Jump to content

Pokretanje ostavinske rasprave u srbiji


Ronald Kovačević

Preporučene objave

Trebao bih pokrenuti ostavinsku raspravu u srbiji oko zemlje i kuće koju je nakon smrti moje bake ostala radi prodaje iste. Baka je umrla 1974. i od tada nitko nije pokrenuo ostavinsku r. Nije mi jasno kako je poočim moje majke dobio pravo na polovicu bez ostavinske r. i to znatno bolji dio s bunarom i crnogoričnim drvećem a moja majka dio koji ne vrijedi toliko.

 

Majka nije imala hrvatsko državljanstvo ali je u hr umrla. Baka je život provela i umrla je u srbiji.

 

Od kuda krenuti.

 

Ja imam domovnicu i tu sam rođen.

 

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak predlažem da kontaktirate nekog od odvjetnika u Srbiji (potražite prema mjestu gdje je Vaša baka imala prebivalište) i zamolite da Vam provjeri na sudu da li je ikada vođena ostavinska rasprava iza Vaše bake. Ovo je web stranica Advokatske komore Srbije s imenikom odvjetnika http://www.advokatska-komora.co.rs/

 

Od nekuda morate početi, a preduvjet je da dobijete informacije. Pomoć odvjetnika u Srbiji Vam je svakako potrebna. Naravno, prilikom prvog kontakta zamolite ga da Vam napravi procjenu troškova za sve ono što Vama treba kako bi Vi znali koliko to u konačnici morate platiti.

 

Ukoliko imate nekog odvjetnika u Hrvatskoj kojeg poznate možete zamoliti i njega da kontaktira nekog kolegu u Srbiji i raspita se oko svega toga. On ne može zastupati u Srbiji, ali se može raspitati kod nekog od kolega u Srbiji.

 

Ukoliko Vas zanima nešto oko nasljednog prava u Srbiji možete se obratititi i njihovoj udruzi za besplatnu pravnu pomoć, pa Vam i oni mogu dati neke informacije o samom ostavinskom postupku. Na http://www.vasadvokat.com imate kontakt podatke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baka je umrla 1974. i od tada nitko nije pokrenuo ostavinsku r. Nije mi jasno kako je poočim moje majke dobio pravo na polovicu bez ostavinske r. i to znatno bolji dio s bunarom i crnogoričnim drvećem a moja majka dio koji ne vrijedi toliko.

vezano za vašu nejasnoću je nejasno kako je uopće itko što dobio.

Po pitanju poočima,postoji mogućnost da je na istoj nekretnini još za života bake bio upisan kao suvlasnik s omjerom prava 1/2,no sve i da jeste tako,to neznači da je stekao točno određeni dio nekretnine,budući da bi se opet radilo o suvlasništvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baka je život provela i umrla je u srbiji.

 

Od kuda krenuti.

Nužno je da zahtjevom inicirate ostavinski postupak,koji podnosite sudu u mjestu gdje je ostaviteljica u vrijeme smrti imala prebivalište odnosno boravište.

U zahtjevu je potrebno uz osnovne podatke o ostaviteljici i poznatim nasljednicima, navesti poznatu imovinu i obavjestiti sud o eventualnoj oporuci(testament).

Nadalje, treba priložiti dokumentaciju koja sve to potvrđuje:

- izvod iz matične knjige umrlih za ostaviteljicu, (u vašem slučaju i izvod za umrlu majku,te dokaz da ste njeno dijete,budući da baku nasljeđujete po pravu predstavljanja,)

-izvod iz matične knjige rođenih ili vjenčanih za nasljednike

-dokaze o vlasništvu za imovinu koja čini ostavinu ostaviteljice(za nekretnine, z.k.izvadak).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

U RH smrtovnicu - matični ured dostavlja Sudu koji predmet-ostavinski rješava sam ili delegira JB .

U bivšoj YU matični je dostavljao smrtni list sudu ,koji je pokretao ostavinsku i pozivao nasljednike evidentirane u smrtnom listu .

Neke podatke i dokumente bi trebali sami ishodovati uz malo truda .

U Beogradu je nedavno postojao jedan advokatski ured ,koji je davao savjete -besplatne a e-mail adresa je bila yulex@eunet.rs

Pokušajte poslati na e-mail adresu Vaš upit .

Vi bi trebali imati za nekretnine ,broj k.č. i mjesto gdje te nekretnine pripadaju-

kojem sudu.

Ostavinski sud inače traži broj k.č. nekretnine iy zemljišno knjižnog ureda te iz katastra posjedovni list.

 

Ako ostavinski postupak nije proveden uvijek se može pokrenuti . Ostavina umrle osobe časom smrti prelazi na nasljednike .Ako se vodio ostavinski postupak ,i ako svi nasljednici nisu pristupili tom postupku tada se ostavina dijelila po zakonu na jednake djelove , ako nije bilo oporuke .

Dođite do valjanih informacija o smrtnom listu , nasljednika navedenih u smrtnom listu i kretanje toga .

Pošaljite e-mail na naprijed navedenu adresu i postavite konkretno pitanje ,vezano za postupak i potrebnu dokumentaciju .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija