Jump to content

Ponistaj/opoziv ugovora o darovanju i oporezivanje istog


ronielle

Preporučene objave

Poštovani!

 

Zanima me pitanje vezano za ugovor o darovanju i opoziv istog. Naime riječ je o dvije osobe gdje je osoba A ugovorom o darovanju darovala svoj suvlasnički dio(koji iznosi tek 1/12) osobi B. No došlo je do nekih promjena u njihovom međusobnom odnosu tako da sada osoba B zahtijeva raskid(ako je moguć) istog ugovora i vraćanje tog suvlasničkog dijela osobi A; na što osoba A načelno pristaje. Ono što me zanima posebice je da li će se taj povratak suvlasničkog dijela osobi A tretirati kao promet nekretninama tj. da li je riječ o pravnom poslu ili je to samo pravna posljedica uspostave ranijeg stanja? Ako je već riječ o pravnom poslu, da li je isti podložan oporezivanju?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod pretpostavkom da bi se pravni temelj upisa prava vlasništva sudskom odlukom poništio ili utvrdio ništavnim,došlo bi do primjene instituta stjecanja bez osnova glede čega se uspostavlja zemljišno knjižno stanje kakvo je bilo prije upisa zasnovanog na pravnom temelju koji je naknadno otpao,no to se ni u kojem slučaju nemože smatrati prometovanjem nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija