Jump to content

Kupoprodajni ugovor u drugom koljenu


gvpula

Preporučene objave

Poštovani,

 

Stekao sam nasljedstvom od oca zemlju, koju je on naslijedio od majke, međutim tu je zemlju njegova majka prodala jos 2004 godine te se do 2017 nitko nije pokusao upisat, kad se taj metko pokusao upisat 2017 nisu mu odobrili jer sad zemlja glasi na mene a ne na moju baku, te je odvjetnik te x osobe mene zvao da ce me tuzit ako im nedam zemlju. Kakve ja veze imam s prvobitnim kupoprodajnim i koje su moje zakonske obaveze.

Unaprijed hvala na pomoći.

Lp

Goran

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakve ja veze imam s prvobitnim kupoprodajnim i koje su moje zakonske obaveze.
osoba koja je kupoprodajom nekretnine stekla valjanu pravnu osnovu za zemljišno-knjižni prenos može taj zahtjev postaviti protiv upisanog vlasnika pa i za slučaj da ta osoba u kupoprodaji nije nastupila kao prodavatelj,odnosno da je to bio njegov pravni prednik.

Neovisno od navedenog zahtjeva za tabularnu ispravu kojom bi se pravo vlasništva u konačnici steklo pravnim poslom,može se uočiti da je pravo vlasništva več stečeno temeljem zakona,odnosno ispunjenjem pretpostavki određenim Zakonom o vlasništvu i dr.stvarnim pravima,budući da se radi o zakonitom posjedovanju nekretnine 10 i više godina,u kojem periodu upisani vlasnik kao i njegovi univerzalni pravni sljednici nisu prekinuli tijek posjedovanja,odnosno dosjedanja,već se jednostavno po smrti prodavatelja vršio formalni zemljišno-knjižni prenos na nasljednika,kao njegovog sveopćeg pravnog sljednika.

Treba istaknuti pravnu činjenicu da nasljednik stječe tzv nasljedni posjed u trenutku smrti njegovog prednika bez obzira kad je uspostavio faktičnu vlast,ali u kvaliteti i obimu kakvom je imao njegov prednik trenutkom smrti,pa kako u konkretnom slučaju prodavatelj nije bio u posjedu nekretnine,to trenutkom smrti nije ni došlo do nasljeđivanja posjeda,več isključivo do zemljišno knjižnog prenosa prava vlasništva,zbog čega je kupac ovlašten protiv upisanih vlasnika postaviti obvezno pravni zahtjev za izdavanje tabularne isprave,ili stvarno pravni zahtjev na utvrđenje da je pravo vlasništva stečeno temeljem dosjedanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Stekao sam nasljedstvom od oca zemlju, koju je on naslijedio od majke, međutim tu je zemlju njegova majka prodala jos 2004 godine te se do 2017 nitko nije pokusao upisat, kad se taj metko pokusao upisat 2017 nisu mu odobrili jer sad zemlja glasi na mene a ne na moju baku, te je odvjetnik te x osobe mene zvao da ce me tuzit ako im nedam zemlju. Kakve ja veze imam s prvobitnim kupoprodajnim i koje su moje zakonske obaveze.

Unaprijed hvala na pomoći.

Lp

Goran

 

dali si izvršio uvid u kupoprodajni ugovor? dali su ti dostavili kopiju tog ugoora. možda je krivotvoren potpis bivšeg vlasnika. ako ti je poznato da je bivša vlasnica prodala tu zemlju tada kupac opravdano traži priznavanje vlasništva.

možda kupac nije isplatio kupoprodajnu cijenu zbog čega nisu tražili upis vlasništva dok su vlasnica i njen nasljednik bili živi. traži kupoprodajni ugovor. ako nema tabularne izjave radi se o dugu ostatka kupoprodajne cijene koji je ? ili o tome da ugovor nije ispunjen ( nije plaćena dogovorena cijena i u dogovoreno vrijeme). zbog neispunjavanja ugovora ugovor nije nastao.

ZOO

III. RASKID UGOVORA ZBOG NEISPUNJENJA

Prava jedne strane kad draga strana ne ispuni svoju obvezu

Član 124.

U dvostranim ugovorima, kad jedna strana ne ispuni svoju obvezu, druga strana može, ako nije što drugo određeno, zahtijevati ispunjenje obveza ili, pod uvjetima predviđenim u idućim članovima, raskinuti ugovor prostom izjavom, ako raskid ugovora ne nastupa po samom zakonu, a u svakom slučaju ima pravo na naknadu štete.

Član 125.

(1) Kad ispunjenje obveze u određenom roku predstavlja bitan sastojak ugovora, pa dužnik ne ispuni obvezu u tom roku, ugovor se raskida po samom zakonu.

(2) Ali, vjerovnik može održati ugovor na snazi ako nakon isteka roka, bez odgađanja, obavijesti dužnika da zahtijeva ispunjenje ugovora.

(3) Kad je vjerovnik zahtijevao ispunjenje, pa ga nije dobio u razumnom roku, može izjaviti da raskida ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, zemlja je od uvijek nasa, obiteljska, moj otac je naslijedio od svoje majke a ja od oca, uvijek se nasljedivalo putem ostavinske, kako on tako ja od njega, od prodaje zemlje 2004 kako pise u ocitovanju suda do prije cca 2 mjeseca se nitko nije pokusao nikad upisati na zemlju, vec kao sto sam rekao prije cca 2 mjeseca sam dobio od suda rijesenje da se ne dozvoljava upis jer ne glasi na moju baku nego na mene. Sad me odvjetnik tih ljudi misli tuzit jer se ne mogu upisat na zemlju. Pa ne kuzim vise nista... Da mi je itko prisao i pitao dal zelim dat zemlju jer imaju kupoprodajni, mozda i bi ako je isti ispravan i placem, ovakvim pozivima odvjetnika i prijetnjama ne znam bas koliko drag zelim bit, no opet neda mi se neke tuzbe vuc po sudovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I prije 2004 je isto u vlasnistvi obitelji (baka) koja je od pamtivjeka vlasnik.
da utvrdimo ovu činjenicu,nemojte miješati posjedovanje i pravo vlasništva,znači još jednom…tko je nakon sklopljene kupoprodaje bio u faktičnoj vlasti na nekretnini,odnosno jel baka a potom i njeni sljednici nakon kupoprodaje i dalje na istoj nekretnini činili sve ono kao i prije kupoprodaje

a obvezno-pravni zahtjev za izdavanjem tabularke je zastario.

za slučaj da ona prilikom sklapanja ugovora uopće nije ni data,no što će mo ako jest,obzirom da u tom slućaju zahtjev nije uperen na ispunjenje ugovora.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikad nitko nista nije radio na toj cestici osim moje obitelji, nikad nitko nije bio vlasnik osim moje obitelji, zatrazio sam od doticnih ciji sam broj nasao u imeniku kupoprodajni kojeg cu predat odvjetniku, ako kaze da je sve ok i da su u pravu dam zemlju, ako kaze da ne onda ne dam, nije mi jasno zasto se cekalo da svi umru da bi se probali upisati na zemlju, sve mi to nesto smrdi... Ali me zanima pravno gledano i da je sve ok po kupoprodajnom dali sam ja obavezn njim predat zemlju ili nisam, zakonski gledano, moralno znam da jesam ako je sve u redu i tu nema diskusije, ali kako se vec prijete tuzbom a ni dve rijeci nismo progovorili onda bi volio znat svoje opcije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, sve mi to nesto smrdi... Ali me zanima pravno gledano i da je sve ok po kupoprodajnom dali sam ja obavezn njim predat zemlju ili nisam, zakonski gledano, moralno znam da jesam ako je sve u redu i tu nema diskusije, ali kako se vec prijete tuzbom a ni dve rijeci nismo progovorili onda bi volio znat svoje opcije.

 

ako kupoprodajni ugovor nema tabularnu izjavu (kupoprodajna cijena isplaćena i kupac bez daljnjeg pitanja može tražit upis vlasništava) ugovor najvjerojatnije nije izvršen (nije plaćena ugovorena cijena). predaju zemljišta možeš uvjetovati isplatom ostatka ugovorene cijene (recimo 80% + zakonske kamate od sklapanja kupoprodajnog ugovora. smatram da će tada "kupac" odustati.

 

"kupac " mora dokazati da je isplatio kupoprodajnu cijenu (ispunio ugovor).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija