Jump to content

KD Prijevara u pokušaju čl. 236 st.1 u svezi čl. 34 KZ-a


toni03

Preporučene objave

Prijevara čl. 236

 

(1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini,

 

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 

 

Pokušaj Članak 34.

(1) Tko s namjerom da počini kazneno djelo poduzme radnju koja prostorno i vremenski neposredno prethodi ostvarenju bića kaznenog djela, kaznit će se za pokušaj ako se za kazneno djelo može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna ili zakon izričito propisuje kažnjavanje i za pokušaj.

 

Događaj: osoba A se lažno predstavila kao djelatnik poduzeća B te od poduzeća C takvim lažnim predstvljanjem imala namjeru kupiti proizvode XY. Djelatnici poduzeća C su shvatili da se osoba A lažno predstavila nakon čega se osoba A udaljila u nepoznato. Osoba A imala je namjeru kupiti proizvoda XY u vrijednosti od 10.000,00 kn.

 

Pitanje? Da li je pokušaj Prijevare kažnjiv s obzirom na iznos propisane kazne zatvora u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina, a KZ propisuje da je pokušaj kažnjiv ako se može izreći kazna zatvora od 5 godina ili teža?

 

S obzirom da nisam siguran molim nekog stručnog po mogućnosti da pojasni jer sam u razgovoru sa više osoba dobio različite odgovore i da je kažnjiv pokušaj i da nije!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneno djelo prijevare kažnjivo je i u pokušaju, uz iznimku tzv. privilegirane prijevare (čl. 236. st. 3. KZ-a, ali to nije vaš slučaj).

 

Inače, čl. 34. KZ-a znači da je, načelno, svako kazneno djelo koje se može počiniti s namjerom, a za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 5 godina ili više (kod prijevare iz st. 1. i 2. je taj kriterij ispunjen) - kažnjivo u pokušaju. Iznimaka ima, primjerice jednoaktna formalna kaznena djela, ali opet - to nije slučaj sa prijevarom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Događaj: osoba A se lažno predstavila kao djelatnik poduzeća B te od poduzeća C takvim lažnim predstvljanjem imala namjeru kupiti proizvode XY. Djelatnici poduzeća C su shvatili da se osoba A lažno predstavila nakon čega se osoba A udaljila u nepoznato. Osoba A imala je namjeru kupiti proizvoda XY u vrijednosti od 10.000,00 kn.

 

Pitanje? Da li je pokušaj Prijevare kažnjiv s obzirom na iznos propisane kazne zatvora u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina, a KZ propisuje da je pokušaj kažnjiv ako se može izreći kazna zatvora od 5 godina ili teža?

 

Ali koje vi zapravo imate dokaze da je ta osoba imala namjeru počiniti to kazneno djelo?

Je li potpisao kakav dokument, predočio vam kakav dokument, lažnu iskaznicu,...

Možeteli uopće identificirati tu osobu?

 

Teoretski, moglo se raditi o kakvom freelance novinaru, ili nekome tko na čudan način istražuje poslovanje konkurencije...

 

S obzirom da nisam siguran molim nekog stručnog po mogućnosti da pojasni jer sam u razgovoru sa više osoba dobio različite odgovore i da je kažnjiv pokušaj i da nije!!!

 

A što je ta osoba točno (navodno) željela učiniti?

Napisali ste da je željela kupiti proizvode u iznosu 10000 kuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

dižem temu. može li se dobiti definitivan odgovor na ovo pitanje?

naime, danas me je jedan čovjek pokušao prevariti putem njuškala na način da je neistinito prikazao da je izvršio uplatu od 5.000,00 kn na moj tekući račun.

robu sam poslao busom (uz napomenu vozaču istog da bez moga odobrenja neće nikome predati paket dok mu ne potvrdim primitak novca), i s obzirom da novac nije stigao do dovršenja KD prijevare nije ni došlo.

otišao sam u PU/PP prijaviti pokušaj ovog kaznenog djela, međutim objašnjeno mi je da čl. 34. KZ predviđa kažnjavanje pokušaja ako je predviđena kazna od 5 godina zatvora ili teža. zbog tog tumačenja nije napravljena prijava već je samo sastavljena službena zabilješka.

ja ipak malo drukčije shvaćam tekst zakona. može li se za KD prijevare iz čl. 236. st. 1. izreći kazna zatvora od 5 godina? smatram da može, iako je to maksimalna kazna u rasponu za taj delikt, znači po meni bi pokušaj trebao biti kažnjiv i kao takav gonjen po službenoj dužnosti.

stoga molim vaša tumačenja, vrlo bih rado volio da se naša policija zabavi s ovim prevarantima s njuškala, kojih očito ima na pretek.

hvala bogu nije mi napravljena velika šteta, nisam ostao bez robe, ali sam ipak izgubio vrijeme i cca 200 kn. zato molim za savjete kako da se dalje postavim prema MUP-u s obzirom na njihova naprijed navedena stajališta, ili da se pismeno obratim mjesno nadležnom ODO?

uređeno: od Iustitia_ZD
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor je dan u ranijim postovima - za osnovni oblik prijevare iz čl. 236/1 KZ-a, pokušaj je kažnjiv.

Tumačenje koje ste dobili na policiji je pogrešno, jer primjerice identičan raspon kazne (6 mjeseci do 5 godina) propisan je i za čedomorstvo (čl. 112/2 KZ-a), da li bi to prema mišljenju dotičnog policijskog službenika značilo da čedomorstvo također nije moguće počiniti u pokušaju? Apsurdno razmišljanje.

Dakle, čl. 34. KZ-a je jasan, svako namjerno kazneno djelo za koje se prema zakonu može izreći kazna zatvora od 5 godina (neovisno je li to minimum ili maksimum propisan za to kazneno djelo) ili teža, kažnjivo je u svom pokušaju, a kod ostalih namjernih kaznenih djela, koja ne potpadaju pod ovaj kriterij zapriječene kazne, pokušaj je moguć samo ako zakon izrijekom to kaže.

Moja sugestija vam je, ukoliko ste se odlučili to svakako istjerati na čistac, da podnesete kaznenu prijavu za pokušaj prijevare (čl. 236/1 u vezi čl. 34. KZ-a) općinskom državnom odvjetništvu nadležnom prema mjestu vašeg prebivališta/boravišta. U prijavi opišite što se sve točno dogodilo i nakon toga čekajte njihov odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo da nadopunim malo informacije.

Neki dan zvao u policijsku postaju da se raspitam o svom predmetu. Rečeno je da dođem u postaju podnijeti "pravu" prijavu, jer kao ovo što je evidentirano kroz službenu zabilješku ne može se koristiti.
Par dana poslije eto mene kod njih, na kraju meni ista osoba s kojom sam pričao preko telefona govori da se nismo baš mi dobro razumjeli itd. itd.
Da skratim priču, opet se sve svelo na neka njihova uvjeravanja da se tu ne radi o KD koje se progoni po službenoj dužnosti. Ovaj put navode da se radi o djelu iz 236/3, jer kao ja sam oštećen za 400 kuna cca. (Nevjerojatna logika, a to što me osoba pokušavala prevariti za 5000 kn, to nema veze). Uglavnom opet oni pilaju po svome, da oni tu ništa ne mogu poduzeti, da su bespomoćni...
Otišao sam onda osobno u ODO u vrijeme kada primaju stranke i bez ikakvih problema i bez glupih pogleda i niza glupih pitanja podnio prijavu. Državna odvjetnica se doslovno čudila policijskom postupanju i tumačenjima, uz napomenu da bi pol. službenici trebali obnoviti znanja iz KZ-a i ZKP-a.
Sada prijava ide u redovitom postupku, i po svemu sudeći ODO će policiji naložiti izvide.

Nevezano uz temu, meni je nevjerojatno kako se policija ponaša prema građanu, tj. prema meni. Znači u prvoj policijskoj postaji koja mi je bila najbliža u trenutku podnošenja prijave, zamalo da nisu htjeli sa mnom niti razgovarati. Tek nakon promjene mog tona i napomene da KZ poznaje POKUŠAJ nekog djela, e tek su tu poslali krim službenika. Taj krim službenik očito KRIVO tumači zakon tvrdeći da se 236/1 ne može goniti za pokušaj, već samo za dovršeno djelo. Znači u startu on krivo kvalificira sve, i ne sačinjava prijavu već zabilješku. Zabilješka putuje u drugu policijsku postaju jer po mjestu izvršenja KD je ona nadležna za to djelo. U toj drugoj postaji, kao što sam i opisao, svim silama me se uvjerava da se radi o djelu iz 236/3. Nisam pravnik (doduše imao sam nekih doticaja s pravom i zakonima u životu), ali evo kao običan laik teško mi je bilo shvatiti ovakva uvjerljivo kriva tumačenja i to od strane ne jednog već tri krim službenika. A greška je po meni napravljena u samom startu, jer je trebala odmah biti sačinjena formalna prijava pa onda se zna da ODO nakon svega donosi odluku o njenoj osnovanosti. A ovdje si policijski službenici uzimaju za pravo ocjenjivati osnovanost nekog djela, a zapravo nisu niti znali ispravno kvalificirati djelo i ispravno tumačiti odredbe zakona. I da ti sad napišeš predstavku MUP-u, čisto gubljenje vremena, možda bi ovi uz ispriku odgovorili da sam ja u pravu a policijskim službenicima tako i tako nebi bilo ništa. A da ne pričam o tome kako bih predstavkom još i riskirao zamjeranje policiji u malom mjestu, već vidim da bi me svaki vikend alkotestirali uz zaustavljanje pod rotacijom :-)

Evo malo sam si dao oduška, pa da se vratim na temu. Znači trenutno mi je nastala šteta cca 400-500 kn, zanima me ako se izvidima dođe do informacija o nepoznatom počinitelju i ako se podigne optužnica, mogu li ja u sudskom postupku postavit imovinsko pravni zahtjev za iznos koji sam oštećen, i na koji način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete postaviti imovinskopravni zahtjev. Možete pisano na broj spisa kod ODO već u fazi izvida, a možete usmeno ili pisano kod suca kad dođe do optuživanja, time da imovinsko-pravni zahtjev morate dokumentirati (uz zahtjev morate predočiti dokaze da Vam je nastala upravo šteta u tom iznosu), inače sud neće odlučivati o tome, već će Vas sa zahtjevom uputiti u parnicu, što znači da ćete opet imati vlastiti trošak da dokažete da Vam je nastala šteta upravo u tom iznosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako je to moguće dokazati ako ne postoje materijalni dokazi za moju tvrdnju?
O čemu se točno radi, da pojasnim.

Radi se o kupoprodaji na njuškalu, osoba je tvrdila da je uplatila iznos i poslala lažan broj transakcije, te zamolila da joj robu pošaljem busom. 

Meni autom od mjesta prebivališta do kolodvora (i nazad) treba 140 km, a vozaču busa treba dati 60 kn za slanje paketa. Svakako zbog neuspješne i prijevarne transakcije predmet nije ni stigao do osobe, već je netko drugi preuzeo paket i vratio ga natrag busom o mom trošku. Znači ponovo 60 kn paket i ponovo put od 140 km da uzmem nazad svoju robu.

Ako je locco vožnja 2 kn po km, to bi bilo (140x2)x2=560, i paket 60x2=120, znači sveukupno 680 kn sam oštećen. Upitno je kako bi sud prihvatio ove moje tvrdnje s obzirom na nedostatak materijalnih dokaza, ali iz iskustva znam da sudovi znaju prihvatiti "logične, životne i uvjerljive izjave" stranaka u postupku, tako da i ja smatram da je gore naveden opis zaista logičan i drži vodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma dobro, nije mi novac toliko ni bitan. Puno je bitnije i za mene i za sve poštene ljude da se ovakvi prevaranti otkriju i na odgovarajući način kazne. Tko zna koliko je prevarant iz ove priče preveslao ljudi prije mene, i ako je za manji iznos od 2000 kn u najvećem broju slučajeva takvi prođu lišo. E ovdje se je ta osoba malo zeznula, naletila je na krivoga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Iustitia_ZD je napisao:

Otišao sam onda osobno u ODO u vrijeme kada primaju stranke i bez ikakvih problema i bez glupih pogleda i niza glupih pitanja podnio prijavu. Državna odvjetnica se doslovno čudila policijskom postupanju i tumačenjima, uz napomenu da bi pol. službenici trebali obnoviti znanja iz KZ-a i ZKP-a.

I to vam je bio najbolji potez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija