Jump to content

tužba za klevetu


tkosam

Preporučene objave

Protiv mog bivšeg supruga na Kaznenom sudu vodi se postupak zbog obiteljskog nasilja. Djeca i ja smo oštećeni u postupku. Bivši suprug je pozvao svjedoke vezano za svoju obranu. Svjedoci su mu bili majka i nekoliko prijatelja. Jedan od njih izjavio je tijekom svjedočenja da sam ja ukrala novce, iz stana bivše svekrve prije 8-9 godina ,a za to ,naravno, niti ima dokaza niti zna o tom događaju osim iz priče bivšeg i njegove mame.

Kada ga je sutkinja pitala zašto to uopće povezuje sa mnom on je tvrdio da je to siguran jer sam imala neki spor s njegovom kolegicom oko osiguranja.

Nakon svega, ne želim prelaziti protiv ovakvog blaćenja i to na sudu. Ne znam što je primjerenije u ovoj situaciji pokrenuti- tužbu za lažno svjedočenje ili tužbu za klevetu.

Znam da je prvo po službenoj dužnosti, a drugo privatna tužba. Je li dovoljno napisati tužbu, bez odvjetnika, i predati na sud uz uplaćenu pristojbu ili je proces kompliciraniji?

U slučaju da presuda bude u moju korist, što sam sigurna, trebam li tražiti neku naknadu unaprijed ili to sud određuje? Tko snosi troškove postupka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam što je primjerenije u ovoj situaciji pokrenuti- tužbu za lažno svjedočenje ili tužbu za klevetu.

 

Znam da je prvo po službenoj dužnosti, a drugo privatna tužba.

 

Pazite, razlika je i u tome što tužba za lažno svjedočenje ide na način da vi zapravo morate dokazati navode iz tužbe.

To je vaša riječ protiv njegove familije o nečemu što se dogodilo prije 9 godina. DO će gotovo sigurno odbaciti takvu tužbu - nema dokaza. Samo vaša riječ protiv njihove, oni su neuvjerljivi pristrani svjedoci koji su šutjeli 9 godina, a vi kao okrivljenica možete svjedočiti što god želite.

 

U tužbi za klevetu situacija je potpuno drugačija - optuženi klevetnik mora dokazati izrečene optužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Jedno pitanje?

Moja supruga ima firmu,kao i ja.Ja se bavim građevinarstvom,investitor koji je kočio dovršetak gradnje i sa kojim sam ja (još nisam ali ču biti)na sudu,jer nije htio plačati VTR radove koji nisu u troškovniku,a zaradi istih nije bilo moguče završit ugovorene radove,čeka se sud,vještak itd..ali ona je sada podnijela prijavu najprije na firmu moje žene,ali to oćito sud nije prihvatio jer firma nema ugovor sa investitorom niti se poznaju kao niti billo kakve doticaje vezane za navedeni posao.Investitor je prije toga ocrnio ženinu firmu putem neta i ovlaštenog portala,a sada je podnio prijavu osobno na moju ženu.Sada se spremamo tužiti spomenutog investitora zaradi klevete,lažnog prozivanja i optuživanja...itd,Jeli ima netko pametnu ideju jeli to OK,ili....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija