Jump to content

Pomoćni objekt izgrađen djelom na tuđem zemljištu - molim hitan savjet


VjekoB

Preporučene objave

U postupku smo kupovine kuće na moru. Kuća je nedovršena i trenutni vlasnik ju je kupio na natječaju od države. Dva susjeda su zajednički prije nekoliko godina dok je nekretnina bila u vlasništvu RH napravili pomoćni objekt (pušnica za meso / roštilj te ograda) i naslonili su je na kuću koju kupujemo. Pošto je u mjestu (Karin Gornji) u tijeku katastarska izmjera, utvrđeno je da su sujedi prešli sa objektom u tuđu česticu na kojoj je kuća i zemljište oko kuće u dubinu od cca 50 cm na užem te oko 120 cm u širem dijelu i u duljini od cca 12 m.

 

Molim Vas za savjet da li možemo sa susjedima napraviti ugovore o najmu zemljišta koje su uzurpirali uz nekakvu naknadu (jednokratna ili renta) kako bi izbjegli svađe uz uvjet da zemljište ostane u našem vlasništvu i da taj ugovor ne obvezuje budućeg vlasnika ako budemo jednog dana prodavali nekretninu ili da jednostavno susjedima naložimo rušenje objekata i vraćanje u prvobitno stanje da međa bude kako je utvršena izmjerom?

 

Da li u slučaju sklapanja tog ugovora o najmu dajemo susjedima pravnu mogućnost da jednog dana nakon višegodišnjeg korištenja mogu pokrenuti nekakav postupak za preuzimanja vlasništva nad zauzetim zemljištem?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija