Jump to content

Tko je zapravo nasljednik po zakonu?


snowflake

Preporučene objave

Da li i šogor može biti nasljednik usprkos živim nećacima i nećakinjama pokojnika? Oporuke nema.

Radi se o ostavinskim postupcima iza 2 tete i strica, koji nisu bili u braku niti su imali djece.

Iza njih su od obitelji ostali živi samo nećaci i nećakinje, i šogor pokojnika.

- u 2 ostavinske, pravomoćne, nasljednicima ( drugog nasljednog reda )su proglašeni nećaci i nećakinje, kao reprezenti za sestrama umrlih, pri čemu je svaki od nas naslijedio dio koji bi pripao sestri umrlih ( odnosno našim mamama ) da su žive ( u rješenju piše da su zakonski nasljednici sestre umrloga, međutim oni su umrli pa se temeljem načela prijenosa nasljednici nećak i nećakinje u odgovarajućim omjerima ...tj. one 2/4 iza jedne sestre, i po 2 puta po ¼ iza druge sestre )

- u trećoj ostavinskoj sud nasljednicima proglašava uz nas nećake i nećakinje, i šogora ostavitelja.

Iza dvije umrle sestre pokojnika je ostalo iza jedne sestre dvoje djece i muž, a iza druge jedno dijete.

Iza jedne sestre njezina djeca su svoj dio ustupila ocu, pa je on proglašen nasljednikom u cijelosti.

Iza druge sestre je ostalo samo jedno dijete.

Općinski sud je donio rješenje kojim se nasljednicima mog strica proglašavamo mi nećaci i nećakinje i šogor, te je to podijelio na ovaj način:

- nasljedniku iza jedne sestre 5/12

- nasljednicima iza druge sestre: - nećaku i nećakinji svakom po 3/12, a šogoru 1/12. Obrazloženje suda je da je šogor isto nasljednik jer da je šogor nasljednik u cijelosti temeljem zakona i ustupa ( kao što sam rekla, djeca su mu ustupila svoj dio za mamom ).

 

 

Kako sam rekla, u druge dvije ostavinske nasljednici su samo nećaci i nećakinje, u ovom omjeru: dijete jedne sestre pokojnika 2/4, djeca druge sestre pokojnika svaki po 1/4.

 

 

Županijski sud je odbio žalbu, ponavljajući iste razloge iz rješenja općinskog suda.

 

 

 

 

Ako gledam ove članke ZON

Članak 2.

(1) Sve su fizičke osobe pod istim pretpostavkama ravnoprav­ne u nas­­ljeđiva­­nju.

Članak 8.

(1) Na teme­­lju zakona ostavite­­lja nas­­ljeđuju svi ­­nje­govi potomci, ­­nje­gova posvojčad i ­­njihovi potomci, ­­nje­gov bračni drug, ­­nje­govi rodite­­lji, ­­nje­govi posvojite­­lji, ­­nje­gova braća i sestre i ­­njihovi potomci, ­­nje­govi djedovi i bake i ­­njihovi potomci, i ­­nje­govi ostali predci.

(3) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nas­­ljeđuju po nas­­ljednim redovima.

(4) Nas­­ljednici bliže­ga nas­­ljednog reda isk­­ljučuju iz nas­­ljedstva osobe da­­lj­­nje­g nas­­ljednog reda.

 

 

 

2. Drugi nas­­ljedni redOstavite­­ljeva braća i sestre i ­­njihovi potomciČlanak 12.

(1) Ako je jedan ostavite­­ljev rodite­­lj umro prije ostavite­­lja koji nije ostavio bračnog druga, dio ostavine koji bi mu pripao da je na­­dživio ostavite­­lja nas­­ljeđuju ­­nje­gova djeca (ostavite­­ljeva braća i sestre), ­­nje­govi unuci i praunuci i ­­nje­govi da­­lj­­nji potomci, po pravilima za slučaj kad ostavite­­lja nas­­ljeđuju ­­nje­gova djeca i ostali potomci.

(2) Ako su oba ostavite­­ljeva rodite­­lja umrla prije ostavite­­lja koji nije ostavio bračnog druga, dio ostavine koji bi svakome od ­­njih pripao da je na­­dživio ostavite­­lja nas­­ljeđuju potomci, kako je određeno u stavku 1. ovoga članka.

 

 

Tko na koncu ima pravo nasljeđivanja?

I, s obzirom da mi je susjeda odvjetnica rekla da je to za Ustavnu tužbu, pretpostavljam da stvarno i je.

 

 

Ne radi se o velikom iznosu, niti o vrijednoj nekretnini, a love za odvjetnika nemam. ali ser adi o bitnoj stvari.

Znam da će mi svi dati savjet da si platim odvjetnika, ali si ja to trenutno ne mogu priuštiti. ( Inače ne bih tu tražila savjet ).

Thanks!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prva,druga,treća ostavinka………………previše ste toga udrobili u ovoj temi,no nejasno kako je izvršen ustup u korist šogora,budući da je u ostavinskom postupku ustupanje nasljednog dijela dopušten među sunasljednicima.

Probati ću nekak jednostavnije ( nadam se )

Ovak, bile su 3 ostavinske, s pravomoćnim rješenjima, i ovak su završile

- sestra A : nasljednici kćer, sin, muž; sin&kći ustupili svoj dio i muž je nasljednik u cijelosti. Tako piše u rješenju.

- brat B: nasljednici kćer i žena; žena ustupila svoj dio kćeri koja je nasljednik u cijelosti. Zatim je žena umrla, te je jedini potomak tu ta kćer.

- sestra C: nasljednici su nećak i nećakinja A svaki po ¼, i nećakinja B 2/4

 

U toku je ostavinska za sestrom D, koja nije imala potomaka ni muža, i u zapisniku su kao nasljednici navedeni nećak&nećakinja A, te nećakinja B. Ali tu još nije doneseno nikakvo rješenje o nasljeđivanju, i još traje ostavinski postupak!

 

 

Završila je ostavinska za sestrom E, u kojoj sudovi kao nasljednika proglašavaju:

-nećakinju B u 5/12,

-nećakinju&nećaka A svaki po 3/12, i

- šogora A u 1/12 (s obrazloženjem da je on nasljednik u cijelosti za sestrom A, pa zato ima i ovo pravo )

 

Sudovi kažu i da nije važno što za sestrom E nije završila ostavinska i nema rješenja o nasljeđivanju, jer da je u zapisniku kdo javnog bilježnika poudano utvrđeno tko su nasljednici pa nema potrebe čekati pravomoćno rješenje.

Retoričko pitanje: da li je zapisnik s rasprave pravomoćni sudski akt na temelju kojega ja mogu npr. kuću pokojnika prepisati na sebe? Tko kaže - jer znamo da papir trpi sve - kakva će biti podjela ostvine u rješenju ... Jel sud vidovit da to zna smo zato kaj u zapisniku piše tko su nasljednici?

U banci ti neće pokazati nečiji račun bez pravomoćnog rješenja nasljeđivanju; sa zapisnikom sam si mogla rit obrisati.

Čini mi se da je tako, da je zapisnik pravomoćni sudski akt na temelju kojega se nekog naslijedilo, onda ne bi bilo potrebno donositi rješenje, pa rok za žalbu ... pa pravomoćnost ... Uostalom, tko kaže da se tokom postupka, prije pravomoćnosti, neće pojaviti još netko tko polaže pravo na nasljedstvo (jer ta mogućnost je predviđena u zakonu i da li je sud vidovit da zna kaj bu bilo? )ili se žaliti na podjelu?

 

 

I sad ja pitam:

- da li taj šogor ima pravo nasljedstva?

- da li se može donijeti rješenje o nasljeđivanju u kojem je osnova za podjelu nasljedničkih dijelova zapisnik iz druge ostavinske koja još nije završena i nasljednici nisu proglašeni?

- da li se mogu u tri poptuno iste stvari ( isti rodbinski odnosi, iste osobe )ostavinska za tetama i stričevima ) donijeti 3 različita rješenja: s različitim nasljedničkim dijelovima? OK, očito je da mogu, ali kaj onda raditi?

Znam da zvuči jako komplicirano, ali kad ima puno ljudi ... Nadam se daje sad bilo jasnije i lakše za skužiti!

 

 

 

P.S. Inače, matematički je ludnica dobiti taj izračun od 1/12, 3/12, 3/12 i 5/12, na temelju nasljedničkih dijelova iz prethodnih ostavina ... pogotovo jer nema pravomoćnog rješenja o toj jednoj ostavinskoj, pa nema ni određenih nasljedničkih dijelova ( jer u zapisniku ne pišu, zakon je jedno a rješenje o nasljeđivanju drugo ...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prvo morate znati da se nasljeđuje u trenutku smrti ostavitelja, pa je bitan redoslijed tko je kada umro, i jesu li u tom trenutku bili živi i roditelji ostavitelja ako nije imao djece.

Šogor ne bi naslijedio ništa, negi su naslijedila njegova djeca. kako su se djeca odrekla nasljedstva iza majke u korist oca, time je on nasljednik imovine koju bi naslijedila njegova pokojna žena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija