Jump to content

Osporavanje plaćanja parking karte ZG Holdinga


poweref

Preporučene objave

Jučer je djelatnik Zagrebačkog Holdinga d.O.o. bio tako dobar da mi je na auto stavio srećku za parkiranje.

 

Dobio sam 100 kuna kazne! Planiram se zahvaliti na igri, no ne namjeravam sudjelovati u preuzimanju nagrade.

 

Osim uplatnice te dnevne karte (nisu na slikama), dobitnici dobivaju i Odluku o načinu naplate parkirne karte, a to izgleda ovako:

http://postimg.org/image/63ne3w0yb/

http://tinypic.com/view.php?pic=mv0yvk&s=8#.VXgyq8_tlBc

 

Već sam im poslao odgovor danas po kojem osporavam obvezu plaćanja dnevne karte/kazne.

 

Znam da mnogi ovdje ne odobravaju moje metode, da me ne smatraju iskusnim u pravu, no ja niti ne tvrdim da sam iskusan. Znam nešto, a to nešto je poprilično visoko u hijerarhiji prava. Primjer, kada učite pravo na pravnom faksu, vi počinjete učiti od najnižih stepenica i učite nadugo i naširoko, te tek nakon više godina/desetljeća učite važnije, sveobuhvatnije stvari u hijerarhiji prava. Ljudi poput mene jednostavno su dobili priliku naučiti nešto sa VRHA hijerarhije prava, pa onda se spuštaju dolje tek kada im nešto zatreba, dok oni koji su učili odozdola, velika većina njih nikada neće imati priliku dobiti širu sliku. Neki znaju, a ako rade za sistem o tome moraju šutiti, jer će ostati bez svojih dragih pravnih licenca. Ja nisam zaposlen za sistem na takav način, ništa me ne ograničava kao one koji rade za državu.

 

Ukratko, pokušaj naplate dnevne kazne za parkiranje temelji se na "Odluci o organizaciji i načinu plaćanja naplate parkiranja", a pogotovo na članak 24, stavak 3 gdje smatraju kako je ugovor sklopljen samim time što nisam kupio kartu. Ovaj jednostavan temelj osporavam te tvrdim da nikada nikakvu vrstu ugovorne obveze nisam ugovorio sa Holdingom.

 

Nemam se šta više pričati o tome, osnova je vrlo jednostavna i to je to. Sa tom tvrdnjom ću osporiti obvezu plaćanja putem suda ako dođe do tamo. Imam sva prava sklapati/ne sklapati ugovore koje želim, a parking karta jedan je od najjednostavnijih primjera pokušaja oduzimanja prava na samostalno sklapanje ugovora.

 

Drugi dio mog odgovora sastoji se od cjenika usluga koje ću naplatiti Holdingu ukoliko poduzme više bilo što po tom predmetu (što je izvan ugovorne obveze između Holdinga i mene), što zahtijeva moju aktivnost. Znači ako me utuži te budem morao gubiti vrijeme i energiju po tom predmetu, sve ću naplatiti. Stavke cjenika su primjer moj radni sat, prijeđeni kilometri, isprintane a4 stranice teksta, drugi troškovi. Osnova za cjenik je ta da Holding traži usluge od mene koje nisu definirane nikakvim ugovorom, pa stoga moj cjenik predstavlja ugovor na kojeg Holding pristaje ukoliko se odluči tužiti me/poduzimati više išta po predmetu parking karte koja nije dio nikakve ugovorne obveze sa menom i Holdingom.

 

Spakirao sam sve što su mi stavili na auto (nalog za plaćanje, odluke, drugo), zajedno sa mojim pismom i cjenikom te poslao Holdingu.

 

Ako dobim išta više od njih po tom predmetu, izvršavam uslugu i šaljem im račun za izvršene usluge kojeg ću naplatiti putem ovršnog zakona (pod pretpostavkom da ne plate odmah po računu).

 

Eto, ništa ja tu nikog ne savjetujem, ništa nikom ne tvrdim niti ne pokušavam solit pamet. Vi radite kako hoćete i kako morate, a ja ću po svojem. Nikakvu parking kartu ne namjeravam platiti, a ukoliko sudac namjerava suditi protiv mene, ići ću na njega, tj RH kao odgovornu osobu i tako ću iskoristiti sve što je u mojoj pravnoj moći i svo izgubljeno vrijeme i energiju ću svima naplatiti pa neka se spore.

 

Ako imate volju dodati nešto, objasniti zašto se ne slažete, bit će mi zadovoljstvo razmisliti o vašim stavovima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slika 1 je:

Izvadak iz Odluke o organizaciji i načinu plaćanja naplate parkiranja (Sl. glasnik Grada Zagreba br. 12/11)

- izvadak prikazuje čl. 18, 20, 21, 24, 25

 

Mislim da naziv Odluke ne sadrži riječ "plaćanja".

Odluka koja vrijedi nije ona koja se navodi - iz Sl. glasnika 12/11, jer su neke stvari promijenjene 2013 (Sl. glasnik 18/13)

 

 

 

Možda bi ipak trebalo ono niže (osnovno) znanje, te proučiti niz odluka koje se tiču ugovora ili čl. 24: npr. VUS-a iz 2014 ili US-a iz 2009 (u 7. navodi i druge odluke u vezi 'ugovorne kazne').

 

 

 

Neke taktike osporavanja (eng)

uređeno: od bobo3
ispr. link
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se parikiranje na parkirnom mjestu (tumačenje koncesionara) smatra sklapanjem ugovora o parkiranju zar se naplata parkiranja na tom istom parkirnom mjestu u vrijeme tratajanja dnevne parkirne karte nebi mogo smatrati raskidom ugovora o parkiranju.

 

vlasnik auta koji je terečen za dnevnu parkirnu kartu mogao bi tražit povrat naplaćenog za vrijeme važenja dnevne parkirne karte (stjecanje bez osnova).

nemogu dva puta ili više skopuiti ugovor za isto parkirno jesto ada predhodni ugovor ne raskinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postojala je odluka dubrovačkog OS-a, ako se ne varam, koja je faktički ovu dnevnu kartu percipirala kao drugi naziv za ugovornu kaznu i proglasila ju ništetnom. Međutim ŽS je tu odluku ukinuo i vratio na ponovni postupak, ali ne znam s kojim obrazloženjem, pa tek treba vidjeti što će se odlučiti u ponovnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija