Jump to content

Drzavljanstvo Republike Hrvatske


Zaree

Preporučene objave

Poštovani forumaši,

 

obraćam Vam se sa zahtjevom za pomoć, pošto vidim da ste vrlo iskusni u procesu ostvarivanja prava na Hrvatsko državljanstvo.

 

Naime, interesira me, da li mogu ostvarit pravo na Hrvatsko državljanstvo,

rođen sam 1987 godine u Vukovaru, i u rodnom listu mi je upisano državljanstvo BIH, jer su mi roditelji porijeklom iz BIH, (otac je rođen u Sl. Brodu, majka u Orašju) iako su bili stalno nastanjeni u Vukovaru i bili su na zadnjem popisu '91. godine.

 

Majka je hrvatica porjeklom i ima Hrvatsko državljanstvo, dok je otac imao samo Bosanskohercegovačko.

 

Interesuje me da li mogu ostvariti pravo na državljanstvo?

Unaprijed zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

@Zaree , ja bih Vam dao ipak još jedno uputstvo.

Naime, Zakonom o hrvatskomdržavljanstvu koji je bio vrijedeći u vašeg rođenja nije uvjet za stjecanje istog bio samo porijeklo(roditelji iz BiH), već ste hrvatsko državljanstvo Vi stekli 1987.godine samim rođenjem u Hrvatskoj, te prebivalištu Vaših roditelja i Vas u HR. Po tada vrijedećim propisima UPISANI ste u knjige državljana (KD) u mjestu rođenja,kao državljanin tadašnje SR Hrvatske.Naknadno, po Uredbi MUP-a RH vršena je "ispravka pogrešno unijetih podataka" (tako ga matičari nazivaju), te su Vaš državljanski status korigirali iz SRH u bosansko-hercegovačko, što je neustavno jer Matičari nemaju ovlasti mijenjati jednom već unijete podatke, kako u temeljnu maticu rođenih,tako iu KD.Stoga, može se pokrenuti upravni postupak radi dokazivanja Vašeg hrvatskog državljanskog statusa, a koje ste stekli po prebivalištu i rošenjem na teritoriju RH, jer je to bio jedan od uvjeta da postanete državljanin SR Hrvatske (tadašnje), te ste upisani u matičnu knjigu rođenih u RH. Upravni postupak možete pokrenuti sami ili uz pravnu pomoć.

Uvjet je da ste neko drugo strano državljanstvo stekli nakon 08.10.1991.godine što je sigurno tako.

G-din Sivko je također dao točnu informaciju,ali je to članak 16.Zakonao hrv.drž.po kojem pripadnici hrvatskog naroda istomogu steći ukoliko to dokažu javnim ispravama kojima se služeu pravnom prometu.Vi, niti ste Hrvatpo nacionalnosti, niti (s obzirom da ste rođeni 1987.) se niste nigdje deklarirali o Vašoj nacionalnoj pripadnosti jer Vas to nikad i nigdje nitko nije niti pitao.Činjenica da je majka hrvatska državljanka koje koje je stekla jer je Hrvatica bi i Vama bila "olakotna" okolnost pri prijemu u hrvatsko drž.sukladno članku 16, ali nepisano pravilo je da MUP isključivo "gleda" očevu nacionalnost ukoliko podnositelj zahtjeva ima oca. Za eventualna dodatna pojašnjenja javite se ovdje ili u inboks.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija