Jump to content

javno - privatno u sustavu zdravstva


Miha Remih

Preporučene objave

U našem zdravstvenom sustavu uobičajeno je nejasno miješanje privatnog i javnog, tako liječnik koji radi u bolnici nakon radnog vremena radi isti posao kod privatnika, ili privatna tvrtka obavlja dijagnostičke usluge za bolnicu itd. Očito za to postoji neki pravni okvir. No, novi fenomen je da privatnici koji u vlastitoj ambulanti, u kojoj se javljaju kao liječnici ili kao vlasnici, istovremeno rade i puno radno vrijeme u bolnici. Nije bitno je li to fizički moguće (vjerojatno nije, ali to nikoga ne zanima), nego je li to pravno moguće, odnosno je li protuzakonito imati privatnu ambulantu i istovremeno isti liječnički posao u punom radnom vremenu obavljati u bolnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Praktički je nemoguće kontrolirati prelijevanje pacijenata iz privatne ambulante u bolnicu i obrnutu. U prvom slučaju se postavlja pitanje tko plaća te usluge, dakle kada privatni pacijentu kroz bolnicu koju svi plaćama rješavaju privatne usluge. U drugom slučaju bolnica služi kao mjesto prebiranja fine klijente, gdje se u hrpi pacijenata lako izdvoje oni koje treba proslijediti u privatnu ambulantu. To je, bar moralno, možda i ekonomski ako ne i pravno, zloporaba sustava javnog zdravstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjeti iz važećeg pravilnika

 

- u prošloj godini učinak 20 posto veći u odnosu na liječnike u odjelu u kojem radi

- 115 posto veći učinak nego što je bio njegov učinak u godini ranije

- da je svojim radom unaprijedio ugled ustanove

- dozvolu za rad potpisuje ravnatelj bolnice i ministar

Uvjeti iz prijedloga novog pravilnika

 

- svaki mjesec u svojoj ustanovi mora odrediti dvostruko veći učinak odnosno zaraditi dvije bruto plaće

- mjesečno mora odraditi 20 posto više nego što je prosjek liječnika iz njegove djelatnosti

- privatno može raditi samo trećina liječnika odjela

- dozvolu potpisuje ravnatelj bolnice

 

Što to u prijevodu znači? Da liječnik na poslu treba odraditi formalno i ubrzano pacijente (jer kako bi drugačije mogao raditi 20% više od ostalih kolega). Isto tako, to znači da je u zdravstvu sada više ujedno i bolje, mada smo do sada mislili da je kvaliteta određena ograničenjem količine, odnosno da liječnik ako želi kvalitetno odraditi svoj posao ne može pregledati velik broj pacijenata. Zanimljiva je ta logika - na poslu mora zaraditi dvije bruto plaće (!!!) a onda će tu zaradu još uvećati dodatnim privatnim radom. Nitko ne postavlja pitanje je li realno moguće, dakle koji su to nadnaravni ljudi koji ostvaruju dvostruku zaradu na poslu a onda se puni elana bacaju na rad u privatnoj ordinaciji (a tamo doista moraju kvalitetno odraditi svoj posao).

 

Zato liječnici nalaze jednostavnije rješenje. Otvore privatnu ordinaciju pa se onda zaposle u bolnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjeti iz važećeg pravilnika

 

- u prošloj godini učinak 20 posto veći u odnosu na liječnike u odjelu u kojem radi

- 115 posto veći učinak nego što je bio njegov učinak u godini ranije

- da je svojim radom unaprijedio ugled ustanove

- dozvolu za rad potpisuje ravnatelj bolnice i ministar

 

To je na jutarnji.hr. No, malo su dodali - nije 115% već 15%, i oduzeli - "ili"

Iz Pravilnika:

Članak 2.

(1) Odobrenje zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca može dati poslodavac, ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

 

– da je zdravstveni radnik u prethodnoj kalendarskoj godini postigao učinak za 20% veći u odnosu na prosječan učinak ostalih zdravstvenih radnika iste ustrojstvene, odnosno organizacijske jedinice, a koji obavljaju usporedive zdravstvene usluge ili

 

– da je zdravstveni radnik postigao učinak za 15% veći u odnosu na svoj učinak u prethodnoj kalendarskoj godini ili

 

– da je svojim radom značajno unaprijedio ugled ustanove.

(O temi hmm, i meni se to činilo neetično, ali danas sam više protiv Ministarstva tj. "ajmo nagradit najbolje a da ništa ne potrošimo" :))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ideja nagrađivanja "najboljih" (liječnika) u tom sistemu je vrlo upitna. Je li najbolji onaj liječnik koji je imao najviše obrada za invalidsku komisiju ili za razne druge administrativne potrebe, ili liječnik koji je imao najviše terapijskih zahvata u ambulanti? A složit ćete se da to nije isto. Koga onda nagrađujemo, najbolje ili one koji žele više zaraditi, pri čemu je upitno jesu li doista najbolji? Uzmimo to ovako, moje osobno iskustvo. Liječnik privatnik privlači pacijente kvalitetom svoga rada, mislim da je to relativno neupitno. Njemu konkurira drugi liječnik, koji je zaposlen u bolnici, ali istovremeno radi i privatno (npr. kod privatnika ili čak u vlastitoj privatnoj ordinaciji, jer je i to u praksi moguće). Pacijent koji dolazi tom liječniku plaća samo pregled, često i pretjeranu cijenu, ali nakon toga su otvorena vrata prijema u bolnicu i dijagnostičke obrade, eventaualno i terapijskog zahvata, na račun javnog zdravstva. To je definitivno nelojalna konkurencija, u odnosu na čistog privatnika, a prevara u odnosu na osiguranike koji koriste samo usluge javnog zdravstva.

 

Ideji da je riječ o nagrađivanju "najboljih" prigovorio bih još iz razloga što smo mi vrlo mala zemlja s 4.284.889 stanovnika i 16.956 liječnika. Od toga 12.149 radi u zdravstvenim ustanovama, a 3992 liječnika radi u farmaciji i drugim djelatnostima. Od onih 12.149 samo 7.000 radi u bolnicama. Liječnici koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nemaju potrebu za nagrađivanjem jer su većinom zakupci, dakle plaće dijelom "glavarinom" a drugim dijelom po učinku, tj. obavljenim zahvatima, pa ih nitko ne sprečava da rade koliko hoće i izvan radnog remena (mogli bismo reći da su oni na neki način privatnici koji imaju ugovor s HZZO-om). Bolnički liječnici su interesantni po konkretnom pitanju, ali opet ne svi, jer neke specijalnosti teško mogu raditi svoj posao izvan ustanove, npr. transfuziolozi i sl. Dio liječnika niti ne želi raditi dopunksi, pa se sve skupa priča svede na 3 do 5 tisuća liječnika. Dakle, Hrvatska treba izmišljati niz zakona i mijenjati cijeli pravni sustav da bi nagradila 3 do 5 tisuća liječnika? Teško.

 

Vjerujem da je priča dublja. Na mala vrata se uvodi i provodi privatizacija zdravstva. Na koji način i kojim modelom? To je neugodna i opasna tema, pa ću radije reći ovako. Prvo pogledajte kako je provedena privatizacija tvornica i druge privatizacije u Hrvatskoj. Drugo, pročitajte članak dr. Gorjanskog (http://www.laburisti.com/modules/mastop_publish/?tac=Reforma_zdravstva)

 

Krajnjim vam cilj nije boljitak zdravstva, nego, budimo iskreni, zarada na boli, bolesti i patnji. Cilj je privatizirati zdravstveno osiguranje, zdravlje pretvoriti u robu, a bolest u izvor prihoda – oštro se obraća dr. Dražen Gorjanski iz Osijeka, stručnjak za javno zdravstvo, u otvorenom pismu "pobornicima privatizacije zdravstva".Njihove mjere za boljitak zdravstva naziva naopakima i zlonamjernima

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija