Jump to content

upis u katastar - zaštitne zelene površine


mtbxc

Preporučene objave

Za kuću u Zagrebu dobio sam Rješenje o izvedenom stanju u postupku legalizacije. Kuća se nalazi na dvije katastarske čestice koje su u zoni Z - zaštitne zelene površine. Angažirao sam geodeta za upis u katastar. U katastru su prvo tražili rješenje o utvrđivanju građevinske čestice pa je geodet izradio prijedlog parcelacije. U prijedlogu sam tražio da se spoje dvije parcele na kojima se nalazi kuća.

 

Problem je što je prijedlog odbijen, odnosno traže ispravak parcelacije, s obzirom da su parcele u zelenoj zoni traže da nova građevinska čestica obuhvaća samo po tri metra sa svake strane kuće što je puno manja površina, a ne dvije postojeće parcele. Da li je to uobičajeno ili postoji način da se traži da građevinska čestica obuhvaća cijele dvije parcele.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, katastar vas je vjerovatno dobro uputio. Bez Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (zakon o legalizaciji kojim se dopušta odstupanje od prostornih planova), u Z zoni ne bi ste mogli legalizirati građevinu.

Naime, u odre­dba­ma GUP-a ogra­ni­ča­va se ili po­tpu­no one­mo­gu­ću­je gra­dnja u okvi­ru zašti­tnih ze­le­nih površina (Z). Izni­mno, unu­tar zašti­tnih ze­le­nih površina mo­gu se gra­di­ti ma­nje gra­đe­vi­ne ja­vne i društve­ne, ugo­sti­telj­ske i stam­be­ne na­mjene, kli­je­ti i sl. Di­je­lo­vi na ko­ji­ma je do­zvo­lje­na ova­kva gra­dnja, osim gra­ni­ca­ma na­mje­ne površina, stro­go su odre­đe­ni i gra­ni­ca­ma tzv. ur­ba­nih pra­vi­la. Pra­vi­la odre­đu­ju na ko­ji na­čin i ko­li­ko se mo­že gra­di­ti za po­je­di­ne zo­ne. Da­kle, u zo­ni Z u pra­vi­lu ni­je mo­gu­će izgra­di­ti stam­be­nu gra­đe­vi­nu uz je­dnu iznim­ku. U ne­kim di­je­lo­vi­ma gra­da (Müllerov breg, Mi­ku­li­ći, Lukšići, Še­sti­ne, Mli­no­vi i još ne­ki), na površina­ma ve­ćim od 5000 kva­dra­ta, mo­gu­će je izgra­di­ti stam­be­ni objekt ma­ksi­mal­ne ve­li­či­ne do 400 kva­dra­ta gra­đe­vin­ske (bruto) površine i vi­si­ne po­drum, pri­ze­mlje i pot­kro­vlje.

 

Gra­dnja mo­ra bi­ti u skla­du s ka­ra­kte­ri­sti­ka­ma kra­jo­li­ka, a na gra­đe­vin­skoj če­sti­ci mo­gu­će je smje­sti­ti sa­mo je­dnu gra­đe­vi­nu. Ova­kva po­dru­čja su vr­lo ri­je­tka, a u njih ne spa­da­ju šuma i šum­sko ze­mljište.

 

Dakle, kad bi i spajanjem čestica imali jednu od preko 5000 m2, a nalazite se u navedenim dijeovima, mogao bi vam se odrediti dio max 400 m2 građevinske (bruto) površine s jednim objektom (ovim već izgrađenim).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija