Jump to content

Korištenje tvrtkine infrastrukture za oglase (email)


TeaBee

Preporučene objave

Radim u prilično velikoj firmi (preko 200 zaposlenih), koristimo interni email sustav.

 

Postoji mogućnost slanja masovnih emailova (svim zaposlenicima, obavijesti koje su bitne za sve zaposlenike, bilo što vezano za rad firme) što se katkad koristi za promotivne ponude raznih drugih firmi (najčešće banke i njihove ponude kredita i slično)

 

Smatra li se moja firma "email poslužiteljem" kako ga definira zakon (email sustav je, naravno, i javan, ali i za internu uporabu) s obzirom da se kružne reklame šalju zaposlenicima bez mogućnosti "odbijanja" takvih emailova, a bez naše "želje" da nas poslodavac obavještava o ponudama svojih "partnera".

 

Na prigovor radničkog vijeća je uprava izjavila da sa svojim email sustavom može raditi što god želi.

 

Je li to istina?

uređeno: od TeaBee
Dodani detalji, prepravak pravopisnih greškica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili se nismo razumjeli, ili samo ja nisam razumio tebe...

 

Dakle, radi se o reklamnom pamfletu sa cjenikom usluga neke banke (krediti), dakle po definiciji - to je reklama...

 

S druge strane, to je reklama koju ne mogu odabrati "da ne primam" (unsubscribe) jer nije poslano automatizmom, nego je netko u firmi tko ima mogućnost slati svima emailove (nemaju svi tu mogućnost), na zahtjev nekoga na vrhu firme, napisao taj email i poslao ga na sve korisnike (postoji email adresa Svi_Zaposlenici na koje, kad se pošalje email, dobivaju svi).

 

Ali taj email nema nikakav poseban "tag" da bi se moglo filtrirati (recimo da napravim filter na ključnu riječ i da mi odmah briše te poruke, pa barem na taj način da se "riješim SPAM-a").

 

(copy/paste sa druge stranice)

Nekoliko citata iz zakona o neželjenoj elektroničkoj komunikaciji (SPAMu)

 

- Uporaba pozivnih sustava, s ljudskim posredovanjem ili bez njega, telefaksnih uređaja ili elektroničke pošte, uključujući kratke tekstovne poruke (SMS) i multimedijske poruke (MMS), u svrhu izravne promidžbe i prodaje dopuštena je samo uz prethodno pribavljenu privolu pretplatnika ili korisnika usluga.

 

- Fizička ili pravna osoba trgovca može upotrebljavati podatke o adresama elektroničke pošte, koje je pribavila od svojih potrošača u svrhu prodaje proizvoda i usluga, za izravnu promidžbu i prodaju isključivo vlastitih sličnih proizvoda ili usluga, uz uvjet da ti potrošači imaju jasnu i nedvojbenu mogućnost besplatnog i jednostavnog prigovora na takvu uporabu podataka o adresama elektroničke pošte prigodom njihova prikupljanja i prigodom zaprimanja svake elektroničke poruke, u slučaju da potrošač nije unaprijed odbio takvu uporabu podataka.

 

- Zabranjeno je, u svrhu izravne promidžbe i prodaje, slanje elektroničke pošte, uključujući i kratke tekstovne poruke (SMS) i multimedijske poruke (MMS), u kojima se pogrešno prikazuje ili prikriva identitet pošiljatelja u čije se ime šalje elektronička poruka, kao i slanje elektroničke pošte ili poruka bez ispravne adrese elektroničke pošte ili broja na koji primatelj može, bez naknade, poslati zahtjev za sprječavanje daljnje komunikacije.

 

 

Dakle, ne radim u banci, niti mi se reklamira vlasititi proizvod tvrtke (ako će mi trebati platični artikli, otiću se javit kolegi skladištaru :) ), nego vjerojatno netko visoko pozicioniran "prodaje oglasni prostor" za nekog drugog.

 

 

 

Zakon o elektroničkoj trgovini

 

NEŽELJENE ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE (NETRAŽENA KOMERCIJALNA PRIOPĆENJA)

 

Članak 8.

 

Korištenje elektroničke pošte u svrhu slanja neželjene elektroničke komunikacije (netraženoga komercijalnog priopćenja) dopušteno je samo uz prethodni pristanak osobe kojoj je takva vrsta komunikacije namijenjena, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje područje telekomunikacija (elektroničkih komunikacija).

 

Za početak, taj grupni email, tehnički uopće nije namijenjen (samo) meni, jer se nigdje ne spominje direktno moja email adresa, nego "Svi_Zaposlenici", stoga kako god okreneš, smatram da je ovo nedopušteno, ali me zanima stručno mišljenje i što učiniti da se ovakvo nešto ne ponovi?

 

 

P.S. ne radi se o phishingu, običan mail sa attachment-om, word dokument sa reklamnim tekstom.

 

Nigdje nema opcije "odjavi me sa reklame", niti se nigdje navodi gdje se mogu javit da ne želim primat obavijesti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SPAM - To nije vjerojatno, ne isplati se, pogotovo poslodavcu.

- kod neželjenih reklama se radi o većim brojevima - godišnje više stotina miliona poruka; slanje 1 milion poruka je c/a 80 dolara.

- nema takvih poslodavaca/slučajeva, tj. nisam našao nijedan, možda treba bolje pogledati.

 

Phishing niste utvrdili kod sebe - možda niste u grupi koja je 'phishable' (manje pažljiva), ili još uvijek pravi fishing nije počeo. Phishing toolkit može poslužiti i za druge stvari, od kontrole do edukacije.

 

Mislim da se komunikacije s poslodavcem uređuju drugim zakonima, a ne navedenim. Zakon o elektroničkim komunikacijama u čl. 107 (2) spominje potrošače... Inače, zakoni se često mijenjaju/usklađuju, link i na Zakon o elektroničkoj trgovini

 

Spam možete prijaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija