Jump to content

Međa - prijetnja susjeda


Maja23234

Preporučene objave

Poštovani, molila bih savjet za daljnje postupanje.

Prije nekoliko godina napravili smo ogradu do susjeda. On je imao primjedbi i tražio je da se ista pomakne 10 cm! Mi smo platili geodeta (on nikad nije) i jasno je bilo gdje je međa ali zbog dobrosusjedskih odnosa ogradu smo pomaknuli, susjed je bio zadovoljan i tako je prošlo nekoliko godina. Susjed je prošle godine prodao kuću i novi vlasnik je ove godine počeo planirati dogradnju iste. Kako se kuća nalazi na moru planira dograditi dodatni apartman ali problem je što nema pristup u stražnji dio svog dvorišta gdje bi bio ulaz u apartman jer je s jedne strane dvojni objekt, a s naše strane je ograda koja mu se nalazi 20 cm od kuće. Predložio nam je da mi maknemo ogradu i izbetoniramo cijeli prostor između kuća. Mi smo prijedlog odbili jer želimo imati ogradu, ne želimo da njegovi turisti prolaze našim dvorištem, a još važnije prijedlog je popratio s nekoliko prijetnji od toga da ima brata branitelja koji može doći s pet prijatelja i slomiti nekom noge ako treba te do toga da ako neće milom onda će silom.

Sa takvim njegovim nastupom ne pada mi na pamet ogradu micati.

S obzirom da je ograda žičana sa željeznim stupovima bojim se da jedan dan samo to ne otpili i makne ogradu. Razmišljam da odem na policiju i prijavim prijetnju. Ne živi mi se u strahu ili da netko mora stalno biti u kući i boji se ikud otići zbog navedene situacije. A isto tako ne radi mi se nova ograda ako ovu sruši/dodatan trošak. A i tko zna kakve bi dodatne komplikacije to moglo izazvati.

On od preinake kuće nije odustao jer smo vidjeli i čuli majstore kako mu dolaze i planiraju dogradnju.

Susjed trenutno nije u kući (živi u inozemstvu) ali će se svakako vratiti kad počnu radovi.

Unaprijed zahvaljujem na prijedlozima kako da postupim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče policije, prijetnje možete prijaviti, dapače, pogotovo ovo što vam je izrekao. Osobno bi to prijavio. Postoji nekakav rok za prijavu te prijetnje. Nema smisla prijaviti to ako je to bilo u lipnju, shvaćate. U imovinsko pravne odnose policija neće ulaziti, to se rješava preko suda, putem odvjetnika. Moj savjet je da svaku prijetnju ovog tipa "polomit ću noge bla bla" odmah prijavite, bez ustručavanja. On se može upozoriti da takvo što više ne ponavlja ili možete podnijeti kaznenu prijavu. Nek drugi napišu koliki je neki razuman rok za prijavu prijetnje, zaboravio sam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 sati , Maja23234 je napisao:

novi vlasnik je ove godine počeo planirati dogradnju iste. Kako se kuća nalazi na moru planira dograditi dodatni apartman ali problem je što nema pristup u stražnji dio svog dvorišta gdje bi bio ulaz u apartman jer je s jedne strane dvojni objekt, a s naše strane je ograda koja mu se nalazi 20 cm od kuće.

 

 

Radi se posve sigurno o bespravnoj gradnji, koju isto možete prijaviti. 

 

 

Citiraj

Predložio nam je da mi maknemo ogradu i izbetoniramo cijeli prostor između kuća. Mi smo prijedlog odbili jer želimo imati ogradu, ne želimo da njegovi turisti prolaze našim dvorištem, a još važnije prijedlog je popratio s nekoliko prijetnji od toga da ima brata branitelja koji može doći s pet prijatelja i slomiti nekom noge ako treba te do toga da ako neće milom onda će silom.

 

Savjetujem vam da ovo prijavite policiji, i to na način da napišete pisanu prijavu (urudžbirate) i da točno navedete riječi kojima vam je prijetio.

 

 

Citiraj

 

Sa takvim njegovim nastupom ne pada mi na pamet ogradu micati.

S obzirom da je ograda žičana sa željeznim stupovima bojim se da jedan dan samo to ne otpili i makne ogradu. Razmišljam da odem na policiju i prijavim prijetnju. Ne živi mi se u strahu ili da netko mora stalno biti u kući i boji se ikud otići zbog navedene situacije. A isto tako ne radi mi se nova ograda ako ovu sruši/dodatan trošak. A i tko zna kakve bi dodatne komplikacije to moglo izazvati.

 

 

Savjetujem vam da nabavite neki jeftini sustav nadzornih kamera i postavite kamere tako da bar dvije 'nadziru' ogradu. Imate ih sada vrlo jeftinih ( idem baš danas pogledati jedan sustav za nevjerojatnih 600 kn). 

 Tako ćete imati evidentiran bilo koji incident čak i ako ne budete kod kuće, a samo postojanje kamera će odvraćati izgrednike. Obavezno stavite na vidljivom mjestu natpis "Posjed je pod video nadzorom".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima. Njegov ispad je bio u nedjelju popodne u odnosu na moju mamu. Ja sam trenutno u Zagrebu I mama mora sačekati da ja dođem na more jer teško hoda pa joj problem ikamo ići, a I sve to joj je veliki stress pa ja svakako moram biti s njom ako idemo na policiju.

Ideja s nadzornim kamerama je super. Idem odmah pogledati ponudu. Ili ako mi možete poslati privatnu poruku jer 600 kn stvarno nije puno, a vjerujem da bi bila velika psihološka razlika da se nalazi na kući.

Također ako može još jedno pitanje. Spominjao je i da će nas tužiti da moramo pomaknuti ogradu i maknuti 2 klime koje imamo prema njegovoj kući (prema dijelu kuće gdje je zid i gdje nema nijednog prozora). Klime su izuzetno tihe što je on i sam potvrdio.

Za klime mi se čini da nema zakona koji propisuje lokaciju postavljanja klime, a i nisu mu smetale dok nije pokrenuo pitanje micanja ograde. A za micanje ograde tj nepriznavanje međe čini mi se da nema nikakve šanse ukoliko nas tuži jer smo mi platili geodeta da napravi izmjeru, pomaknuli smo ogradu na zahtjev susjeda, ograda je postavljena prije nekoliko godina i jasno se vidi da je sukladna katastarskom planu, a i da sve to nije mi smo u mirnom posjedu.

Da li dobro tumačim Zakon?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija