Jump to content

Ovrha od JAvnog bilježnika bez dostavljenih dokumenata


anonimno

Preporučene objave

Pomoc, sjeli su mi na racun d.O.o. firme ovrhom provedenom kod javnog biljeznika, nikad nismo primili obavjest o pokretanju postupka protiv nas niti smo se logicno mogli ocitovati na to.

 

Stanje sada je to da su sjeli na racun kod nase banke (novac je na nerasporedjenom racunu)

 

Pitanje: Ukoliko sada objavimo prigovor na ovrhu slucaj ce se prebaciti na sud, ali me zanima sta je sa novcem koji je banka preuzela na nerasporedjeni racun. Da li se vraca ili ?

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je ovrha provedena, onda znači da je rješenje postalo pravomoćno. Možda ste promijenili adresu sjedišta, a nije prijeavljeno u registru. Uvijek se gleda adresa prema registru, pa nakon neuspjelog pokušaja dostave prijedloga za ovrhu, za pravne osobe objavljuje se na oglasnoj ploči te protekom roka postaje pravomoćno.

Znači, više ne možete ulagati prigovor i neće se prebacivati na sud.

A što podrazumijevate pod nerasporedjeni račun? U prvom dijelu posta kažete da su vam "sjeli" na račun d.O.o.-a.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru, Banka je novac poslala u kliring i tek ce ga nakon 30 dana proslijediti ovrhovoditelju.

 

Postari vise ne ostavljaju "zute papirice" nego vas traze 3 puta i ukoliko nema nikoga tko moze "pecatom" preuzeti postu, ne ostavljaju ih.

 

Koliko sam shvatio, kazete da nemamo pravo na prigovor na ovaj slucaj.

Rjesenje smo dobili od banke i na njemu vidimo da se pozivaju na neke racune koji su placeni,znaci imamo osnova za prigovor..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, gledajte, ta rješenja su ovršna kada ih se šalje u banku, znači od javnog bilježnika. Ono što možda trebate napraviti je pogledati na obavijest od banke broj ovrhe i kod kojeg je bilježnika te eventualno otići do tog bilježnika i tražiti da vam da to konkretno rješenje o ovrsi.

E sad, ako oni naplate s vašeg računa iznose za koje tvrdite da ste ih platili, imate osnove tužiti ih za stjecanje bez osnove, ali morate imati dokaz da su ti računi stvarno plaćeni.

Neka me netko dopuni ili napiše ako misli drukčije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stupio sam u kontakt sa bankom i biljeznikom koji je donio ovrhu.

 

E, tu je ta fora koju mozemo koristit u buducnosti, oni salju 3 puta obavijest, ukoliko ne primite postu iz nekih razloga (nema pecata, nisu vas nasli) oni to stavljaju na oglasnu plocu na sudu u svom mjestu.

I to postaje pravomocno.

 

Dakle, mozemo se udruziti sa postarima, da ne dostavljaju postu i napisu odsutan i svi nasi zahtjevi bili osnovani ili ne postaju pravomocni, a onda ako zelis vratiti svoj novac izvoli lijepo na sud pa dokazi da je tvoj.....

 

Ajme meni kako dobro zive Javni Biljeznici, a nagrade za njih prave sitnice

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je dostava uredna (ako se radi o pravnoj osobi). Čl. 8. Ovršnog zakona propisao je da će dostava pravnoj osobi obaviti na adresi iz ovršnog prijedloga. Ako dostava na toj adresi ne uspije, dostaviti će se na adresi sjedišta upisanog u sudskom registru. Ako dostava ni na toj adresi ne uspije, dostava će se obaviti isticanjem na oglasnoj ploči. U članku nije naveden razlog zbog kojeg dostava nije uspjela, znači da razlog može biti i taj da je stranka obaviještena, a nije preuzela pismeno. Re: informacije

je napisao:

to je neuredna dostava jer mora biti osobna dostava.

ovdje nije nitko primio niti odbio pa ne moze biti uredna.

 

imate pravne lijekove u ovrsnom zakonu u takvom slucaju koji se mora podnijeti uz prigovor protiv rjesenja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rekli ste "Ako dostava ni na toj adresi ne uspije, dostava će se obaviti isticanjem na oglasnu ploču suda."

 

to znači da se šalje na adresu u registru pa ako ne uspije u smislu dostave sukladno zpp-u koji se podredno primjenjuje kada ništa ne piše u oz-u a to znači osobna dostava.

 

mora se prvo obavijestiti osoba o danu i satu kada ce biti pokusana dostava (naravno ako se ovlastena osoba ne nadje tamo jer je npr. zatvoreno) i ako bi se na taj dan tamo netko nasao i odbio primiti (npr. zaposlenik pravne osobe) to bi se smatralo urednom dostavom jer bi taj postar naveo razlog odbijanja i pribio isto na vrata te pravne osobe.

 

to bi bio primjer uredne dostave. sve ostalo je neuredno i ovršenik bi mogao uspjeti sa pravnim lijekovima (prijedlog za ponavljanje postupka jer je bila neuredna dostava ... pogledajte oz i zpp o tome i s time se odmah podnosi prigovor protiv rješenja).

to se pošalje bilježniku koji šalje sudu koji o tome odlučuje.

mislim da bi se usvojio taj prijedlog za ponavljanje ako se iz dostavnice ne vidi da je taj poštar postupao po pravilima oz.a i zpp.a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da ne možete ništa postići prigovorom, jer je rješenje postalo pravomoćno, a da bi ono postalo pravomoćno prvo je trebao proći rok u kojem ste vi mogli uputiti prigovor na rješenje o ovrsi.

 

Dostava je izvršena stavljanjem na oglasnu ploču suda, jer vas tri puta nisu našli na prijavljenoj adresi i to je to!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovdje se govori o tome da ste bili na toj adresi (obavijesten nije preuzeo), a ne da ste preselili. to je druga prica.

 

ako utvrde da je pravomocno postoji prijedlog za ponavljanje postupka kao izvanredno pravno sredstvo protiv pravomoćnih odluka.

u ovom slucaju taj lijek je dopusten a istovremeno se podnosi prigovor i to je to.

 

druga je prica ako vas nema na registriranoj adresi. onda sve ovo stoji. medjutim ovdje je receno da su slali ali da je tri puta bezuspjesno jer nitko nije dizao (to podrazumijeva da je netko tamo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na iscrpnoj debati.

 

Dakle stanje je ovako oni su:

- prvi put poslali postu na nasu poslovnicu u kojoj se nalazimo i nikog nisu nasli na adresi

- drugi put su poslali na sjediste firme prema registru i to u vrijeme godisnjih odmora i nisu nista stavili u postanski sanducic (jer po novom to se vise ne radi)

- treci put su zatekli djelatnika koji nije imao pecat i postar mu nije htio uruciti

 

Eto ti ga i onda 8 dana na ploci i ode lova

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po ovome nije zatekao osobu ovlaštenu za primanje pismena i poštar je trebao ostaviti obavijest da se sutra u toliko i toliko sati nadje odgovorna osoba koja ce primiti pismeno. tek nakon toga ako odbijete onda se pribija ne na oglasnu ploču već na vaša vrata i poštar zabilježuje da je dostava izvršena tako jer ste odbili primiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ekli ste "Ako dostava ni na toj adresi ne uspije, dostava će se obaviti isticanjem na oglasnu ploču suda." to znači da se šalje na adresu u registru pa ako ne uspije u smislu dostave sukladno zpp-u koji se podredno primjenjuje kada ništa ne piše u oz-u a to znači osobna dostava.

 

mora se prvo obavijestiti osoba o danu i satu kada ce biti pokusana dostava (naravno ako se ovlastena osoba ne nadje tamo jer je npr. zatvoreno) i ako bi se na taj dan tamo netko nasao i odbio primiti (npr. zaposlenik pravne osobe) to bi se smatralo urednom dostavom jer bi taj postar naveo razlog odbijanja i pribio isto na vrata te pravne osobe.

 

zanimljivo je, ali mislim da to ne bi prošlo.

prvo koliko znam poštari i dalje ostavljaju obavijesti o prispjeću pošiljke. Kad nitko ne preuzme pošiljku, stavlja se oznaka - obaviješten nije preuzeo.

(mada, nedavno je jedan na zamjeni u našem kvartu imao ideje da nam sam potpisuje poštu, pa da nam preda sve odjednom, kad se malo više skupi...da ne hoda toliko...skoro sam u nesvjest pala od ideje :bonk: )

može se dogovoriti s poštarom da ne dostavlja poštu npr. za vrijeme godišnjeg. Ali ni to ne može biti vječno. Imate registrirano sjedište i ako niste zatvorili firmu/obrt - netko mora tamo preuzimati poštu.

 

zato i je u ovršnom zakonu i u zpp-u predviđen jednak način dostave za pravne osobe (ZPP: Ako

dostava na adresu navedenu u tužbi ne uspije, dostava ce se obaviti na adresu sjedišta te osobe upisanu u upisniku. Ako dostava ne uspije ni na toj adresi, obavit ce se stavljanjem pismena na oglasnoj ploci suda.)

 

ideja s ponavljanjem postupka jest zanimljiva, ali mislim da se tu ne bi primjenjivao podredno ZPP jer Ovršni izričito kaže da ponavljanje postupka nije dopušteno osim kod nenadležnosti .

uh jesam odužila... :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl. 12. OZ.

Ponavljanje postupka nije dopušteno, osim u slučaju iz članka 54. st. 7. OZ, a on kaže da ako ovršenik ne podnese prigovor protiv dijela rješenja o ovrsi kojim mu je naloženo da namiri tražbinu protiv toga dijela rješenja može tražiti ponavljanje postupka po pravilima parničnog postupka.

 

Dakle, modesty niste u pravu jer je ponavljanje dopušteno.

 

Članak 19. OZ kaže da se na odgovarajući način primjenjuju odredbe ZPP ako što nije uređeno OZ-om ili drugim specijalnim zakonom.

Znači člankom 8 OZ-a je djelomice propisana dostava, a ostalo je rečeno ZPP-om (u pogledu kada se treba slati osobna dostava i kako poštar treba postupati).

 

Sintagma "ako dostava ne uspije" može vrijediti samo ako na toj adresi uopce nema ovršenika, a ne da je on tamo stvarno a poštar ga nije našao. I kod pravnih osoba ima situacija da nema odgovorne osobe za primanje pismena.

Poštar sve to treba evidentirati u povratnici (npr. ako odbije primiti, ako odbija otvoriti vrata i slicno), a ne da dodje, pokuca i vidi da nikoga nema pa odmah ostavi obavijest da se podigne u pošti. to je suprotno dostavi po zpp-u. poštar treba ostaviti obavijest da ce doci sutra u toliko i toliko ako nikoga nije našao u to vrijeme. ako niti taj dan netko bude pa odbijre primiti ide pribijanje.

stoga smatram da se moze traziti ukidanje pravomocnosti, ponavljanje postupka i isticanje prigovora protiv rjesenja u situavcijama kada je poštar postupao suprotno pravilima o dostavi propisanoj ZPP-om i OZ-om.

 

A modesty tebe molim da ipak malo detaljnije procitas zakon kada dajes svoja strucna misljenja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sintagma "ako dostava ne uspije" može vrijediti samo ako na toj adresi uopce nema ovršenika, a ne da je on tamo stvarno a poštar ga nije našao. I kod pravnih osoba ima situacija da nema odgovorne osobe za primanje pismena.

 

mislim da ste vi to dobro zamislili, ali da se to u praksi baš tako ne tumači. imate li kakvog iskustva s tim - jeste li tražili ponavljanje postupka već?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija