Jump to content

Može li poslodavac produžiti trajanje otkaznog roka?


teddybear1717

Preporučene objave

Poštovani forumaši, srdačan pozdrav!

 

Radim na trenutnom radnom mjestu 10 mjeseci i uskoro planiram uručiti ostavku.

 

Za radni odnos trajanja manjeg od jedne godine predviđen je otkazni rok od 2 tjedna, to znam (nadam se da ne griješim), međutim, zanima me može li poslodavac produžiti otkazni rok na mjesec dana, tj. može li zbog nekog razloga legalno produžiti otkazni rok i time me duže zadržati na trenutnom radnom mjestu?

 

Zbilja mi je u interesu otići što prije, jer mi uvjeti rada više ne odgovaraju, a i našao sam bolji posao za koji bi se htio što ranije početi pripremati i samim time započeti ga.

 

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 122. st. 6. i 7. Zakona o radu -

 

"(6) Kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti kraći otkazni rok za radnika nego za poslodavca od roka određenog u stavku 1. ovoga članka, za slučaj kada radnik otkazuje ugovor o radu.

 

(7) Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog."

 

Dakle, što kaže ugovor o radu odnosno eventualni KU, po pitanju trajanja otkaznog roka u slučaju da vi otkažete ugovor o radu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o radu se poziva na pravilnik o radu. Zanima me može li poslodavac, bazirano samo na pravilniku o radu, dakle ne kolektivnom ugovoru, produžiti otkazni rok koji traje 2 tjedna, (pošto je zaposlenje trajalo manje od 12mj.) ?

 

Drugim riječima, može li se izmotavati da je 2 tjedna premalo da se nađu novi radnici, ili nešto slično, kako bi otkazni rok bio mjesec dana, a ne 2 tjedna kako bi mi trebao biti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

teddybear1717,

ne može se nitko "izmotavati". U radnim odnosima, ukoliko je neko pravo regulirano različitim aktima ( Kol.ugovor,Pravilnik o radu,Ugovor o radu ,Zakon o radu) primjenjuje se uvijek ono pravo, koje je najpovoljnije za radnika. Za Vas je najpovoljnije pravo prema Članaku 122. ZOR-a

(1) U slučaju redovitog otkaza otkazni rok je najmanje:

1) dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od jedne godine

te se takovo mora i primijeniti.

A poštovani G-man vam je naznačio da: otkazni rok može biti i kraći, ukoliko je to utanovljeno rečenim normtivnim aktma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija