Jump to content

Dvije oporuke na isti datum


tanja.ana

Preporučene objave

Molim pomoć. Ja sam zakonski nasljednik mog ujca i nakon njegove smrti na prvu ostavinsku raspravu koja je održana u 02.mj. ove godine osoba kod koje je proveo zadnju godinu života priloži vlastoručnu oporuku kojom sve ostavlja njoj, a koju moj ujac, provjereno,nije napisao ni potpisao. Javni bilježnik odgađa raspravu jer dokumentacija o imovini nije bila potpuna. Na drugu raspravu održanu nakon cca mjesec dana ista osoba prilaže drugu oporuku napisanu i potpisanu od strane 2 svjedoka ali sa ISTIM DATUMOM kao i prva i ponovno sa sumnjivim potpisom ostavitelja. Moje pitanje je kakve su moje šanse u sporu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše šanse za pobijanje takve oporuke su dosta velike pogotovo iz toga jer osoba koristi svaki put drugu oporuku, te je već ovdje jasno da nešto muti. Protivna strana bit će upućena u parnicu gdje vi zatražite grafološko vjestačenje tih oporuka, izjavite sumnju da su krivotvorene. Odmah im najavite da ćete protiv osobe koja je krivotvorila, koja se krivotvorinom koristi i protiv svjedoka na oporuci podnjeti kaznene prijave za krivotvorenje javne isprave, a za što su predviđene kazne zatvora, pa se možda protivna strana smiri i popusti. Svakako angažirajte odvjetnika ako dođe do parnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu postojati dvije i više oporuka i to isti dan. Možda je oporučitelj, da bi bio siguran da se ne pobije vlastoručna oporuka napravio još jednu pred svjedocima što zakon dozvoljava. Pitanje je da li je tekst oporuka isti? A i da nije, gleda se što je povoljnije za oporučnog nasljednika. Drugi nasljednici mogu je probati i rušiti na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija