Jump to content

Ostavnina iza pokojnog ujaka


ksara

Preporučene objave

Ujak je živio u izvanbračnoj zajednici sa partnericom 15 g.Nenadano je ujak umro i pošto nema svoje djece na ostavninu smo pozvani nevjenčana partnerica ,dvije nečakinje (djeca umrle ujakove sestre) i pokojnikov brat.Prvo mi nije jasno zašto smo mi kao nečakinje pozvane..zar nije vanbračna zajednica ista kao i bračna?? I sad dolazi do zavrzlame..pokojni ujak je imao nekretninu u kojoj je živio i pola roditeljske kuće u kojoj živi drugi ujak..te navodno ima i nekakvih dugova.Da li se ja nečakinja mogu odreći svoga dijela u korist ujaka na selu ..da li time moram sudjelovati u namirenju minusa? I da li ako se prihvatim nasljedstva u plusu i minusu plačam porez na nekretninu.Ujak se pak želi odreći u korist nečakinja jer ima 65god.Źiva ludnica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo mi nije jasno zašto smo mi kao nečakinje pozvane.
nejasno jeste
zar nije vanbračna zajednica ista kao i bračna??
jeste
Da li se ja nečakinja mogu odreći svoga dijela u korist ujaka na selu ..da li time moram sudjelovati u namirenju minusa?
možete,no to vas ne oslobađa odgovornosti za dugove ostavitelja,,budući da vršite ustup,više u članku http://www.legalis.hr/forum/entry.php/38-Odgovornost-za-dugove-ostavitelja-pri-ustupu-nasljednog-dijela
Źiva ludnica.

jer Vi stvarate takvu situaciju,što hoću reći,ako se želite odricati nasljedstva onda to i učinite a ne da ustupate svoj nasljedni dio.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sad smo došli do drugog dijela priče.Ujak sa sela je uzrujan jer je u pitanju dio kuće u kojoj živi.Naravno da ne želi da "ujna" ima ikakav dio u toj kući jer to je ipak naša djedovina.Ukoliko se mi svi dogovorimo da njemu bude ta kuća na selu,nećakinje da se odriču ,a njoj ostalo da li možemo sa takvom pričom izaći pred JB.Mora li to biti sastavljeno na papiru?.Vjerovatno bi njih dva onda rješavali dugove po pola!?Žao mi je živućeg ujaka-

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo mi nije jasno zašto smo mi kao nečakinje pozvane..zar nije vanbračna zajednica ista kao i bračna??

 

Pozvane ste zato jer ste potencijalni nasljednici.

Problem sa vanbračnom zajednicom je da nigdje nije registrirana te se ista mora u ovakvom slučaju dokazati.

 

U vašem slučaju, ako su roditelji ostavitelja pokojni, vanbračna supruga naslijeđuje svu imovinu pa nemate brige oko odricanja i dugova.

Sve što morate je izjaviti da ne osporavate status vanbračnoj suprugi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede postojanja činjenice izvanbračne veze i njenog osporavanja trebate biti oprezni,budući je izvjesnije da će izvanbračna veza prije biti dokazana nego što neće.

Naime,možda postoji dobra volja dotične da pitanje dijela kuće u kojoj stanuje ujak riješi njemu u korist,no ukoliko dođe do sporenja izvanbračne veze,to bi moglo proizvesti revolt kod iste a što bi dalo za učinak narušenosti odnosa i odustajanja od bilo kakvih ustupaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Danas je bila ostavnina iza pokojnog ujaka.Sestra ,živući ujak i ja bili smo kao svjedoci da potvrdimo izvanbračnu zajednicu.S obzirom da je "ujna" imala dobru volju dogovorili smo se da njoj pripadne kuća u gradu ,a živućem ujaku kuća na selu."Ujna" je našom potvrdom postala automatski nasljednik svega i srećom pa nam je javna bilježnica izašla u susret -odmah je napravljen ugovor o darivanju između "ujne" i živućeg ujaka za kuću na selu .Sastavljanje takvog ugovora o darivanju kod j.b je 1.340,00 kn.Imala sam potrebu napisati kako je sve završilo u konačnici,možda nekome pomogne.Hvala puno Matrix i Felixx od srca!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.Sastavljanje takvog ugovora o darivanju kod j.b je 1.340,00 kn
javna bilježnica je malo potjerala vodu na svoj mlin,obzirom da ste takav ugovor mogli sastaviti sami i kod bilježnice ovjeriti samo potpise,što je kudi kamo manje davanja novca po vas,no što je tu je,problem ste riješili na obostrano zadovoljstvo pa za nekim stvarima netreba žaliti.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija