Jump to content

ugovor-korištenje zemljišta


anton887

Preporučene objave

molila bih vas za savjet..obrtnik mi je ponudio da na mom dijelu zemljišta postavi montažni objekt za pekaru. Budući je to neizgrađeno zemljište a on  bi napravio taj montažni objekt..Koji bi po vama trebalo sklopiti ugovor, a na način da bih ja dobivala određenu proviziju od  zarade koju ostvari taj obrtnik?  

uređeno: od anton887
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , anton887 je napisao:

je li zgodnije napraviti ugovor o najmu zemljišta ili po vama možda ortački ili o poslovnoj suradnji

Ni slučajno se nemojte upuštati u nekakve ortačke ugovore ili ugovore o poslovnoj suradnji! Još bi na kraju mogli plaćati dugove 'ortaka' ako njemu posao ne bude išao pa zbriše i ostavi vama dubioze i 'repove'koje je napravio.

Vi bi trebali napraviti ugovor o zakupu zemljišta, za relativno skroman mjesečni iznos, ali da plati bar za prvu godinu unaprijed a nakon toga mjesečni najam.

U ugovoru morate jasno definirati da vi najmoprimcu dozvoljavate da postavi montažni objekt u skladu sa zakonskim propisima, ali ne odgovarate ako bude kršenja tih propisa ili kršenja bilo kojih drugih zakona ili propisa do kojih bi došlo zbog ujajmiteljeve djelatnosti. Ukoliko do takvih kršenja dođe, a zakupoprimac odbije riješiti problem u roku mjesec dana, zakup se automatizmon raskida.

Morate ujedno jasno definirati otkazni rok, i da unajmitelj nema pravo na naknadu za postavljeni montažni objekt ili druge izvedene radove, nego mora zemljište vratiti u prvobitno stanje. Ako to odbije učiniti u nekom roku, sve što je postavio ostaje u vaše vlasništvo.

Itd, itd.

Najbolje bi bilo da takav ugovor sastavi odvjetnik. Vaš odvjetnik, ne njegov.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 19 minuta, anton887 je napisao:

hvala vam lijepa na detaljnom odgovoru...Je li se takav ugovor onda nakon ovjere šalje poreznoj i trebam li kao zakupodavac plaćati porez?

Da, prijavljujete prihod poreznoj i dobijete rješenje za akontacije. Porez+ prirez je oko 10 % , ovisno o prirezu na vašem području.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , anton887 je napisao:

hvala vam...da li se od tog plaćanja  ima pravo kasnije na povrat poreza, kao npr. od plaćanja poreza za ugovor o najmu stana?

Da. 

Ako niste stalno zaposleni i to vam je jedini prihod, tj, ne prelazi onaj neoporezivi dio, imate pravo na povrat.

Čak više ne morate podnositi godišnju poreznu prijavu ako nemate primitke iz drugih izvora.

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo bih na ovu temu još jedno pitanje...Na zemljištu na kojem bi se postavila montažni objekt za pekaru, kao vlasnici smo u zk nas četvereo. Nismo se konkretno još podijelili. Da li bi mi trebala njihova suglasnost odnosno može li mi koji od suvlasnika raditi probleme iako danas tako nedjeluju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija