Jump to content

Zastara potrazivanja kod d.o.o.


Marin325

Preporučene objave

Mene zanima sljedece.

Jedini sam vlasnik svoga poduzeca d.O.o.

Sa jednom sam firmom sklopio ugovor o snadbjevanju robom datuma 10.11.2012 godine.Tog datuma su mi isporucili robu u vrijednosti 120000 kuna sa odgodom placanja.Nakon toga moje poduzece je propalo a ta firma koja mi je isporucila tu robu do dan danas nije me dala na sud niti ista drugo.

Sad mene zanima posto je proslo vise od 3 godine dali je taj dug otisao u zastaru to jeste ako me daju na sud sada moguli se pozvati na zastarni rok od 3 godine i da taj dug postane nepostojeci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U konkretnom slučaju zastara je počela teći od 11.12.2012.godine(čl.215.ZOO),pa je primjenom čl. 228.ZOO evidentno da je nastupila zastara potraživanja,na koju se u eventualnom sporu mora pozvati dužnik,budući da sud na zastaru nepazi ex offo.

 

Hvala vam na odgovoru.Samo me jos zanima prilikom sklapanja tog ugovora ja sam potpisao i vlastitu bjanko mjenicu po vidjenju za taj dug.

Do dan danas ta mjenica nije protestirana a proslo je vise od 3 godine.

Znacili to da automatski ako je nastupila zastara za taj dug da nemogu vise ni protestirat mjenicu vezanu za taj dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje postoji još jedna solucija - da se vas tereti za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, a u tom slučaju, kada je šteta uzrokovana kaznenim djelom (ako se, naravno, dokaže) - odlučilo bi se o i o imovinsko-pravnom zahtjevu oštećenog društva, pa ovaj načelni 3-godišnji zastarni rok pada u vodu, jer bi vrijedio rok predviđen za zastaru kaznenog progona za konkretno kazneno djelo, a on iznosi 20 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija