Jump to content

pravo korištenja naslijeđa


think pink

Preporučene objave

Poštovani !

Radi se o kući čiji su vlasnici bili moja majka i pokojni otac 1/2, te teta 1/2. Kuća ima 3 stana , jedan stan je izradio u njega uselio moj brat s obitelji, drugi je izradio za sebe drugi brat koji živi u trećem stanu s majkom i tetom . Ja se želim nakon razvoda vratiti u kuću i tu nastaju problemi. Naime što se tiče vlasništva , ja sam kao i moja dva brata naslijedila po 1/8 od pokojnog oca što iznosi negdje 20 metara četvornih . Imam li pravo useliti i na koji način jer ne želim ići s djecom u podstanare? Hvala na odgovoru.

uređeno: od think pink
nedostatak teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Zanima me još ukoliko dignem tužbu, može li me itko "otjerati" iz kuće isplatom, jer ja ne želim novce nego kvadrate. Trenutno su prema meni verbalno agresivni i odbijaju sjesti za sto i dogovoriti se. U ironiji su mi ponudili sobu bez sanitarnog čvora u koju bi ulazila kroz vrt umjesto kroz dvorište,a taj dio vrta je često poplavljen jer nema zida budući da se radi u sporu dugom 30-ak godina s gradom oko međe i jo rješenje nije na vidiku.

I ako može još jedno pitanje: ima li smisla da svoj dio darujem svojoj malodobnoj djeci(14 i 15 godina) te da oni podignu tužbu za posjed. Imaju li pravo na besplatnog odvjetnika. Hvala što me savjetujete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isplatiti vas ne mogu, jer nemaju tako velik suvlasnički udio (najmanje 9/10) da bi imali pravo na razvrgnuće suvlasničke zajednice isplatom, ali mogu pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice, kod kojeg će biti (prema opisu) nemoguća geometrijska dioba, pa bi nekretnina išla "na bubanj", a kako sami kažete da niste u nekoj sjajnoj platežnoj mogućnosti, faktički biste bila "izbačena" iz zajednice isplatom.

 

Svoj suvlasnički udio možete slobodno darovati kome hoćete. Hoće li to dovesti do toga da bi djeca imala pravo na BPP - pitanje je koje trebate adresirati nadležnom uredu državne uprave u Županiji u kojoj prebivate (ili Grada Zagreba).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani G-man , kad govorite o ovih 9/10, ( a s obzirom da se radi o 3 stana od 100 metara četvornih svaki od kojih je 150 kvadrata u vlasništvu tete ) , znači li to u konačnici da ukoliko ništa ne naslijedim ni od majke ni od tete ipak nisam u tako povoljnoj poziciji u odnosu na ostale da uđem u posjed .Ili pak tu nužni dio jednog dana nakon majke može nešto promijeniti promijeniti . Geometrijska dioba je definitivno lako izvediva i mogu li inzistirati na njoj ukoliko je udio manji od 1/10. Hvala puno .

Možda ja nisam dobro objasnila u startu ali u odnosu na cijelu zgradu mojih je 1/16 , a od očeva nasljedstva 1/8. Nisam baš u dobroj poziciji za useliti ili mi se čini??

uređeno: od think pink
nedostatak teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, vi kao jedan od suvlasnika možete tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice već danas, ali je pitanje da li ćete time postići ono što želite - ulazak u stan ili suprotno - isplatu svog dijela u istom.

 

Smatram da je najbolje rješenje u dogovoru, ako su braća već takva kakva jesu, pokušajte s majkom naći zajednički jezik. Pa jedna soba nije valjda problem u kući od 300 kvadrata?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija