Jump to content

Nasljedno pravo


Butro

Preporučene objave

Ratni vojni invalid u mirovini, stambeno zbrinut, od ministarstva branitelja dobio stan, imao je vanbračnog sina kojega je priznao te od srčanog udara naglo preminuo kad je sin imao 13 godina.Roditelji od pokojnika nikad nisu priznali dijete i nisu ga naveli u ostavinskoj raspravi jer je bio na majčinom prezimenu tako da je stan i sva imovina pokojnika pripala njima. Sad je sin pokojnika punoljetan i do završetka škole primao je mirovinu pokojnog oca ali mu nije vraćen stan i očeva imovina dali ima pravo na ostavštini i stan i šta da radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svu imovinu umrlog je trebalo nasljediti dijete,no budući da je ostavinski postupak pravomoćno okončan,nužna je nasljedno pravna tužba.Prilikom pokretanja parnice obvezno u zemljišnim knjigama izvršite zabilježbu spora.

Iz opisanog slijeda događaja sa sigurnošću se može reći da nisu sporni ni rokovi prava zahtijevati ostavinu.

Članak 138.ZN

(1)Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

(2)Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija