Jump to content

Vlastorucna oporuka


betty74

Preporučene objave

S ocem koji je preminuo u kući je dvije godine živjela žena (udovica) koja nije prijavljena na toj adresi, tvrdi da je s ocem živjela 3 godine i da navodno ima svjedoke. Imam dokaze da gospodja sigurno nije živjela u godini koju spominje sa mojim ocem jer su se dogodile neke stvari za koje očito ne zna ....Sada je već novi problem. Izvadila je oporuku koju je navodno vlastoručno pisao moj otac i u kojoj naravno otac ostavlja sve njoj jer je navodi kao svoju suprugu ( nisu vjenčani-provjereno u matičnom uredu) s kojom je živio tri godine . Oporuka izgleda kao da su je pisale dvije osobe, navedeni su svjedoci sto je u redu, datum na oporuci je besmislen, ima puno praznina izmedju teksta a sporan je i potpis. Kako netko tko izjavljuje da je zdravog razuma i svjesti može napisati neki besmisleni datum i jos navoditi netočne činjenice? Je li normalno da oporucitelj na oporuci piše da se oporuka ne smije pobijati? Znam da na ostavinskoj moram ici u spor i traziti vještacenje grafologa. Samo me zanima moram li ja oporuku prijaviti za ostavinsku jer je gospodja angazirala odvjetnika? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ona će vam sigurno prijaviti oporuku, jer u protivnom ide zakonsko nasljeđivanje, što će biti na njenu štetu. Vi ćete oporuku osporiti i tada vas se upućuje u parnicu, a ostavina je u prekidu dok se ne riješi parnica.

 

Grafološko vještačenje će svakako biti potrebno, a glede dijela u oporuci da se ona ne smije pobijati, taj dio je ništetan, tj. pravno nevažeći, kao da ga ni nema. Čak i da oporuka opstane, vi opet imate pravo tražiti svoj nužni dio, i to vam se pravo ne može osporiti.

 

S druge strane, ako oporuka "padne", a gospođa uspije dokazati status izvanbračne družice, imat će zakonsko pravo nasljeđivanja na jednake dijelove s vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čak i da oporuka opstane, vi opet imate pravo tražiti svoj nužni dio, i to vam se pravo ne može osporiti.

ovdje može biti problem,budući da u ostavinskom postupku dolazi do proglašenja oporuke ,od kad počinje tijek zastarnog roka prava zahtijevati umanjenje raspolaganja oporukom.

Ovaj rok je objektivan,dok činjenica da će uslijediti parnica radi pobijanja oporuke,neće utjecati na tijek zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija