Jump to content

Sudska zaštita prava ili tužba za naknadu štete


Sua ral

Preporučene objave

Nakon što mi je trebala biti isplaćena otpremnina i naknada za korištenje godišnjeg odmora, zatražila sam od poslodavca obračun za navedene isplate u roku od petnaest dana, RO je prestao 31.05., rok je trebao biti 15.06., . Obračuni mi nisu dostavljeni, tako da nemogu pokrenuti ovrhu. Zanima me da li "sudska zaštita prava" o kojoj govori ZOR, se odnosi na moj slučaj, tj da li u daljnjem roku od 15 dana moram podnijeti tužbu za isplatu otpremnine i naknade za G.O. ili se radi o tužbi za naknadi štete, za koju je rok 5 godina. Da li u tim slučajevima sud pazi po službenoj duznosti na druge povrede poslodavca, jer npr. u mom slučaju se nije pazilo na otkazni rok, nisam dobila navedene obračune koji su ovršne isprave, odluku o otpremnini.......Mene samo zanima novac koji mi pripada.

budući sam u potrazi za poslom, bivši poslodavac računa da u maloj sredini iz koje dolazim će njegova riječ biti odlučna hoću li dobiti drugi posao...tako da mi ovi rokovi od 15 dana nisu baš...tj. prvo bi trebala naći posao onda pokrenuti tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako tražite novčano potraživanje iz radnog odnosa (a što je kod vas slučaj: tražite otpremninu i naknadu za neiskorišteni godišnji odmor), onda po čl. 133. st. 3. Zakona o radu niste dužni poslodavcu podnositi zahtjev za zaštitu prava (no sve i da jeste to bili dužni, smatram da ste zatražili od poslodavca obračune plaće, pa se možete pozivati i na to da ste pozvali poslodavca na ispunjenje svoje obveze iz ugovora o radu).

 

po čl. 139. Zakona o radu, zastara potraživanja iz radnog odnosa je pet godina, što znači da u roku od 5 godina morate pokrenuti spor, po mom mišljenju, i ne morate to učiniti u daljnjem roku od 15 dana.

 

sud po službenoj dužnosti ne ispituje ništa osim onoga što vi tražite u tužbenom zahtjevu. osim toga, nije u nadležnosti suda ispitivati povrede Zakona o radu, to je na inspekciji rada (kojoj također, ako vam je to u cilju, možete prijaviti poslodavca za kršenje obveza iz vašeg ugovora o radu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija