Jump to content

PITANJA I I SPITIVAČI- OD 09/2006


anonimno

Preporučene objave

KOS

 

jako ugodan ispitivač, pita osnovno, ne postavlja podpitanja, pita da mu se pojasni presuda, drži se svojih pitanja i ne pita nikakve nebuloze. Preporučam prelistati Raspravni priručnik za suce koje je između ostalog i on napisao.

Malo specifičnija pitanja koja nisu objavljena:

1.Može li optužnica biti i za kaznena djelo do 5 godina-može kod osoba s duševnim smetnjama( točnije zove se optužni akt

2.Pretraga odvjetničkog ureda

3.Je li pretraga zakonita iako nije prisustvovao branitelj- da

4.Koje je ublažavanje teže po optuženika-zakonsko ili sudsko?

 

JESENKOVIĆ

 

-pita apsolutno samo pitanja koja su objavljena i NIŠTA više od toga. Nisam vjerovao ali istina je. Kod pitanja načelo savjesnosti i poštenja ne treba se praviti pametan i pozivati na novčane kazne- dakle- NEMA direktne sankcije za nepoštivanje ovog načela, može se samo odgoditi rasprava i tražiti trošak ročišta. A čemu služe novčane kazne nije mi jasno???Ustvari meni je jasno ali to nije odgovor.

 

LUKANOVIĆ iVANIŠEVIĆ

 

jako ugodna ispitivačica, pita iskljućivo samo svoja standardna već objavljena pitanja VIŠE RADNO NEGO UPRAVU. Treba dobro naučiti odnos između konačnosti-pravomoćnosti i i izvršnosti. Ne treba štrebati nikakve brojke oko radnog vremena, ne pita maloljetnike, trudnice,agenciju za posredovanje i male zakone izvan Zakona o radu. U upravi ne pita male zakone osim Zakona o izvlaštenju. Ne treba naštrebati izvanredne pravne lijekove-treba se samo snaći i shvatiti iz pitanja koji treba primijeniti, pita par načela, ne treba štrebati dostavu, zapisnike, podneske i ostala glupa pitanja. Dakle osnovno iz svega- sva pitanja su objavljena iu NIŠTA izvan toga ne pita

 

MILETIĆ

 

pita osnove iz svega pomalo, najviše štetu, vlasništvo,ugovore ne pita puno, voli komentirati presudu, uglavnom ništa što već nije objavljeno, voli pitati na primjerima, malo se kandidat zna zapetljati ali odgovor zna biti tako jednostavan da ti poslije ne bude jasno kako se nisi mogao toga sjetiti. Uglavnom, nema nikakve namjere za rušenje. Obratiti posebnu pažnju na:

1.Ponuda

2.Solidarne obveze- kako tko odgovara,do kojeg iznosa, može li se kompenzirati tražbina svoga sudužnika, regres

3.Cesija, preuzimanje i pristupanje duga

4. Koji ugovore regulira ZOO-a, a prije nisu bili regulirani-samo nabrojati, eventualno ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju

 

ZLATA HRVOJ ŠIPEK

 

bila nam je nepoznanica jer nema ništa o njoj na legalisu ali žena je super i jako dobro ispituje. Pita stvarno osnovna pitanja i ne pravi dramu ako se ne zna odgovor na njih. Ne treba naučiti one gluposti oko procedura biranja- samo ovlaštenja npr. DSV-a, u ustavu- koja su koja prava samo nabrojati, nadležnosti Sabora, Vlade, Predsjednika, iz ostalih zakona samo osnovno- tko je što, tkoi koga bira i koja su ovlaštenja. Uglavnom, nikakvih trik pitanja, a ne mogu niti zamisliti kakvo neznanje kanditat mora pokazati da bi uspio pasti. Uglavnom ,pozitivna atmosfera dok ispituje- za svaku preporuku!!!

 

4.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dojmovi sa slušanja novih/mijenjanih ispitivača:

 

MARKOVIĆ - uprava i radno

vrlo, vrlo ugodan, ispituje sa smješkom, nastoji razbiti tremu, opuštena atmosfera, ne ide u detalje. Osim klasičnih i već nebrojeno puta viđenih pitanja iz uprave i radnog, pitao je izvlaštenje i naknadu za ..(ex Yu), državne službenike (može li stranac biti primljen u drž. službu-može, odobrenje sred. tijela drž. uprave), što uređuje Zakon o strancima. Sve u svemu :klanjam:

 

BULJAN - GPP i obiteljsko

Sve ok, klasična pitanja iz GPPa, smirena, dosta konkretnih primjera, ali kandidata vrlo strpljivo navodi na odgovor. Samo 3 vrlo jednostavna pitanja iz nasljednog i nešto klasičnog obiteljskog. I jedno malo egzotično pitanje-koji pravni lijek je uveo Zakon o sudovima - jedinstvena primjena zakona i pojasniti. :thumbs:

 

Doduše,ovo su dojmovi slušača, a uz to obje kandidatkinje su odlično znale, pa nije bilo "povuci-potegni". Ali mislim da bi se cure složile s ocjenom.

 

Ostali ispitivači su bili već viđeni i o njima je već rečeno sve što je trebalo biti rečeno (Svedrović, Crnić, Kriletić).

Da me zapadne ovakva komisija.... :-):-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pohvali. Tako je lijepo vratiti se na posao...Vjerujte, sada kada su iz komisije izbačeni profesori koji su bili katastrofa i dosta nerealni pri ispitivanju- polaganje pravosudnog pretvorilo se u ugodno iskustvo. Moja savjet za sve je da

- ako mogu prijave ispit za kraj roka jer će tada već cca 3 tjedna znati komisiju i moći će se prilagoditi ispitivačima i "popuniti rupe" u znanju.

-ne idu u detalje je će sve do pravosudnog zaboraviti- pogotovo u organizaciji pravosuđa i građanskom

-konstantno ponavljaju

-znaju primjere i da ne naštrebaju npr. razlozi za ponavljanje postupka- nitko tako ne pita. Ipak su sada samo suci u komisiji i bitno im je da se nešto shvati a ne kao Josipovićka npr. kod koje si morao i shvatiti ali i sve doslovno nabrojati.

Dakle, puno strpljenja, držite se pitanja s Legalisa jer su jako dobar okvir za svakog ispitivača i bit će vam neprocjenjivo lakše!!! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slazem se s kolegicom koja je slusala ispit. Naime, ja sam polagala kod njega 4.10. i Markovic je izuzetno ugodan, stvorio je opustenu atmosferu, i s obzirom da nam je uprava svima bila crna tocka, barem nama u velikoj prostoriji, ja osobno kad sam zavrsila s upravom povjerovala sam da cu proci pravosudni, a bio mi je drug ispitivači. Pita sve od pocetka, odgovori ne trebaju biti dugi, pa cak i ako pogrjesite, uputi vas na pravi odgovor. Ma samo vam ga mogu pozeljeti.

Svedrović ima leptir mašnu, pa sam kad sam ga vidjela pomislila da dolazi famozni Vičić i da se komisija promjenila. ispituje pretežno materijalno, kratka pitanja kratak odgovor, bez ikakvih objašnjenja. Čak nam se i on nasmijao. Crnić, a što reći za njega, on nas je najduže ispitivao, ali s obzirom na opseg materije nije niti čudno. Standradna pitanja, s time da je postavio meni osobno Ugovor o oraganizaciji putiovanja, a kolegama jos neka pitanja. Ali snađeš se. Super je, isto se smješka, traži logičko zaključivanje, kratke odgovore na kratka pitanja, stvarno bez suvišnih i nepotrebnih rečenica.

Buljan je zapravo pitala pitanja kakva su i objevljena, ne identična ali više manje ista. I pita ostavinu, tj. nasljedno, ali ne i ovrhu. Kriletić standardno sva objavljena pitanja.

Uglavnom komisija nam je bila super i svi smo prošli, uklučujući i kolege s popravnog. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija