Jump to content

Patogeno roditeljstvo


Gringo

Preporučene objave

Dr Craig Childress:

 

Psihopatologija u roditelja, u djeteta izaziva sljedeće primarne simptome (sva tri primarna simptoma moraju biti prisutna da bi se dijagnosticiralo tzv. "čisti slučaj otuđenja", kako to naziva Karen Woodall):

 

1. U djeteta je potisnut sustav privrženosti, tj. dijete inicira prekid odnosa s normalnim roditeljem koji mu je privržen

2. Pokazuje se pet karakterističnih poremećaja ličnosti, specifično prema odbačenom roditelju: grandioznost (sudi o roditeljskoj adekvatnosti), nedostatak empatije, osjećaj povlaštenosti, nabusito-arogantni stav i splitting (polarizirano viđenje odbačenog roditelja kao potpuno lošeg i viđenje drugog roditelja kao savršenog.

3. Zabulde - dijete ima fiksirana i kriva uvjerenja u vezi s pretpostavljenim neadekvatnim roditeljstvom odbačenog roditelja.

 

 

Sekundarni simptomi:

 

1. Karakteristično je da odabrani roditelj govori: "Poslušajmo dijete, ako neće ići s tobom, neće.", "Djeca trebaju odlučivati o susretima s drugim roditeljem", "Ako treba neka dijete svjedoči na sudu, nema problema."

2. Karakteristični razlozi zašto dijete odbacuje roditelja su: "Neosjetljiv je", "Ima problema s kontrolom ljutnje", "Ne preuzima odgovornost/nije se ispričao.", "Zanemaruje dijete zbog nove ljubavi.", "Neoprostivo insistira na..."

3. Odabrani roditelj ima dvostruka mjerila prema ponašanju djeteta prema odbačenom roditelju u usporedbi s ponašanjem prema sebi, u situaciji: odbijanja, odbacivanja, discipline, isprike.

4. Odabrani roditelj preuzima ulogu "roditelja zaštitnika".

5. Odabrani roditelj je selektivno bespomoćan – postiže da ga dijete sluša u vezi sa svim drugim ali je bespomoćan pri uvjeravanju djeteta da provodi vrijeme s odbačenim roditeljem

6. Dijete ne "posjeduje" odbačenog roditelja.

7. Zajednička viktimizacija (Odabrani roditelj tipično govori "Znam kako se dijete osjeća, drugi roditelj je upravo to činio meni tijekom našeg braka".)

8. Roditelj zanemaruje sudska rješenja i autoritet suda, a dijete se ponaša na način da bježi od odbačenog roditelja.

9. Odabrani roditelj rado koristi izraze "zlostavljanje" i "zlostavljački" pri opisivanju ponašanja odbačenog roditelja

10. Dijete se protivi da ga se "prisiljava" viđati odbačenog roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija