Jump to content

Silovanje maloljetnice od strane maloljetnika


kneginja34

Preporučene objave

Poštovani, molim za informacije i savjet. Kćer (15 god) mi je bila silovana od strane poznanika (16 god). Prijavili smo slučaj policiji, napravili sve po protokolu (ginekološki pregled, brisevi DNK...).

Prošlo je 6 tjedana, ništa se nije još pomaknulo. Sa kćeri sam zatražila psihološku pomoć u Klinici za zaštitu djece grada Zagreba, gdje redovito odlazimo.

Nisam upoznata s ovakvim situacijama, a želim učiniti sve da pomognem djetetu i da silovatelj bude kažnjen. Brine me što i kad nas čeka kad dobijemo poziv sa Državnog odvjetništva? Kako i kada pokrenuti privatnu tužbu? Koliko dugo sve to traje? Kakve su uopće kazne za ovakvo kazneno djelo? Dali moja kćer može dobiti tužbom novčanu naknadu za pretrpljeno?

Budući da se radi o maloljetniku, na policiji ne žele dati podatke školi koju oboje polaze na temelju kojih bi bio isključen iz škole- tko nam može pomoći u tome?

Molim ozbiljne odgovore i unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, žao mi je zbog toga što se desilo vašoj kćeri, jer se radi o jednom od najtraumatičnijih i najsurovijih događaja kroz koje čovjek može proći, pogotovo u tako mladoj dobi. Njoj se definitivno teško nositi s time i tu je dobro da idete u smjeru stručne pomoći, jer djeca obično ovakve stvari nerado pričaju roditeljima, tako da vi teško možete pomoći osim da budete - mama. I ne forsirate previše kćer da se vama povjeri, jer to vrlo često rezultira kontra-efektom. Molim vas da ovo ne percipirate kao prodiku, već dobronamjeran savjet baziran na iskustvu kod identičnih slučajeva.

 

Glede pravnog dijela - kod ovakvih kaznenih djela, uvijek je daleko bolje prijavu podnijeti direktno kod državnog odvjetnika za mladež. Nije da u policiji nema kvalitetnih ljudi, ali DO gleda na to malo drugačijim (sveobuhvatnijim) očima.

 

Kako dosada niste još apsolutno ništa zaprimili (a 6 tjedana je po meni možda malo i predugo), moja sugestija je sljedeća - vi i otac, otiđite zajedno do županijskog državnog odvjetnika i zatražite prijam, objasnite tko ste i zašto ste došli, i primit će vas. Objasnite situaciju i zatražite informacije o dosad učinjenome te zamolite za ažurnost.

 

Ovaj dio sa školom nisam najbolje shvatio - želite reći da okrivljenik i dalje normalno pohađa školu u koju ide i vaša kći? I da se oni i dalje viđaju na dnevnoj bazi? Je li protiv okrivljenika određen istražni zatvor? Inače, protiv maloljetnika se jako rijetko određuje, a i da je određen, onda bi postupak bio žuran i zasigurno već u fazi pred sudom.

 

Ako je sve ovo točno što sam napisao - da li se on možda njoj obraća ili prijeti? Jer ako je tome tako, to obavezno napomenite kod državnog odvjetnika i zatražite ili određivanje istražnog zatvora ili barem izricanje mjera opreza koje bi se provele u suradnji sa školom u vidu onemogućavanja kontakata između vaše kćeri i njega. Naime, njegova prisutnost može pogubno djelovati na psihu vaše kćeri, jer ona stječe dojam kao da se njemu nije ništa desilo, pogotovo još ako bi on namjerno odavao takav dojam svojim ponašanjem. To može biti pogubno po žrtvu.

 

Kod razgovora sa DO-om, zatražite i informaciju kada bi vaša kći mogla biti ispitana, s time da imate na umu kako će se vaša kći ispitati na specifičan način, a da ne idem u detalje svega toga, vidite si odredbu čl. 292. Zakona o kaznenom postupku. Bitno je naglasiti da kći definitivno neće biti u istoj prostoriji sa okrivljenikom prilikom njena ispitivanja i njoj nitko od stranaka neće moći postavljati pitanja direktno, već tek po odobrenju suca, a to će činiti stručna osoba koja bude tamo. Kod ispitivanja, moći ćete vi biti prisutna, ako kći to bude htjela.

 

Također, skrećem vam pozornost na prava koja vaša kći kao žrtva ima, a ona su specificirana u čl. 43-45. ZKP-a, posebice pravo na opunomoćenika na teret proračunskih sredstava, kojeg možete zatražiti u razgovoru sa DO-om, da se pokrene postupak njegova imenovanja. On će vam isto tako biti od pomoći tokom postupka. Javnost će naravno biti isključena tokom postupka, a vrijedit će i tajnost osobnih podataka koji se tiču vaše kćeri.

 

Opunomoćenik će vam pomoći i kod podnošenja imovinsko-pravnog zahtjeva protiv okrivljenika u smislu naknade štete, a koji zahtjev podnosite u sklopu kaznenog postupka, što je bitno za daljnje olakšavanje situacije (ujedno i prekid zastare) kada kazneni postupak završi. Međutim, kako se radi o maloljetniku, koji sasvim sigurno nema nikakve imovine iz koje bi se išta moglo naplatiti, sugeriram i podnošenje zahtjeva za isplatom naknade iz državnog proračuna na koju kći ima pravo temeljem čl. 43. st. 3. ZKP-a. O iznosu je nezahvalno pričati, jer zavisi o više faktora, ali opunomoćenik će znati preciznije.

 

Glede kaznenog djela, po mom mišljenju, ovdje će se raditi o tzv. teškom kaznenom djelu protiv spolne slobode (dakle, silovanje osobe posebno ranjive zbog svoje dobi), za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju od 3 do 15 godina. Ipak, moram napomenuti kako se prema maloljetnicima vrlo rijetko izriče kazna maloljetničkog zatvora, ali u ovom slučaju smatram da bi se trebala izreći.

 

Trajanje samog postupka vam je vrlo nezahvalno prognozirati, ali ovdje postoje dvije važne okolnosti koje će maksimalno ubrzati postupak - činjenica počinjenja djela na štetu djeteta i od strane maloljetnika, tako da je nekakav realan rok za okončanje prvostupanjskog postupka 6-12 mjeseci. Ali, uzmite to s rezervom, jer su moguće komplikacije.

 

Zasad je najbitnije da odete do županijskog državnog odvjetnika i vidite što će vam on reći, a glede kćeri da joj pružite svu potporu koju treba, bez ikakva forsiranja u bilo kakvom smislu. Ne se praviti kao da je kraj svijeta, jer ona u vama sada traži neke smjernice i oslonac, a nju pustite neka se obrati vama. Volio bih vam reći da će se ona, u konačnici, vratiti na ono staro stanje, ali pritom bih vam lagao, jer takve stvari fundamentalno izmijene čovjeka, zato ni njen, ni vaš cilj, a ni cilj osoba koje joj pružaju stručnu pomoć ne smije biti da se ona vrati na onu staru verziju sebe (jer to nije ni moguće) već da shvati da ovo apsolutno nije njena krivica ni na koji način, da makne svaki "krimen" sa sebe, u kojeg će sumnjati i da se nauči nositi s time. To će biti dugotrajan proces, ali uz pravilno usmjeravanje i pomoć, može biti itekako uspješan.

 

Ako ćete imati ikakvih daljnih pitanja, tu smo. Želim vam sreću, pogotovo kćerki da uspije prebroditi ono što joj slijedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na opširnom odgovoru poštovani G -man, puno toga mi je sada jasnije.

Vidim da Vam nije jasno onaj dio sa školom- ali eto, nažalost silovatelj i dalje bezbrižno polazi nastavu u istoj školi gdje i moja kćer, te se bahato ponaša i čak je imao srama da joj se porukom javi i ismijava zbog prijave jer "...ionako joj nitko ne vjeruje....".

Važno mi je da uspijem pribaviti nekakvu dokumentaciju ili potvrdu na temelju koje bi silovatelj bio isključen iz škole jer time bi svojom kćeri barem malo olakšala i povratila dostojanstvo. Nikome drugome nije to toliko bitno kao nama i ne mogu očekivati da netko drugi to poduzima, to je realnost...Suradnja sa školom je odlična, ali ni oni ne mogu ništa poduzimati bez konkretne dokumentacije. Policija mi je odbila dati službenu dokumentaciju s podacima jer je maloljetan i naravno, moraju štititi njegovu privatnost. I sve je još u zraku, a nadala sam se da 2. polugodište neće dočekati u ovoj školi.

Tko mi u ovom konkretnom cilju može pomoći?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da Vam nije jasno onaj dio sa školom- ali eto, nažalost silovatelj i dalje bezbrižno polazi nastavu u istoj školi gdje i moja kćer, te se bahato ponaša i čak je imao srama da joj se porukom javi i ismijava zbog prijave jer "...ionako joj nitko ne vjeruje....".

 

Ovo obavezno spomenite kod državnog odvjetnika i ponesite mobitel kćeri sa porukom kao dokaz. U razgovoru sa DO-om zatražite reakciju u smislu barem da se odredi mjera opreza koja će se odraditi u suradnji sa školom, jer istražni zatvor očito nije određen, kao što sam i očekivao.

 

Važno mi je da uspijem pribaviti nekakvu dokumentaciju ili potvrdu na temelju koje bi silovatelj bio isključen iz škole jer time bi svojom kćeri barem malo olakšala i povratila dostojanstvo.

 

Isključenje će biti, bojim se, nemoguće, ali se može minimizirati ikakav daljnji kontakt.

 

Jasno da svaki posredan kontakt, bilo SMS-om, mailom, preko Face-a ili telefonom odmah prijavite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brine me što i kad nas čeka kad dobijemo poziv sa Državnog odvjetništva?

možda ovo ne bi trebao spomenuti da se možda krivo neshvatim....(nek moderator obriše ako nije primjereno) ...dosad nije u temi spomenuto....ali radi se o vršnjacima i pretpostavljam da će se on braniti da je to bilo dobrovoljno (ako već nije) ...trebate biti spremni i na to......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema razloga za brisanjem Gorande, jer ste naveli najčešći način obrane u ovakvim slučajevima. I dobro je da se spomene da ne bude iznenađenja. Imajte doduše na umu da sukladno našoj praksi kazneno djelo silovanja postoji i onda kada je u početku spolnog odnošaja postojao pristanak žrtve, ali je tijekom istog uskraćen, međutim počinitelj nije htio stati i upotrebom sile ga je dovršio.

 

Iako definitivno ima i slučajeva lažnog prijavljivanja silovanja, kod njih u pravilu postoji skriveni razlog za to, čija geneza je najčešće vindiktivne ili maliciozne naravi, u smislu npr. osvete zbog ostavljanja ili oduzimanja djeteta u slučaju bivših partnera ili pak osiguranja da dijete neće biti povjereno drugom partneru i slično.

 

Kada su djeca u pitanju, međutim, ja doista ne vidim da bi takvo što došlo u obzir, a što se dokazivanja nepostojanja pristanka tiče, te s time povezane uporabe sile, sasvim sigurno postoje određeni tragovi na tijelu žrtve koji su izuzeti, uz njen iskaz te nalaz i mišljenje vještaka psihijatra, što će takvu vrstu obrane eliminirati kao nevjerodostojnu. No, sve je na DORH-u, koji treba dokazati navode iz optužbe. Sud je ovdje "korektivni servis".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki iskreni odgovor cijenim i važan mi je da se što bolje pripremimo za sve što nas čeka.

Naime, kod davanja iskaza silovatelj je tvrdio da on uopće nije bio s njom, već netko drugi, no ima svjedoka koji su dali iskaz. Nadam se da će nalazi pokazati prisutnost njegovog DNK.

Usto, moja kćer je na rukama i vratu imala tragove fizičkog napada koji se nisu vidjela isti dan kad smo prijavili napad, već nakon dva dana no ja sam ih dokumentirala fotografijom , te odvela kćer našoj liječnici koja je specificirala ozljede, te sam tražila na policiji da se isti priloži zapisniku.

A i nalaz ginelokoga govori da ima vidljivih tragova nasilnog odnosa i da je rana svježa ( njoj je to bio prvi odnos).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, danas je stigla preporučena pošiljka za dokazno ročište zbog ispitivanja u kaznenom predmetu.

Poziv je sa Županijskog suda.

Molim da me prosvjetlite jer sve mi je ovo nepoznato, kakva je povezanost Županijskog suda i DORH -a?

I da li ćemo morati posebno dati iskaz na DORH-u?

Zaista mi je bitno da saznam sve informacije i da mi ništa ne promakne.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime, kod davanja iskaza silovatelj je tvrdio da on uopće nije bio s njom, već netko drugi, no ima svjedoka koji su dali iskaz. Nadam se da će nalazi pokazati prisutnost njegovog DNK.

 

Ukoliko nije koristio zaštitno sredstvo, tragovi njegova DNA utvrdit će se bez problema. Također, ako ga je kći ogrebla prilikom obrane, tragovi su moguće bili i pod njenim noktima.

 

Usto, moja kćer je na rukama i vratu imala tragove fizičkog napada koji se nisu vidjela isti dan kad smo prijavili napad, već nakon dva dana no ja sam ih dokumentirala fotografijom , te odvela kćer našoj liječnici koja je specificirala ozljede, te sam tražila na policiji da se isti priloži zapisniku.

 

A i nalaz ginelokoga govori da ima vidljivih tragova nasilnog odnosa i da je rana svježa ( njoj je to bio prvi odnos).

 

Sve ovo će biti dokazi u postupku. Dobro ste postupila s ovim naknadnim tragovima, iako će obrana prigovarati tome da su naneseni naknadno, ali to će sve vještak liječnik razjasniti kroza svoj nalaz i mišljenje.

 

Evo, danas je stigla preporučena pošiljka za dokazno ročište zbog ispitivanja u kaznenom predmetu.

Poziv je sa Županijskog suda.

Molim da me prosvjetlite jer sve mi je ovo nepoznato, kakva je povezanost Županijskog suda i DORH -a?

 

Eto, stvar se ipak pokrenula.

 

Ovo nije ništa neuobičajeno, naime kako sam vam u svojem prvom postu ovdje istaknuo, ispitivanje djeteta (pogotovo obzirom na prirodu kaznenog djela u igri) kao svjedoka u fazi tzv. prethodnog kaznenog postupka, dakle prije negoli predmet dođe na sud, provodi se sukladno čl. 292. ZKP-a, pa sad da ne opisujem što sve tamo piše, pročitajte članak.

 

Ukratko, ispitivanje se provodi kroz dokazno ročište kojeg vodi sudac istrage (koji postoji isključivo na županijskom sudu), a putem stručne osobe i to preko audio-video linka (snimat će se njen iskaz), pri čemu će kći biti u zasebnoj prostoriji, samo sa stručnom osobom (dakle bez stranaka i bez suca) i eventualno vama, ako će tako htjeti.

 

I da li ćemo morati posebno dati iskaz na DORH-u?

 

Kći ne (vi i otac moguće da, ako DO tako procijeni), jer zakon je tu jasan, ispitivanje djeteta se provodi na strogo formalan način, i moći će se eventualno ponoviti još samo jednom, ali opet na identičan način.

 

Smisao svega ovog jeste da se maksimalo minimiziraju moguće štetne posljedice po žrtvu ovakovih djela, a koje bi mogle derivirati iz njena susreta sa svojim silovateljem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime, kod davanja iskaza silovatelj je tvrdio da on uopće nije bio s njom, već netko drugi, no ima svjedoka koji su dali iskaz. Nadam se da će nalazi pokazati prisutnost njegovog DNK.

ovo Vam jako ide u prilog,ako se dokaže da je bio s njom....puno gora obrana za Vas bi bilo da je on rekao da je bio s njom,a da je ona pristala.....ovako Vam je pojednostavljeno,treba se samo dokazati da je on imao odnos s Vašom kčerkom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pazite, vi ne možete tražiti nalaz i mišljenje vještaka, budući se ono daje u sklopu naloženog vještačenja od strane suda ili DO-a, a koje vještačenje neće provoditi kćerkina psihologinja, već stalni sudski vještak (postoji zasebna lista vještaka s koje će odabrati konkretan vještak).

 

Međutim, nema zapreke da zatražite psihologinju da napiše svoje mišljenje odnosno da vam izda medicinsku dokumentaciju sačinjenu povodom njena postupanja prema kćeri, pa se to može priložiti u spis DO-a. Iako, DO će to i samo tražiti.

 

Vještak će i tu dokumentaciju uporabiti i razmotriti prilikom izrade svog nalaza i mišljenja, iako će i sam obaviti razgovor sa kćeri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Evo u petak je moja kćer na Županijskom sudu dala svoj iskaz. Bilo je prilično stresno, budući da je po nekoliko puta morala objašnjavati neke dijelove napada, no odlučila je na sve hrabro odgovoriti iako joj je to.bilo mučno. Neugodna se situacija desila kad nas je ispred suda dočekao njen napadač iako on taj dan nije bio pozvan. Zaista mi nije jasno što je tamo radio no dovoljno je učinio da nas barem malo izbaci iz takta. Nakon toga njegov odvjetnik ( obrana) ga je poslao doma. Nadam se da to nije bilo namjerno s njegove strane, mada me nebi čudilo.

Državni odvjetnik koji je bio u sudnici je bio na zamjeni i nije mi mogao dati nikakve informacije za dalje. Malo sam izgubljena u svemu ovome pa vas molim za par odgovora i savjeta..

Zanima me dali je napadaču koji je također maloljetan dodijeljen besplatni odvjetnik ili ga je morao angažirati o vlastitom trošku?

Da li ja moram tražiti opunomoćenika za svoju kćer već sada? Kada mi možemo podići privatnu tužbu zbog duševnih boli budući da je moja kćer vrlo traumatizirana ( ima nesanice, gubitak apetita, pad imuniteta, loše ocjene zbog gubitka koncentracije, vezano uz to i izostanke s nastave...)

Kada podnijeti imovinsko- pravni zahtjev? Dali tek kad kazneni postupak završi ili kad je još u procesu?

Molim vas za objašnjenje i unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo u petak je moja kćer na Županijskom sudu dala svoj iskaz. Neugodna se situacija desila kad nas je ispred suda dočekao njen napadač iako on taj dan nije bio pozvan. Zaista mi nije jasno što je tamo radio no dovoljno je učinio da nas barem malo izbaci iz takta.

 

Ovo su stvari koje su nedopustive i odraz su potpunog neprofesionalizma, da ne kažem amaterizma. Gotovo sam siguran da je okrivljenik tamo došao isključivo da pokuša izbaciti iz takta vašu kćerku. No, bitno je da u prostoriji u kojoj je bila kćerka nije bilo nikog doli stručne osobe (i eventualno vas).

 

U svakom slučaju, sramota za Županijski sud!

 

Zanima me dali je napadaču koji je također maloljetan dodijeljen besplatni odvjetnik ili ga je morao angažirati o vlastitom trošku?

 

Čak i u slučaju da okrivljenik nije sam, odnosno njegovi roditelji, nisu angažirali branitelja, u slučajevima maloljetnih počinitelja kaznenih djela, radi vam se o slučaju tzv. obvezne obrane, što znači da na zahtjev DORH-a njemu biva postavljen branitelj po službenoj dužnosti. O troškovima će se odlučiti naknadno, iako je realno za očekivati da će okrivljenik biti oslobođen troškova postupka, jer ne radi niti ima vlastitih prihoda.

 

Da li ja moram tražiti opunomoćenika za svoju kćer već sada?

 

Možete već i sada, podnošenjem zahtjeva Županijskom DO-u.

 

Kada mi možemo podići privatnu tužbu zbog duševnih boli budući da je moja kćer vrlo traumatizirana ( ima nesanice, gubitak apetita, pad imuniteta, loše ocjene zbog gubitka koncentracije, vezano uz to i izostanke s nastave...)

Kada podnijeti imovinsko- pravni zahtjev? Dali tek kad kazneni postupak završi ili kad je još u procesu?

 

Prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva možete podnijeti već sada, također Županijskom DO-u, a njega ćete specificirati na naknadu neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti. No, sugeriram da ga podnesete uz stručnu pomoć opunomoćenika, kojeg će vam postaviti. Vremena za taj zahtjev ionako imate do okončanja dokaznog postupka pred sudom, a do toga ima još podosta vremena.

 

Međutim, moram napomenuti tu dvije stvari - prvo, sa tim zahtjevom kći će biti upućena u parnicu, budući kazneni sud u ovakvim predemtima ne odlučuje o visini pravične novčane naknade, jer bi to znatno odugovlačilo i poskupilo kazneni postupak. Ali, u tom parničnom postupku, u slučaju osuđujuće presude, stvari će ići poprilično brzo, jer će parnični sud biti vezan pravomoćnom presudom kaznenog suda, pa će u sklopu parnice jedino utvrđivati visina pravične novčane naknade, a to će se utvrditi kroz medicinsko vještačenje.

 

Druga stvar, moram napomenuti i moguć praktičan problem, a to je da i u slučaju uspjeha u parnici, ostaje upitnim mogućnost naplate, jer okrivljenik ne radi niti ima svojih prihoda, ali smatram da se u navedenom slučaju na vas ima primijeniti tzv. zahtjev pravičnosti reguliran odredbom čl. 1060. st. 2. Zakona o obveznim odnosima, kojim bi se mogli naplatiti od roditelja okrivljenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

Okrivljenik živi s majkom i maloljetnim bratom. Ne znam gdje mu je otac, nisam u toj mjeri upoznata sa obiteljskom situacijom, no znam da ima starijeg brata koji je trenutno u zatvoru zbog pokušaja ubojstva.

Ukoliko roditelji (ili roditelj) nisu u mogućnosti isplatiti naknadu, dali postoji mogućnost naplate iz državnog proračuna, koju bi okrivljenik naknadno vraćao državi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam gdje mu je otac, nisam u toj mjeri upoznata sa obiteljskom situacijom, no znam da ima starijeg brata koji je trenutno u zatvoru zbog pokušaja ubojstva.

možda bi se trebali malo upoznati.....on već silovao,a brat u zatvoru zbog pokušaja ubojstva....zanimljiva porodica...možda u pitanju i genetika.......

upozorio bih Vas samo na slijedeće....lako se "sudovati" sa normalnom osobom...teško sa budalom....kazneni sud i kazna na njega može djelovati na dva načina....prvi je da ga opameti,a drugi da ga razbjesni....dobijanje i naknade koju bi on morao plaćati dovest će do toga da će te mu biti stalno niz mjeseci i godina na teretu....netko će to prihvatiti kao kaznu što mora platiti jer je kriv,a kod nekoga i dodatni motiv za osvetu.....ne želim vas uopće nagovarati na odustanak parnice,samo skrećem pažnju da budete jako obazrivi i oprezni jer nažalost nitko Vas neće moći zaštititi,ako on spada u one koji se pokreću pomoću životinjskih instikata....

 

probajte prvo sačakati kazneni postupak i kako će završiti ,a i malo će te ga bolje upoznati....

 

neznam kako bi se ja postavio,ali za kčer je nabolje da što prije ozdravi i oporavi se i da ga što prije izbaci iz glave

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko roditelji (ili roditelj) nisu u mogućnosti isplatiti naknadu, dali postoji mogućnost naplate iz državnog proračuna, koju bi okrivljenik naknadno vraćao državi?

 

Uz ono što je Drot naveo, smatram da se ipak isplati podnijeti zahtjev, jer se ovdje radi o psihičkoj traumi, koja će biti dugotrajne naravi (određeni dio će uvijek ostati).

 

Vodite računa o roku od 6 mjeseci i opet ću naglasiti da je isti zahtjev bolje podnijeti uz pomoć opunomoćenika, zato ga zatražite čim prije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možda bi se trebali malo upoznati.....on već silovao,a brat u zatvoru zbog pokušaja ubojstva....zanimljiva porodica...možda u pitanju i genetika.......

 

Poštovani gorand!

 

Slažem se sa vama u svemu što ste napisali poslije ove rečenice, ali znanost je odavno odbacila teorije o genetskom ili urođenom zločincu sa određenim fizičkim karakteristikama (Lombrosov tip)!

Ono što je vjerojatno točno je da loš odgoj i učenje po pogrešnom obrascu unutar obitelji ili referentne grupe može stvoriti nasilnika i zločinca!:fajter:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani gorand!

 

Slažem se sa vama u svemu što ste napisali poslije ove rečenice, ali znanost je odavno odbacila teorije o genetskom ili urođenom zločincu sa određenim fizičkim karakteristikama (Lombrosov tip)!

Ono što je vjerojatno točno je da loš odgoj i učenje po pogrešnom obrascu unutar obitelji ili referentne grupe može stvoriti nasilnika i zločinca!:fajter:

morali bi se prvo znanstvenici dogovoriti...jedanput kažu jedno,drugi put drugo,jedno vrijeme je homoseksulanost bila bolest,a danas nije...ali neki i dalje se dvoume itd...tako da to što znanost kaže otom potom :)...al' to nije ni bitno.......sve je nasljedno...bolesti,boja ,izgled itd...pa isto tako i karakterne osobine...nisam išao toliko daleko da kazem da su zločinci...ali mogu biti nasilnici,osvetoljubljivi ili tko zna šta već...a sve te karakteristike spadaju pod genetiku :)..odnosno naslijeđivanje...

uvijek će biti dvojbe da li je ako je netko nasilan plod nasljedstva ili okoline...istina je vjerojatno na sredini.....ali ode malo izvan teme ,tako da ......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ruku na srce, to nije njegova dužnost niti dispozicija.

Ne, nije bez odobrenja stranke koju zastupa. To je jasno.

Ali iz pisanja korisnice zaključujem da to nije napomenuo.

 

Ažurirano

 

Ono što je vjerojatno točno je da loš odgoj i učenje po pogrešnom obrascu unutar obitelji ili referentne grupe može stvoriti nasilnika i zločinca!

....i nasljedne osobine.

Doduše iznimke potvrđuju pravilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tzv. antropološka teorija kaznenog prava je s razlogom odbačena, jer nema rezona. Smatram da je Cesare Lombroso išao linijom manjeg otpora u svojoj, pomalo "mesijanskoj" potrazi za odgovorom na pitanje - što čovjeka čini kriminalcem ili dovodi do kriminala. Bio je jednostavno arogantan svodeći tu problematiku na puko proučavanje bioloških osobina u ljudi. Nemojte smetnuti s uma i vremenski period u kojem je djelovao.

 

To je zanimljivo štivo s današnje perspektive, ali ništa više. No, odosmo u offtopic.

 

Ne, nije bez odobrenja stranke koju zastupa. To je jasno.

Ali iz pisanja korisnice zaključujem da to nije napomenuo.

 

E, to je taj drugi par cipela. Odrađivanje posla po inerciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija