Jump to content

prijenos fiducije


foka

Preporučene objave

Da li se fiducija može prenijeti sa jedne osobe na drugu, odnosno da preuzmem fiduciju kao novi fiducijar, fiducijent (onaj koji otplačuje) ostaje isti, i što bi sve trebalo od papirologije riješiti?

 

ovo pitanje reguliraju čl. 311. do 326. Ovršnog zakona (fiducijarno osiguranje), ali moram priznati da ne nalazim direktan odgovor na vaše pitanje tamo. što o tome piše sporazum o prijenosu vlasništva radi osiguranja između predlagatelja osiguranja i protivnika osiguranja u konkretnom slučaju? i drugo, vi ne biste otplatom tražbine umjesto protivnika osiguranja postali punopravni vlasnik nekretnine, nego na neki drugi način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije stvar u fiducijentu ili protivniku osiguranja, on izvršava svoje obaveze, nego fiducijar ili predlagatelj osiguranja je dužan meni, te bi on na taj način riješio svoje novčane obaveze prema meni.Sporazum o prijenosu vlasništva radi osiguranja je klasičan, ne navodi se da bi se mogla fiducija prenijeti na drugu osobu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bi li vam bilo jednostavnije da vam dosadašnji predlagatelj osiguranja cesijom ili drugim ugovorom o ustupu tražbine samo prenese ovlast da protivnik osiguranja obvezu isplaćuje vama umjesto njemu? jer svakako mislim da biste za prijenos sporazuma morali pribaviti suglasnost protivnika osiguranja, odnosno sklopiti vi novi sporazum s njim, i onda taj sporazum ponovno provesti u zemljišnoj knjizi (možda netko zna jednostavniji način, ali ja ga se ne mogu dosjetiti), a svakako biste i morali sklopiti neki ugovor s dosadašnjim predlagateljem osiguranja da se takvim sklapanjem sporazuma s protivnikom osiguranja on oslobađa obveze prema vama, odnosno da je vaša tražbina prema njemu podmirena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija