Jump to content

Pravo na invalidsku mirovinu odlaskom u starosnu mirovinu


bbajsic

Preporučene objave

Poštovani,

 

Od 1986.g. imam status invalida rada i svaki mjesec primam invalidsku mirovinu kao zaposlenik s punim radnim vremenom (470 kn neto).

17.7.2018 g. navršavam 65 g. života s ukupno 45 g. radnog staža.

 

Prvo pitanje: Kada mi je najbolje vrijeme za odlazak u starosnu mirovinu?

 

Drugo pitanje: Dali mi se odlaskom u starosnu mirovinu ukida pravo na mjesečnu isplatu invalidske mirovine koju sada primam?

 

Lp,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani bbajsic ,

 

Nedostaju mi Vaša primanja tijekom ukupnog radnog staža za precizan odgovor.

Tijekom 2018.g. ostvarujete pravo na dvije vrste starosnih mirovina:

 

1.Klasičnu starosnu mirovinu sa napunjenih 65.g. života. Istu možete početi koristiti nakon 17.07.2018.g., uz nju možete i raditi do pola radnog vremena, znači primati pola plaće i cijelu starosnu mirovinu.

 

2.Starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranja (članak 35. ZOMO) nakon navršenih 60.g. života i 41.g. efektivnog mirovinskog staža.

Odlaskom u mirovinu po ovom članku do 30.06.2018.g iznos izračuna Vaše mirovine povećava se za 0,15 % za svaki puni mjesec koji ste radili dulje od 60. rođendana.

Znači ako otiđete u mirovinu 01.07.2018.g. iznos Vaša starosne mirovine uvećava se za 8,85 %.

Zapošljavanjem uz mirovinu po ovom članku, isplata mirovine se zamrzava a primate samo plaču iz rada.

 

3.Odlaskom u bilo koju starosnu mirovinu ukida se pravo na mjesečnu isplatu invalidske mirovine koju sada primate.

 

4.Minimalni iznos Vaše starosne mirovine po općem propisu ZOMO sa navršenih 45.g. mirovinskog staža iznosi cca 2.700 kn.

 

 

 

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako sadasnja vlada uskoro krece sa izmjenama u postojecem mirovinskom zakonu koji bi po svemu sudeci trebao zaziviti i najvjerojatnije stupiti na snagu sa 01.01.2018.god., moj vam je prijedlog da cim ce se vidjeti kad izmjenjen zakon stupa na snagu odmah prije toga podnesete zahtjev za odlazak u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika".

 

Prema sadasnjem dostupnom podacima za dugogodisnje osiguranike ce doci do izmjena u clanku 85. a to je da se ukida tocka 4. koja sada glasi:

 

"(4) Polazni faktor za određivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika iz članka 35. ovoga Zakona, koji prvi put stječe mirovinu nakon navršene 60. godine života i ima 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju, utvrđuje se tako da se polazni faktor iz stavka 1. ovoga članka povećava za 0,15% po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na tu mirovinu, a najviše za pet godina. Za određivanje obiteljske mirovine nakon smrti ovoga osiguranika koji je umro nakon navršene 60. godine života i 41 godine staža osiguranja u efektivnom trajanju i nije stekao mirovinu, primjenjuje se isti polazni faktor."

 

Tako da bi najvjerojatnije stupanjem na snagu izmjenjenog mirovinskog zakona pocetkom 2018.god. izgubili cca 8% povecanja mirovine sto je za duboko razmisliti i dobro izracunati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija