Jump to content

Rušenje ugovora o doživotnom uzdržavanju


anonimno

Preporučene objave

Osoba je sa sada pokojnim potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju i time razbaštinila djecu.Sada djeca to žele srušiti ovim činjenicama:

 

1.U Ugovoru osoba se obavezala davati 3 obroka uzdržavanome no, ponekad to nije mogla raditi pa je tražila djecu sada pok. da to oni naprave a također i kad je putovala. U svakom slučaju pok. je bio zbrinut ali ne svaki put od osobe koja se na to obavezala!

2.Dan prije potpisa sada pokojni je pao u stanje demencije, zvana je hitna za savjet, no sutradan kad je došla sutkinja pokojnik je bio u redu(prema navodima sutkinje).

3.Pokojnik je zbog bolova uzimao morfij prije nego je potpisao ugovor(vidi se u liječničkom kartonu)

4. Uzdržavatelj se obavezao pokopati pokojnika kako se priliči, no, u obavijesti o smrti objavljeno je jedno mjesto u kojem će se obaviti sprovod i pokop(pokop je trebao biti u mjestu u kojem je pokojnik imao grob, gdje su bili pokopani njegovi roditelji i za čiji je grob plaćao) međutim, uzdržavatelj ga, nakon sprovoda, pokapa u mjestu smrti iako je u obavijesti o smrti navedeno drugo mjesto pokopa.Na taj način rodbina iz mjesta u kojem je pokojnik rođen i želio biti pokopan nije mogla prisustvovati pokopu.

5. Uzdržavatelj je zaboravio staviti u ugovor svu imovinu pokojnika pa je kasnije zatražio od pokojnika i dobio bianco potpis(tobože zbog neke nevažne stvari) na koji je zatim dodao preostale stvari ne želeći pokojnika "inkomodirati da napiše još jedan ugovor" i za te izostavljene stvari. Na ostavinskoj raspravi uzdržavatelj prvo priznaje tu oporuku kao pravovaljanu uz prvu oporuku koju je pokojnik napisao prije ugovora o doživotnom uzdržavanju(u kojoj ostavlja sve svojoj djeci) i koja je predana sudu, otvorena, od strane uzdržavatelja zajedno sa falcificiranom oporukom "pred svjedocima". Nakon toga, uzdržavatelj se odriče te oporuke(falsifikata)??

6. Pokojnik je zbog naglog pogoršanja svoje bolesti pao u depresiju, uzimao redovito lijekove za smirenje i alkohol, pio i antidepresive(sve vidljivo iz liječničkog kartona) i onda na nagovor uzdržavatelja potpisao ugovor. Dakle,nije to napravio odmah iako je znao da će biti u sve većim problemima, već kad su počeli bolovi, teška depresija i tjeskoba.

Postoje li prema ovim činjenicama šansa da se sruši taj ugovor? Da li znate nekog tko je to uspio?

Puno hvala na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki ugovor se moze srusiti ukoliko imate valjane razloge za to.Na zalost vise znam slucajeva gdje se nije mogao srusiti ugovor o dozivotno uzdrzavanju.U principu i mojoj praksi tesko se ruse ugovori o dosmrtnom i dozivotnom uzdrzavanju.Ali sanse postoje.Medjutim to je dugotrajan proces i jako skup ali pokusajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiće pokopa pokojnika ako on za svog života nije u ugovoru točno naglasio gdje želi biti pokopan nema osnova za rušenje ugovora. Morate shvatiti da je ugovor pravno valjan ako je strana koja se obavezala da će ispunjavati sve što je u ugovoru navedeno to i napravila. Npr. ako je u ugovoru navedeno da će svaki dan do kraja života davati osobi čašu vode i ništa više, i to je u redu. Ako je osoba davala uzdržavanome tu čašu vode onda je pravno sve u redu i onda dobiva sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija