Jump to content

Zahtjev za zaštitu prava


Worker

Preporučene objave

Znači zbog zdravstvenih razloga poslodavac je bio obaviješten i zamoljavan za premještaj na drugo mjesto.

 

Sukladno molbi poslodavac salje na medicinu rada koja utvrđuje da stvarno jesam nesposoban za rad na trenutnom radnom mjestu i moli da me se premjesti na drugo te isto uvjerenje šalje sluzbi za zastitu na radu.

 

Napominjem da unutar firme postoje slobodna radna mjesta na kojima mogu raditi te da za vrijeme mojeg slucaja se novi djelatnici zaposljavaju (zar nemam neku prednost?)

 

Međutim tada nastaje tajac, nitko me ne kontaktira unutar firme, niti salje bilo kakvo ocitovanje na moju situaciju te se nadređeni ponašaju kao da se ništa nije dogodilo. Na moje pismene zahtjeve putem emaila ne dobivam odgovore a na usmene da je samo prihvaceno da ostajem na radnom mjestu te da su mi nesto napisali pod dodatne zadatke i to odobrili. Ja nisam dobio nikakvu obavijest da su mi mjenjani ili dodavani ikakvi poslovi, niti sam izmješten izvan štetne okoline, niti dobivam novi ugovor ili bilo kakvu obavijest.

 

Da li bi sada trebao pokrenuti zahtjev za zaštitu prava? Ili se treba još čekati? Što mi je činit? Imam li tu slučaj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Worker,

odmah ZZP,poštom,preporučeno,sa povratnicom!

Pozovite se na rješenje medicine rada. Tražite hitni premještaj pod prijetnjom obraćanja Inspektoratu za radne odnose.

Svi usmeni i mail razgovori "nisu dobri". Usmeni,nemaju pravnu snagu a mail-ovi znaju"ispariti".

 

Hvala na savjetu. Imate li ideju ili šprancu po kojoj bi trebao napisati isti? Da li postoje nekakve pravne posljedice pokretanja ZZP-a za mene?

 

Jutros sam još prije bilo kakvih pravnih pokretanja kontaktirao Upravu, u slučaju da su neinformirani i da su informacije o nesposobnosti od njih zatajeni. Ponašanje nadređenih je u najmanju ruku čudno i svi ignoriraju problem.

 

Usmena izlika im je "trenutno nema zapošljavanja pa ne možemo stavit nikog umjesto tebe" makar u firmi ima preko 500 djelatnika i ima slobodnih radnim mjesta gdje bi mogao raditi. Da li to ima ikakvu pravnu osnovu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu. Imate li ideju ili šprancu po kojoj bi trebao napisati isti? Da li postoje nekakve pravne posljedice pokretanja ZZP-a za mene?

 

Jutros sam još prije bilo kakvih pravnih pokretanja kontaktirao Upravu, u slučaju da su neinformirani i da su informacije o nesposobnosti od njih zatajeni. Ponašanje nadređenih je u najmanju ruku čudno i svi ignoriraju problem.

 

Usmena izlika im je "trenutno nema zapošljavanja pa ne možemo stavit nikog umjesto tebe" makar u firmi ima preko 500 djelatnika i ima slobodnih radnim mjesta gdje bi mogao raditi. Da li to ima ikakvu pravnu osnovu?

 

Worker,

pravni slijed je onakav kako sam Vam ga rekao.

Pa:

NAZIV FIRME

n/r Odgovorna Osoba

Adresa

Nikakve posljedice Vi ne možete imati ako tražite svoja prava!

Mjesto

Predmet: ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA vezano nepoštivanja rješenja(odluke) komisije medicine rada (ili dokomenta kako se on zove) od dana.....godine.

 

Obrazloženje: Opišite slijed kako je kako je sve vezano za Vaš problem teklo.

 

Zaključak.Tražite da Vas rasporede na adekvatno radno mjesto prema Vašim sposobnostima , mišljenju i uputi medicine rada. Napomenite da ne biste željeli poduzimati druge pravne mjere.

Eto to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, da li osoba koja ima uvjerenje o nesposobnosti na određenoj djelatnosti ima prednost na premještaj na drugo slobodno radno mjesto od ljudi koji se javljaju na natječaj? Ako da, možete li samo navesti po kojem zakonu i stavku?

Worker,

Zakon o radu u svom čl. 40 govori o :Pravu povratka na prethodne ili odgovarajuće poslove radnika koji je privremeno bio nesposoban za rad

Članak 40.

(1) Radnik koji je privremeno bio nesposoban za rad zbog ozljede ili ozljede na radu, bolesti ili profesionalne bolesti, a za kojega nakon liječenja, odnosno oporavka, ovlašteni liječnik, odnosno ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom utvrdi da je sposoban za rad, ima pravo vratiti se na poslove na kojima je prethodno radio.

(2) Ako je prestala potreba za obavljanjem poslova na kojima je radnik prethodno radio, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, koji moraju, što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

(3) Ako poslodavac nije u mogućnosti radniku ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova ili ako radnik odbije ponuđenu izmjenu ugovora o radu, poslodavac mu može otkazati na način i pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.

(4) U sporu između poslodavca i radnika, samo je doktor specijalist medicine rada nadležan ocijeniti jesu li ponuđeni poslovi iz stavka 2. ovoga članka odgovarajući.

(5) Radnik iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na dodatno stručno osposobljavanje, ako je došlo do promjene u tehnologiji ili načinu rada, kao i na sve druge pogodnosti koje proizlaze iz poboljšanih uvjeta rada na koje bi imao pravo.

 

Zakon o radu govori i o:Pravu zaposlenja na drugim poslovima

Članak 41.

(1) Ako kod radnika postoji smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, smanjenje radne sposobnosti uz djelomični gubitak radne sposobnosti ili neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti koju je utvrdilo ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje toga tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je radno sposoban, koji moraju, što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

(2) Radi osiguranja poslova iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnog vremena, odnosno poduzeti druge mjere da radniku osigura odgovarajuće poslove.

(3) Ako je poslodavac poduzeo sve mjere iz stavka 2. ovoga članka, a ne može radniku osigurati odgovarajuće poslove, odnosno ako je radnik odbio ponudu za sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova koji odgovaraju njegovim sposobnostima u skladu s nalazom i mišljenjem ovlaštenog tijela, poslodavac radniku može otkazati ugovor o radu uz suglasnost radničkog vijeća.

(4) U sporu između poslodavca i radnika, samo je doktor specijalist medicine rada nadležan ocijeniti jesu li ponuđeni poslovi iz stavka 1. ovoga članka odgovarajući.

(5) Ako radničko vijeće uskrati suglasnost na otkaz radniku iz stavka 1. ovoga članka, suglasnost može nadomjestiti arbitražna odluka.

 

Dakle, iz gornjeg,prema obvezama Poslodavca nesumnjivo proizlazi da Vi svakako imate pravo prvenstva ukoliko se nude neka druga radna mjesta koja odgovaraju Vašim mogućnostima prema onome što je propisao Specijalista medicine rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
Ako je ZZZP poslan s povratnicom, a povratnica se nije vratila u tjedan dana, da li se smatra da ju poslodavac odbija preuzeti ili je pošta zeznula?

 

Pisma s povratnicom, prvo, putuju koji dan duže od obične pošte. Drugo, ako osobe koja to pismo treba primit nije bilo, ostavlja se obavijest, da pismo mogu podići roku od nekih 5 dana, a onda još i povratnici treba neko vrijeme da se vrati. S povratnicom obično šaljem pisma u druge gradove, od slanja do primitka povratnice zna proći i po mjesec dana, tako da ovih vaši tjedan dana još uvijek ništa ne znači. Prilikom predaje pošiljke dobili ste i onu bijelu ceduljicu, na njoj piše broj pošiljke pa možete nazvati poštu i provjeriti status.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija