Jump to content

zakon o konverziji kredita u švicarskim francima i ocjena ustavnosti


Jurana

Preporučene objave

Zanima me imaju li banke pravo pokrenuti postupak vracanja na staro stanje kredita i one kredite koji ce biti zatvoreni cim banke pocnu primjenjivati zakon kojim su duzne ponuditi klijentima konverziju chf kredita u eur, a u slucaju da se taj zakon od strane ustavnog suda ukine?

Znaci klijent dobije novi izracun, podmiri trenutno dugovanje, zatvori kredit i banka mu izda dokument kojim potvrdjuje da je zatvorio dugovanja po tom kreditu i vrati mu ponistene instrument osiguranja, skine hipoteku i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

To i mene zanima, pošto je i moja banka (RBA) uglavila taj članak u aneks ugovara, da ukoliko se zakon u budućnosti supenzira ili ukine od strane USa, da je svaka strana obvezna drugoj strani vratiti primljeno bez odgode i da se ugovor vraća u prvobitni oblik prije provedene konverzije. Nakon što pristanem na konverziju ostat će mi još manji iznos glavnice kojeg bih svakako gledao prijevremeno zatvoriti, te se na taj način riješiti tog kredita. Ali me muči kao i kolegicu ovaj sporni članak tj. njegova pravna snaga nakon što se kredit zatvori. Naravno čim kredit bude zatvorem planiram sva sredstva i primanja ukloniti iz RBA kako se u slučaju aktivacije spornog članka ne bi mogli sami naplatiti. Ali kakve su im šanse na sudu ukoliko ne pristanu izbaciti iz aneksa taj članak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se desi najcrnji scenarij, moje mišljenje je da će banke to teoretski moći zatražiti, ali će im daleko oportunije biti da tuže državu, gdje im je naplata 100% sigurna i relativno brza, dok u slučaju pojedinačnih sporova sa svakim korisnikom, ne samo da će to potrajati godinama, već je i pitanje uspjeha naplate, čak i u slučaju uspjeha.

 

Principom Occamove britve, ići će na jednostavnije rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija