Jump to content

razmjerni dio mirovine


danijel014

Preporučene objave

molim Vas za tumačenje razmjerne mirovine u ovom slučaju. Osiguranik je navršio razdoblje osiguranja u BiH i razdoblje osiguranja u RH. Temeljem zahtjeva priznat mu je razmjernio dio invalidske mirovine 2016.godine s osnove čl. 56. st. 1. ZOMO. zbog potpunog gubitka radne sposobnosti. nadalje stoji kako treba kontrloni pregled obaviti opet 2019.g. te da mu tada pripada pravo na invalidsku mirovinu.

 

Nameće mi se pitanje s obzirom da je nastupila opća mesposobnost za rad da li je mogao odah zatražiti invalidsku mirovinu, odnosno zašto prvo je tražio razmjerni dio?? Ima sveukupno staža 31 godinu. dok su godine života 59.

 

mnogo vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se mirovinski staz navrsi samo u jednoj zemlji onda se radi o "samostalnoj mirovini", a ako se mirovinski staz navrsi u vise zemalja onda se iz svake zemlje u kojoj je osiguranik radio proracunava i dobiva "razmjerni dio mirovine".

U ovom slucaju on dobiva razmjerni dio mirovine iz HR i iz BiH jer je u tim zemljama i radio.

Nije on trazio "razmjerni dio mirovine", to ide automatski prema postojecim mirovinskim zakonima u HR i BiH.

http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=96

http://www.fzmiopio.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=60&lang=hr

 

Sto se tice kontrolnog pregleda u 2019. god., imate objasnjenje na stranicama HZMO-a pod "pitanja i odgovori" koje vam prenosim:

 

"Treba li korisnik mirovine( i koje) otići na kontrolni pregled?

Ova odredba obvezuje ovlaštenog vještaka, odnosno tijelo vještačenja i ovlaštenog višeg vještaka Zavoda da u roku od 3 godine od dana utvrđene smanjene radne sposobnosti, djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti, utvrdi kontrolni pregled osiguranika, što se obvezno navodi i u rješenju o priznanju prava. Svrha kontrolnog pregleda je provjera zdravstvene i radne sposobnosti osiguranika, a podliježu mu svi korisnici invalidske mirovine i naknade zbog tjelesnog oštećenja. Na kontrolnom pregledu može se odrediti novi kontrolni pregled. U slučaju osiguranika kod kojega je smanjenje radne sposobnosti, djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti utvrđen na temelju medicinske dokumentacije dostavljene od inozemnog nositelja mirovinskog osiguranja koji nije utvrdio i obvezu kontrolnog pregleda korisnika invalidske mirovine, može se odrediti da navedeni korisnik ne podliježe kontrolnom pregledu.

Ministarstvo nadležno za mirovinski sustav i Centar za medicinsko vještačenje Zavoda u postupku nadzora i kontrole mogu obavljati kontrolni pregled po službenoj dužnosti za prava utvrđena na temelju smanjene radne sposobnosti ili djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti, tjelesnog oštećenja ili potpunog gubitka radne sposobnosti članova obitelji tijekom korištenja tih prava, a o tome donosi nalaz i mišljenje. U slučaju kada se korisnik ne odazove na kontrolni pregled a za to nema opravdane razloge (bolest, smrt člana obitelji, neodgodivo putovanje i drugi opravdan razlog), obustavlja se isplata mirovine, odnosno novčanog primanja iz mirovinskog osiguranja, s time da se isplata mirovine ponovno uspostavlja prvog dana idućeg mjeseca nakon mjeseca u kojem je obavljen kontrolni pregled a najviše za dvanaest mjeseci unatrag."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija