Jump to content

Dostava prekrsajnog naloga


fm91

Preporučene objave

Postovani,

Dana 28.09. (pretpostavljam) mi je pokusan dostaviti prekrsajni nalog postaje prometne policije, ali nisam bio kod kuce. Nakon desetak dana slucajno saznajem za taj pokusaj dostave i pitam postara koji tvrdi da je ostavio obavjest u postanskom pretincu koju ja nisam dobio. Odlazim na postu u pokusaju pronalaska kuverte ali bez uspijeha. Na danasnji dan 24.10. nalazim u postanskom pretincu prekrsajni nalog koji je vec otvaran (slika u privitku). Znaci ja nisam nista potpisao i ne znam sto mi je sad ciniti, posto je rok za zalbu 8 dana od dana primitka. 

Unaprijed hvala

DSC_0018.JPG

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tehnički, nisi ga dobio i mogao bi ga ignorirati, ali kako se samo "stvorio" u poštanskom sandučiću, policija će vjerojatno smatrati da je uredno uručen i dalje će po njemu postupati. Konkretno, postat će (ako već nije) pravomoćan i izvršan, a ako se radi o novčanoj kazni, moći će se ići u prisilnu naplatu (ovrhu), što možda povlači dodatne troškove. Vjerojatno postoji pravni put kojim bi si tada to riješio, ali je pitanje koliko bi trajalo/koštalo, tj. bi li se na kraju isplatilo.

 

Najbezbolnije je da odeš do te policijske postaje (ili nazoveš, ako ti nije blizu) i vidiš s njima kako se to vodi kod njih i objasniš im što se dogodilo, tj. kako/kada si ga pronašao, pa ćeš vidjeti što dalje.

 

o kakvom prekršaju se radi, tj. kolika je kazna i ima li mjere?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ili pratiti oglasnu ploču suda kada objave presudu...

A u slučaju ovrhe, osporavati istu radi neuredne dostave, (niste vi, niti clanovi vase obitelji zaprimili posiljku...)

i pokusati tako sve odvuci u zastaru...

Ili najbolje -> kao sto stovani drot13 kaze, vidjeti o cemu se radi, poci do policijske postaje, i vidjeti koje su vam realne opcije da u buducnosti ne strepite od ovrhe ili gubite vrijeme na istu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na salteru prometne policije u splitu, mladji momak mi kaze da ako nije nikoga bilo kod kuce, a kod mene kroz jutro nikad nema nikoga, da se policajci raspitaju kod susjeda kada me mogu zateci kod kuce i da u krajnjem slucaju mogu ostaviti nalog u postanskom pretincu, dalje mi je rekao ako se mislim zaliti da napisem da nisam preuzeo nalog u ruke i da nisam nista potpisao te da donesem zalbu u tri primjerka u postaju

uređeno: od fm91
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U žalbi svakako napišite da niste potpisali prijem prekršajnog naloga, što je važno za rok podnošenja žalbe, ali se prije svega koncenttirajte na samu žalbu i da je napišete čim prije. Jer, ne znam kako idu te stvari oko dostave prekršajnih naloga, ali pouzdano znam da se DOSTAVA SUDSKIH PISMENA (NAKON NEUSPJELE DRUGE DOSTAVE), PREMA ČL.85. ZUP-a OSTAVLJA U POŠTANSKI SANDUČIĆ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš tako, sivko. Policija inače ne ostavlja u sandučiću, bez obzira na zakonske mogućnosti, nego uručuje članovima obitelji ili putem raspisivanja objave. Razlog je sudska praksa koja ne dozvoljava takvo policijsko ostavljanje i uvijek ide u korist okrivljenika, iako sami sudovi oglašavaju na pločama...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam prema svome postaru trebao dobit obavjest o prvoj dostavi koju nisam dobio, neznam zasto, jer bih onda odmah predigao nalog na posti, zalba mi je u interesu. Zanima me da li mi je sada bolje da u zalbi odmah napisem i obrazlozim neslaganje sa visinom kazne ili da zatrazim poziv na sud pa da ma sudu obrazlazem svoju zalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da znaš, nakon tog prigovora ćeš vjerojatno dobiti rješenje da se prigovor odbija radi isteka roka (ako ne skuže da su fulali i krenu ispočetka), ali se onda na njega možeš opet žaliti, pa će sud donijeti konačnu odluku. 

 

I ne bi bilo loše da pošalješ pritužbu na rad policije (uručenje ubacivanjem u sandučić bez prethodne obavijesti, čime su započeli i istekli rokovi i čime si oštećen), na neki od mailova na stranicama policijske uprave ili MUP-a. To nema nekog utjecaja na prekršajni postupak, ali da ih malo trgne, jer ovo stvarno nije u redu (a to govorim kao policajac koji stalno uručuje ta pismena).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 146. Prekršajnog zakona.

Ogromna većina dostava se odnosi na prekršajni postupak, ali i one u upravnom uručujemo na taj način.

Koliko mi je poznato (ne mora biti točno), samo rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti (brisanje iz registra, upravni postupak) se oglašava na ploči*, sve ostalo se uručuje na ovaj način. Ako se ne može uručiti, ne ostavlja se, nego se uručuje raspisivanjem objave (pa kad/gdje se čovjek zatekne).

 

*A i tada, ako se čovjek sam kasnije javi, izdaje se novo rješenje i ne ide se odmah u upravni spor, kako bi trebalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija