Jump to content

Pravo doživotnog uživanja


maxmarahr

Preporučene objave

Poštovani, nakon smrti bake 1999. g. obustavljen je ostavinski postupak radi nedostatka ostavinske imovine, samo je zadnja mirovina pripala kćeri ostaviteljice jer su živjele u zajedničkom kućanstvu.

Sada je pronađena imovina gde je baka upisana u ZK kao suvlasnica na određenim djelovima. Međutim na teretovnici stoji da je prema rj. o nasljeđivanju uknjiženo pravo doživotnog uživanja na dijelu nekretnina. Koliko znam to doživotno uživanje je bilo određeno od bakinog muža, a nekretnina je bila od njegovog brata. Šta sad to znači, napr. u vlastovnici B na jednom zk ulošku, piše da je baka suvlasnik 342/5760. Dok u teretovnici C stoji da po rj. o nasljeđivanju pravo dožvotnog uživanja na 20/40 dijela od ukupnog 28/40 dijela u njenu korist. Da li treba pokrenuti ostavinsku raspravu iza smrti bake radi naknadno utvrđene imovine ili ne treba. Mislim da su u tom zk ulošku čestice koja je ona nasljedila od svojih roditelja a uopće na njima nema kao svulasnika niti pok. muža niti njegovog brata.  Kako je moj otac a njen sin umro, ja bi bila njen nasljednik, a kćer joj je (moja teta) isto umrla, pa bi nasljednici bili njeni sinovi. Šta mi je radit i odakle da počnem, bilo bi dobro da se ovo riješi nakon dugog vremena. Nismo bili upoznati s ovim pa ništa nije po tom pitanju ni rađeno.Zahvaljujem !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, maxmarahr je napisao:

 Da li treba pokrenuti ostavinsku raspravu iza smrti bake radi naknadno utvrđene imovine ili ne treba. Mislim da su u tom zk ulošku čestice koja je ona nasljedila od svojih roditelja a uopće na njima nema 

nasljednici trebaju pokrenuti ostavinsku zbog naknadno pronađene imovine.

prava uživanja i plodouživanja brišu se smrću korisnika.(ali neko treba pokrenuti brisanje i platit sudsku poristojbu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokrenula bi brisanje prava na uživanje isto tak oi ostavinsku raspravu, ali ne znam da li baka ima onda šta od imovine za nasljeđivanje, ne razumijem te upisane suvlasničke dijelove upisane u vlasničkom listu b koji se razlikuju od onoga u teretovnici C pa bi molim nekog za objašnjenje. Davno su mi neki rođaci rekli da baka nije vlasnik ničega  i da ona ima samo pravo uživanja dok je živa. Evo još jedan primjer: U vlastovnici B suvlasnički dio 154/960 je na baku, a na teretovnici je da ima pravo uživanja na 20/40 dijela od ukupnog 28/40 dijela nekretnina pripadajući XY upisanog u A i za korist moje bake. A ne nekim Vlasničkim listovima, baka nije uopće suvlasnik ali je na teretovnici uknjižena za doživotno uživanje. Ništa mi nije jasno. Molim pomoć, hvala najljepša

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija