Jump to content

Zahtjev za nadoknadu štete HZZO


linkedZG

Preporučene objave

Pozdrav svima,

imam jedan "problem", pa tko ima iskustva ili pravni savjet, molim za pomoć, ističe mi rok.

 

Prije 4 godine sam čovjeka udario biciklom (ne namjerno). Hitna pomoć ga je odvezla u bolnicu. Policija je obavila uviđaj, nisam vozio vozio bicikl po označeno biciklističkoj traci, točnije bile su stepenice, pa sam ga zakačio upravljačem.

 

Čovjek je imao određene ozljede, koje su kvalificirane kao teške tjelesne ozljede. Općinski kazneni sud u Zagrebu je u srpnju te 2011. (3 mjeseca nakon) presudio UVJETNU OSUDU - KAZNA ZATVORA U TRAJANJU OD 6 MJESECI, ali ako u naredne 2 godine ne počinim novo kazneno djelo, sve ok. Tako je i bilo - sve je prošlo ok.

Čak sam iza te dve godine vadio potvrde u nekažnjavanju (za natječaj za posao), pa je pisalo da nisam kažnjavan.

 

Čovjeka kojega sam udario, sam kontaktirao nekoliko puta, da se raspitam za zdravlje i tako to. Uglavnom ok je prošao.

 

Nikakvih njegovih zahtjeva nije bilo.

 

Prije tjedan dana od danas mi stiže od HZZO-a zahtjev za nadoknadu štete. Dakle HZZO, ne osoba koju sam ozlijedio (mislio sam da me je tužio za duševne boli ili slično, ali ne)

 

HZZO me umoljava (naglašavam tu riječ), da iznos od preko 1000 eura uplatim na njih račun, jer je njihov osiguranik dobio teške tjelesne ozljede koje sam ja prouzročio.

Priložili su neke "račune" njegovog liječenja, rengentske slike i ostalo, policijski zapisnik o očevidu i presudu Općinskog suda. Dakle, skupili svu dokumentaciju.

 

Mene sada zanima, s obzirom da me UMOLJAVAJU... ako sam ja na osnovu suda "čist" prošle su 2 godine davno, čovjek nije podigao privatnu tužbu sa duševne i slč. stvari... kako to da sada traže novac od mene? Pa zar čovjek nije imao zdravstveno?

 

uglavnom, nigdje nisam saznao odgovor. Molim pomoć! :(

Ako nešto nije baš najjasnije mogu razjasniti...

 

Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 113.

Zavod je obvezan zahtijevati naknadu prouzročene štete od osobe koja je prouzročila bolest, ozljedu ili smrt osigurane osobe.

Članak 120.

Naknada štete koju Zavod ima pravo zahtijevati u slučajevima iz članka 112., 113., 115. do 119., ovoga Zakona obuhvaća troškove za zdravstvene i druge usluge te iznose novčanih naknada i drugih davanja koje plaća Zavod.

Članak 124.

Kada se utvrdi da je nastala šteta, Zavod će uz navođenje dokaza pozvati osiguranu osobu, pravnu ili fizičku osobu, pravnu osobu za osiguranje imovine i osoba ili drugu osobu koja je dužna naknaditi štetu, da u određenom roku naknadi štetu.

 

Ako šteta ne bude naknađena u određenom roku, Zavod tražbinu ostvaruje tužbom kod nadležnog suda.

 

tek na sudu može se prigovarat da nisu bili u pravo.Ishod-nemam pojma.Jedino treba vidjet zastaru po ZOO (ali tu sam kratak)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala sivko, hvala G-man!

Imam na vremenu onda valjda...valjda zatezne nisu velike kad dođe do suda.

 

Ako netko još nešto zna pls..pišite :-?

 

Ako što znači oko zastare:

10.4.2011. sam se zabil u čovjeka (ne namjerno)

Znači sutra su već 4 godine, on je uslugu od HZZO-a koristio 2011. + neke ljekove (kroz travanj 2011).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima, evo prošli tjedan sam bio na Općinskom sudu, bili su i sa HZZO-a ekipa, priznao sam da se dogodilo to i to...tako da je sutkinja presudila u korist HZZO+zakonske kamate. Prekjučer presuda stigla i doma..

Dogovor je kao da će mi HZZO dopustiti plaćanje na rate, nakon što dobijem presudu doma da im se javim da se dogovorimo oko plaćanja i rata.

 

Ima i uputa o pravnom lijeku (ima li smisla, troškovi dodatni!?):

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Županijskom sudu u Zagrebu. Žalba se podnosi u 5 primjeraka, putem ovog suda u roku 8 dana od dostave prijepisa ove presude (čl.348 st.1 ZPP-a). Presuda na temelju priznanja može se pobijati zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka iz čl.354 st. 2 ZPP-a ili zbog toga što je izjava o priznanju dana u zabludi ili pod utjecajem prisile ili prijevare (čl.353 st.3 ZPP-a).

 

HELP HELP ima li šanse za bar nekakvim umanjenjem, jer sa kamatama bude sve oko 10 K KN!!!

Rekao sam sutkinji da živim sa roditeljima umirovljenicima, da imam mali plaću, kredit... ali nije ni pomislila smanjiti.

 

Ima li smisla se žaliti na nešto?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima, evo prošli tjedan sam bio na Općinskom sudu, bili su i sa HZZO-a ekipa, priznao sam da se dogodilo to i to...

 

Niste priznali ništa, obzirom postoji pravomoćna kaznena presuda, kojom je parnični sud vezan.

 

HELP HELP ima li šanse za bar nekakvim umanjenjem, jer sa kamatama bude sve oko 10 K KN!!!

Rekao sam sutkinji da živim sa roditeljima umirovljenicima, da imam mali plaću, kredit... ali nije ni pomislila smanjiti.

 

Ima li smisla se žaliti na nešto?!

 

Po mom mišljenju, nema smisla žaliti se, samo nabijate trošak.

 

Morate razlikovati da ovo nije kazneni (ili prekršajni) postupak već postupak naknade štete, pa sukladno tome vaše imovinsko stanje ima važnost jedino u pogledu eventualnog oslobođenja od plaćanja sudskih pristojbi, ne i u pogledu dosuđene naknade štete, koja je čista matematika (stvarni troškovi liječenja za koje ste odgovorni plus kamate od dana nastalog troška).

 

Pokušajte sa tužiteljem dogovoriti neki obročni plan otplate, jer i njima će biti jasno da ako "udare" na vas odjednom, da neće uspjeti naplatiti se, pa je dogovor u obliku periodičnih uplata najbolje rješenje.

 

Ako računate na zastaru, zapamtite da tražbine koje su utvrđene sudskom odlukom zastarijevaju u roku od 10 godina od pravomoćnosti odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija