Jump to content

Odjava prodanog auta bez tablica i prometne - nakon 7 mjeseci?


nmt

Preporučene objave

Pozdrav, situacija je ovakva,

prodao sam auto prije 7 mjeseci i odmah je riješen kupoprodajni ugovor, ovjeren kod JB i u njega sam stavio da "Tablice ostaju prodavatelju", tj meni.

 

Bio je dogovor između mene i kupca da on plati auto odmah, odveze se doma i pošalje mi poštom nazad tablice i prometnu, što sam naravno već ranije tako radio i nije bilo problema nikad.

 

No ovaj put je. Tj čovjek mi nije vratio dokumente i tablice ni nakon što sam ga nekoliko puta zvao i rekao je da bude ali sad nije stigao....

 

zatim je prošlo cca 1-2 mjeseca od prodaje i otišao sam do njega doma osobno što i nije baš blizu, cca 80km od mene u 1. smjeru.

 

Zatekao sam tamo njegovog tatu koji je rekao da njega nema odselio se u drugo mjesto, te je auto pokvaren (navodno da mu se smrznula vodena pumpa preko noći) i da ga ne vozi da stoji.

 

Otišao sam doma i do danas nisam ništa poduzimao jer sam mislio ići ponovo prije isteka registracije do njega, što je u 8. mjesecu, no na internetu sam vidio da je moguće tražiti skidanje pločica od strane mupa pa sam otišao u svoju postaju pitati u vezi toga, na što je gospođa sa šaltera bila bezobrazna i svalila na mene svu krivnju da bih se ja trebao bakčati sa gospodinom jer sam mu dao tablice i da se to tako ne radi (iako znam da 90% ljudi tako radi pri prodaji a ne kupuju bezveze proba pločice).

 

Uglavnom, na kraju mi je rekla da napišem pismo nadležnoj PU s objašnjenjem situacije i da tražim skidanje pločica s tog auta prije isteka rege u 8. mjesecu.

 

to sam i napravio.

 

No sad ne znam jesam li napravio dobro ili nisam, nalazim na internetu dvojake informacije, negdje piše da je vlasnik vozila dužan u roku od 15 dana od prodaje odjaviti auto ili ga slijedi kazna kao i da je istekla rega i u tom roku nije napravio odjavu ili preregistrirao auto, a negdje nalazim da je kupac dužan odjaviti i da vlasnik ima pravo tražiti skidanje pločica.

 

Nije mi jasno u ovoj mojoj situaciji:

1) jesam li slanjem ovog zahtjeva (s kopijom KPU u prilogu) mupu sam sebi zapečatio sudbinu i zatražio da mi zabibere kaznu od 700kn radi neodjave poslije 15 dana od prodaje?

 

2) tko je u ovoj situaciji vlasnik? ja imam ovjerenu kopiju KPU ali na mupu sam ja vlasnik i dalje

 

3) papiri i tablice su kod kupca i dalje

 

4) što napravit dalje, možda sam trebao ustrajati u kontaktiranju kupca i tražit ga tablice opet i opet...ali stvarno mi se ne da bakčati sa neodgovornim ljudima čija riječ očito ništa ne vrijedi, što sam i rekao bezobraznoj gospođi na šalteru, jer kao "to nije njihova dužnost", a čija je molim vas lijepo, moja možda,ja bih trebao istjerivati pravdu valjda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali ja sam auto prodao u vrijeme dok je stari zakon bio na snazi i taj lik nije napravio odjavu u vremenu kada još ovaj novi zakon nije bio na snazi, dakle početno zakona je u trenutku dok novi zakon nije na snazi, cca u prvom mjesecu ove godine.

 

i zato pitam, kako se vodi ovaj slučaj po novom zakonu jer sam zahtjev predao kad je on dospio na snagu?

 

ili po starom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još jedno pitanje samo, jel postoji neki službeni zahtjev za to ili ne?

jer meni je baba (doslovno baba) sa šaltera rekla da pošaljem pismo u kojem objašnjavam situaciju nadležnoj PP, ali da ona, citiram "ne vjeruje u pozitivan ishod" i to sve nakon dobrane svađe i galame u PU gdje mi tupi da to nije njihov posao i da to oni ne rade i ne trebaju raditi nego ja.

 

uglavnom napravio sam tako kako je rekla napisao obično pismo u wordu i priložio kopiju KPU i poslao tako, a u pismu sam samo napisao objašnjenje situacije i tražio da skinu tablice s tog auta tj odjave ga s mog imena i da me obavijeste o tijeku postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To si trebao napisat u 2 primjerka i tražit da udare prijemni pečat da se zna da si tražio.U svakoj pp postoji šef upravnog odjela,pomoćnik načelnika i dio za preventivu u prometu pa razgovaraj.Baba možda ni ne zna za izmjenu podataka.Valjda si napisao po kojem članku zakona i kojeg želiš postupanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma nisam ništa takvog napisao, napisao sam obično pismo s objašnjenjem cijele situacije u što kraćim crtama sam mogao i tražio skidanje tablica.

 

 

mislim da ću onda otići u tu nadležnu pp (valjda mi je to baba dobro rekla da trebam njima pisat, a ne ovoj pp u kojoj je auto regan na moje ime?) i predati to osobno kako si rekao.

 

uglavnom hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogao si im i bibliju prepisat ali nema koristi.Samo ono što je po zakonu moguće i šturo ali zakonski objašnjeno prolazi,ostalo završava u smeću.

Napiši ti dopis odnosno zahtjev za ukidanje registracije vozila ali onoj PP u kojem je vozilo registrirano.Traži prijemni pečat i za svoj primjerak koji ti poslije može koristit za rezne kazne koje tip napravi,Bolje spriječiti nego liječiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo nastavka priče s babom 2 (dvije ih rade na šalteru namjerno sam izbjegavao onu prvu da ne bude fajta i bilo je sad još i goreg):

 

-pošto nisam nikakav odgovor dobio od prvog zahtjeva nazvao sam tu postaju telefonom gdje su mi, jasno, rekli, da oni nisu odgovorni za taj auto pošto je na mom imenu u drugoj županiji i pod ingerencijom te postaje te da u njoj moram predati zahtjev

 

-napisao sam zahtjev gdje se pozivam na taj zakon taj članak i stavak kako si rekao, u dva primjerka, priložio kopiju ovjerenog KPU i otišao opet u svoju PU i opet sranje, "mi to ne radimo, to je vaša dužnost, vi ste trebali odjavit, vi niste trebali davat tablice i prometnu..."

Eh da, među ostalim me tražila da joj dam odgovor (pismeni) od te druge postaje na što sam joj rekao da ga nisam dobio nego da sam zvao telefonski danas i da ako mi ne vjeruje nazove sama, a ona mi je bezobrazno rekla da neće zvati i da to što joj predajem od papira je "ništa".

 

nakon parminutnog prepucavanja mi je dopizdilo i rekao sam joj da mi zove šeficu.

 

 

-prošlo je cca 5-10 minuta gdje se one dogovaraju i dolazi šefica, ja već pripremio broj ove druge postaje da se njih dvije dogovore tko je nadležan za što kad veli ona da ne trebam ništa zvati da će primiti zahtjev i poslati ga toj PU da ga odnesem tajnici na urudžbeni s prilogom a ovaj drugi primjerak da zadržim s pečatom od urudžbenog.

 

Tako sam i napravio, ali mi je sumnjivo u cijeloj priči:

-kakve veze ima ta druga PU kad je auto registriran na mene i u mojoj je PU?

 

-iako sam dobio pečat na svoj primjerak zahtjeva, urudžbeni broj se ne vidi skoro ništa koliko je taj pečat loš (ostatak žiga se vidi dosta dobro ali baš taj dio ne), pa mi nije jasno u slučaju problema tj nastavka slučaja, mogu li se ikako pozvati na taj zahtjev, vidi se samo datum i naziv postaje

 

-ova iz te druge PU mi je rekla da trebam u svojoj PU predati taj zahtjev za ukidanjem registracije i da trebam predati 40kn takse, a ova šefica mi ništa nije rekla za biljege niti me ih je tražila ni ona ni tajnica koja je primila zahtjev i sve mi to nekako djeluje polumutno kao da su me se samo željeli riješiti tj uloviti u igru prebacivanja loptice ili "slučajnog zagubljivanja" zahtjeva.

 

Mene iskreno boli neka stvar za taj auto koji sam prodao i za tog vlasnika i za te tablice i za dokumente i sve živo, samo ne želim da mi stižu doma kazne niti da me se dira po pitanju kad istekne registracija za cca mjesec dana a ovaj je ne produži.

 

Ako ne vidim pomak u slučaju ni nakon opetovanih zahtjeva (planiram opet ići u PU tražiti isto ako ne vidim na internetu da su me skinuli s mjesta vlasnika) otići ću do tog frajera i razbit mu šajbu uzet prometnu skinut tablice i otić doma. Bem ti i ljude i državu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ne vidim na internetu da su me skinuli s mjesta vlasnika

ne znam gedje ćeš gledat ali to s intereneta uopće nije relaevantno za policiju.

Ako dođu kakve kazne pišeš prigovor da po zakonu o vlasništvu više nisi vlasnik a oni neka tjeraju svoje jer je ionako suda jedini mjerodavan.

 

Jedni neće radit a drugi se boje svoje sjene pa neće zvat PU ili MUP za tumačenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa to s interneta i je skinuto s mupa, to ti je s portala e-građani gdje možeš provjeravat poreznu, mirovinsko, zdravstveno, prijavu na poslu, među ostalim i mup, moraš prije svega samo otići do fine na šalter za egrađanstvo gdje podigneš usernama i pass i mtoken.

 

uglavnom, moralo bi to biti sto posto relevantno i provjeravat ću s vremena na vrijeme da li su me obrisali, ako ne, zvat ću ih i dolazit ih davit a ako se približi rok za istek rege idem direkt vlasniku napravit šou onda je kud puklo da puklo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma mogu ga probat zovnut opet ali mislim da nema sreće od toga, jer rekao sam u prvom postu, bio sam i kod njega doma jednom pa ga nije bilo (odselio), nego njegov stari bio i veli da on(njegov sin) ne vodi računa o autima i da nije radio nikakav servis poslije kupnje nit provjerio antifriz i ostavio auto vani preko noći taman kad su bile najhladnije noći (iako ima garažu) i smrznula vodena pumpa a on se vozio tako i zeznuo blok valjda, uglavnom havarija žešća, te da se ne vozi uopće autom.

 

to i jest bio razlog zašto nisam ranije ustrajao u tim posjetama i traženju da mi vrati papire iako sam ga zvao radi toga nekoliko puta i rekao je da bude bude pa nikako. imao sam na umu to da se ne vozi pa ajd kao nije neka opasnost od kazni itd, te smetnuo s uma.

 

uglavnom, s obzirom na to da je auto prodan za manje od tisuću eura, popravak mu se vjerujem nikako ne isplati (eventualno ako nađe drugi polovni motor ali 99% sam siguran da neće) tako da sam uvjeren da i njega boli neka stvar i za auto i za tablice i za papire, neće bezveze plaćati 5% poreza a kamoli registraciju.

 

mislim meni je auta žao s jedne strane, mene je stvarno jako dobro služio za to koliko malo vrijedi (92. godina jbg), ali s druge strane nit je moj problem više nit želim da mi se šalje kakve papire u vezi registracije i ne daj bože kazni, nit želim posla sa sudovima i natezat se kasnije, dovoljno mi je i ovo birokracije.

 

stvarno hvala na svim savjetima do sad, pomoglo mi je od početka do kraja jer sam prvo mislio da ću dobit ja kaznu radi ne odjavljivanja nakon isteka 15 dana od prodaje, donekle i jesam kriv, tj nisam ni ja skroz nevin, ipak sam mu dao svojevoljno tablice i prometnu, međutim kako rekoh, radio sam to i ranije pa nikad problema nikakvih, a osim toga taj dan kad sam prodao auto čovjek je prešao 80km do mene, popodne jer sam radio prvu, više mup nije radio i kako da onda uopće uzme probne tablice?

 

bez obzira na moju djelomičnu odgovornost smatram da ovo što ove glupače na mupu rade nije humano i da zaslužuju dobar tretman pljusaka s jedne pa s druge strane uhljebljene i u totalnu rutinu zatupljene i neupućene face. pa kvragu pokušao sam što sam mogao da mi vrati papire i nije da nisam htio odmah riješiti odjavu, jedino mi preostaje još to da odem tamo i silom ih sam uzmem i skinem tablice ali onda ću opet naravno ja biti kriv, a to što sam mu svojevoljno dao tablice i prometnu koliko znam, nije nikakav zločin da me ova optužuje pred svima tamo u mupu kao da sam napravio ne znam što i smatram to u neku ruku prijevarom, kao da te netko od onih trgovačkih agenata na prepad povuče za rukav i nagovori da potpišeš neki ugovor za telefon ili mobitel a onda kasnije bude "pa što niste pazili?", da li to znači da je onda on nevin i ne treba odgovarati?

 

mislim da ne.

 

uglavnom sori na duljenju s postom i jadikovci, ali mislim da će to biti to zasad, možda nekako i uspijem mirnim putem još riješiti tu situaciju ako urazumim tog lika, ali prvo ću pričekat da vidim što će mup poduzeti.

 

hvala još jednom i pozdrav zasad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

stvarno hvala na svim savjetima do sad, pomoglo mi je od početka do kraja jer sam prvo mislio da ću dobit ja kaznu radi ne odjavljivanja nakon isteka 15 dana od prodaje, donekle i jesam kriv, tj nisam ni ja skroz nevin, ipak sam mu dao svojevoljno tablice i prometnu, međutim kako rekoh, radio sam to i ranije pa nikad problema nikakvih, a osim toga taj dan kad sam prodao auto čovjek je prešao 80km do mene, popodne jer sam radio prvu, više mup nije radio i kako da onda uopće uzme probne tablice?

Nisi kriv.Neka i baba pogleda čl.40 st.2 http://www.cvh.hr/propisi-i-upute/pravilnici/zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama/pravilnik-o-registraciji-i-oznacavanju-vozila/ (tako ste se vas dvojica i dogovorili)
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo i iznenađujućeg happy enda, danas nešto poslom išao u zagreb i puhnulo mi da kad sam već na pola puta da produžim do ovog lika doma opet, nije ga bilo doma radio je, ali mu bila cura i dobio ga na mobitel, pokupio od doma tablice a lik je kod sebe u novčaniku imao prometnu (ne znam iz kojeg blesavog razloga jer je auto prodao na cios odmah kad mu se desila havarija zimus s vodenom pumpom, al ajd dobro ionako mi lik nije jasan) pa sam morao opet po zagrebu lunjat jer mi nije znao ni pravu adresu firme reći...i da, veli da je skroz zaboravio na mene tj odjavu i tablice i to (iako drži prometnu u novčaniku, al aj dobro..)

 

uglavnom, uz svu za.ebanciju došao sam do njega, bez ikakvih problema (osim vožnjice) i povišenih tonova se rastali, pokupio prometnu i tablice i to je to, sad samo da ne bude opet problema na mupu, jer morat će brat umjesto mene napravit odjavu pošto u nedjelju selim i ne vraćam se uskoro doma, a ako se i budem vraćao to će biti za vikend kad mup ne bude radio...

 

sve u svemu završilo je najbolje za sve strane, a svima koji u buduće možda pogledaju ovu temu iz sličnih razloga samo molim da izvuku pouke i da ako je ikako moguće probaju se dogovoriti sa neodgovornim kupcima (ili nek im pouka bude da ne ostavljaju tablice i dokumente kupcu) a izbjegavaju ova s.anja od birokracije koja ni sama ne zna tko pije a tko plaća.

 

i još jednom hvala ekipi s foruma radi savjeta i pomoći.

 

p.s.

 

ako se ipak nađete u situaciji da drugačije ne ide nego preko birokracije do rezolucije situacije, onda samo ustrajno i nogom u vrata bez milosti, jasno prvo pokušati ljubazno i normalno, ali ako se počnu postavljat barijere, samo ustrajte da ste u pravu i tražite uvijek nadređenu osobu ako neki sitni birokrat pravi problem.

 

pozdrav zasad i sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija