Jump to content

otkazni rok - prava i dužnosti


anonimno

Preporučene objave

Molim odgovore na pitanja:

1. Poslodavac mi je usmeno dao otkaz 28.8. te je dogovoreno da mi duguje dvije plaće; za kolovoz a i za rujan (otkazni rok od mjesec dana). No, želi mi uskratiti stimulaciju za oba ta mjeseca, iako je ona bila sastavni dio plaće. Ima li za to osnova?

2. Da li sam za vrijeme otkaznog roka dužna odazvati se pozivu da, po potrebi, dođem na posao?

3. Da li zadnji dan otkaznog roka ujedno znači dan koji će mi biti upisan u radnu knjižicu kao zadnji radni dan? Što se događa u slučaju da zatražim svoje dokumente (radna knjižica, odjava....) i prije isteka otkaznog roka - da li u tom slučaju gubim pravo na plaću za vrijeme trajanja otkaznog roka?

 

Unaprijed puno hvala!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. usmeni otkaz je nezakonit.

2. stimulacija je promijenjivi dio plaće koji određuje poslodavac jednostrano. Osim ako je nešto drugačije ugovoreno ili propisano.

3. Za vrijeme otkaznog roka radnik je dužan raditi. Ima pravo izostati 4 sata tjedno radi traženja novog posla.

4. Zadnji dan otkaznog roka je datum prestanka radnog odnosa s kojim se danom zaključuje staž u radnoj knjižici.

5. Tko ne radi nema pravo na plaću! S iznimkama: bolovanje, ako poslodavac zahtjeva od radnika da prestane raditi prije isteka ozkaznog roka i dr.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne samo da otkaz mora biti u pisanom obliku već obvezno mora biti i obrazložen.

 

Svakako pripaziti treba na rok od 15 dana u kojem se od poslodavca može tražiti zaštita prava, jer to je preduvjet za eventualno nastupanje pred sudom.

 

Ako se ne žali poslodavcu, onda se ne može niti tužiti poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valjda misle 15 dana od kada ti je poslodavac rekao za otkaz. Ali tako vi "legalizirate" taj njegov čin.

Otkaz niste dobili. Zato dok nešto ne dobijete pismeno, a ako želite zadržati posao, vi radite... Otkaz mora biti obrazložen i ako postoji radničko vijeće u firmi, mora se provesti postupak savjetovanja, i tek tada bi vam otkazni rok tekao od dana preuzimanja Odluke o otkazu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji velika šansa da mi poslodavac nije uplaćivao doprinose, ima li načina da ga prisilim na to?

Glede mojih kolega koji ostaju u toj firmi, kako da se oni postave prema poslodavcu koji im ne isplaćuje plaću u roku koji je ugovorom dogovoren (do 15-og u mjesecu), već kasni s isplatom i po mjesec dana?

Koliko je uistinu efikasna Inspekcija rada spram ovog i niza drugih propusta koje sam i sama iskusila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NISTE POD OTKAZOM.

Usmena obavijest NIJE OTKAZ !!!! Dakle, i dalje ste u radnom odnosu.

 

Lijepo sutra odite na posao i dolazite redovno sve dok Vam ne istekne OTKAZNI ROK koji mora biti naveden u PISMENOM OTKAZU - koji prvo trebate dobiti. Dakle, dok ne dobijete PISMENI otkaz, Vi ste i dalje u radnom odnosu, i dužni ste dolaziti na posao prema ugovoru o radu koji ste potpisali. Bez PISMENOG otkaza nema ni OTKAZNOG ROKA, on ne može početi teći ako nije dat pismeni otkaz. kako pravdati ove dane od usmenog otkaza - pa to se može prevest da je poslodavac to od Vas tražio da ne dolazite na posao.

 

Što kad dobijte otkaz? U roku od 15 dana pošaljite poslodavcu ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA, jer bez toga ga ne možete tužiti sudu (u narednom roku od 15 dana od kad ste (budtete) primili njegov odgovor. Ako ne odgovori, imate dalljni rok od 15 dana od kad je primio Vaš Zahtjev za zaštitu prava, da pošaljete tužbu na sud. ) U tužbi možete pobijati valjanost razloga za otkaz, tim više ako ga uopće ne navede, jer po zakonu otkaz poslodavac MORA obrazložiti.

 

RADNA KNJIŽICA

Drugo, Vi svoju radnu knjižicu možete u bilo koje vrijeme zatražiti od poslodavca i on Vam je mora dati jer je to Vaše privatno vlasništvo. Po isteku otkaznog roka, poslodavac Vam je dužan u radnu knjižicu upisati dan s kojim Vam je zaključio radni odnos. To ne znači da radna knjižica mora cijelo vrijeme biti kod njega. No morate mu je donijeti da bi Vam upisao zaključenje radnog odnosa.

 

PLAĆANJE DOPRINOSA I PRIJAVA NA MIROVINSKO

Da li ste prijavljeni na Mirovinsko i da li Vam poslodavac redovno uplaćuje doprinose - to provjerite tamo u Mirovinskom (u Trpimirovoj iza Cinestara), oni su Vam dužni to reći kad se legitimirate. No i za slučaj da Vas je poslodavac samo prijavio a da nije uplaćivao doprinose, nemate zašto brinuti. Mirovinsko to rješava na način da prihvati Vašu odjavu iz te firme, a onda oni ganjaju poslodavca - radnik ne snosi niti je dužan snositi posljedice.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija