Jump to content

Bespravna gradnja-prozori


neighborhood123

Preporučene objave

Roditelji su izgradili obiteljsku kucu u 70-im godinama udaljenu cca. 1m od susjedne medje s dva "normalna" prozora (djecje sobe okrenute na tu stranu). Kuca je projektirana od projektanta te legalno gradjena s gradjevinskom dozvolom. Kako bi se izbjegli moguci sporovi ili buduce nesuglasice napravljen je ugovor s tadasnjim vlasnicima susjednog gradilista da se slazu da ta dva sporna prozora budu okrenuta na njihovu stranu.
Projekat je izradjen s prozorim i ishodjena je gradjevinska dozvola kuce s tim prozorima
U medjuvremenu je susjedno gradiliste prodano, izgradjena kuca te sadasnji susjedi (20 godina nakon sto su izgradili kucu) u sklopu legalizacije zahtjevaju od roditelja da zatvore ta dva prozora jer se njima narusava njihova privatnost. 
Raspitali su se kod nadleznih sluzbi i vele da ugovor sklopljen s tadasnjim vlasnicima danas vise ne vrijedi.

Da li je pravo na njihovoj strani i dali se pozori nakon toliko godina moraju stvarno zatvoriti (ozidati) ?

Zahvaljujem unaprijed na pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je ta suglasnost bila potrebna za izradu takovog projekta kojime se tražila grđevinska dozvola te je ista postala pravomočna i po njoj se gradilo, ne razumijem baš odgovor nadležnih jer bi po njima i građ. dozvola ispala nevažeća.

Nadalje, u postupku izdavanja rješenja o izvedenom ako ima uvjeta, ozakonjuje se nelegalna građevina a ne traži se nešto na susjednoj građevini.

Plus, ako je stav MGiPU da se legalizirati mogu i objekti sa otvorima na među ukoliko je susjedna čestica izgrađena (dakle, eventualno bi susjed mogao legalizirato svoju građevinu iako ima otvore koji nisu na propisanoj udaljenosti po pp) ovakav odgovor nadležnih mi je još nejasniji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Da , ni me ni nije bas sve kristalno jasno . Suglasnost tadasnjih vlasnika je bila potrebna kako bi se ishodila gradjevinska dozvola.
Prema prostornom planu uredjenja opcine (clanak 18) gradnja s otvorima na udaljenosti manjoj od 3 m od susjedne medje nije dozvoljena:

image.png.f630abe19b2c94c13e65d25d0192cd66.png

Mozda susjedi samo prijete a stav MGiPU je "izmisljen"... Mene u stvari zanima  da li je uopce moguce da netko nakon 40 godina trazi da se prozori zabrore unatoc tome sto postoji gradjevinska dozvola temeljena na projektu u kojem su ucrtani ti prozori veci od 60x60 okrenuti na susjedno zemljiste nad udaljenosti oko 1m od medje.

Zahvaljujem unaprijed!

 

image.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da niste shvatili moj prijašnji odgovor.

prije 1 sat, neighborhood123 je napisao:

Suglasnost tadasnjih vlasnika je bila potrebna kako bi se ishodila gradjevinska dozvola.

I upravo je ovo bila poanta. Prema tome je izdana pravomoćna građ.dozvola za građevinu koja, ako je prema njoj sve odrađeno kao takova legalna. I to je zatećeno stanje.

Odredbe koja navodite se odnose na gradnju novih građevina ili dogradnju postojećih.

Stoga, mi i dalje nije jasno po kojem propisu bi sad oni da se otvori zatvaraju.

Što se tiće mišljenja MGiPU, ono nije izmišljeno te sam ga ja naveo kao takovo, baš poradi toga da ako se tako što može i legalizirati, na osnovu čega bi oni mijenjali zatečeno stanje rađeno prema građevinskoj dozvoli.

A što se tiće narušavanja privatnosti, Zakon o gradnji i Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima im omogučava postavljanje ogradnog zida. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, neighborhood123 je napisao:

te sadasnji susjedi (20 godina nakon sto su izgradili kucu) u sklopu legalizacije zahtjevaju od roditelja da zatvore ta dva prozora jer se njima narusava njihova privatnost. 

 

, neighborhood123 je napisao:

vele da ugovor sklopljen s tadasnjim vlasnicima danas vise ne vrijedi.

Mogu oni reći što Vam hoće, jer 

 

prije 8 sati , Spitfire je napisao:

i dalje nije jasno po kojem propisu bi sad oni da se otvori zatvaraju.

u sklopu ozakonjenja odnosno legalizacije sigurno ne. Odrebe PP-a kao što Vam je rekao Spitfire, odnose se na buduću gradju, a ne zatečeno stanje te Vas možda to upravo buni. 

Ako je Vaša kuća izgrađena u skladu s izdanom GD, ona je postojeća (ishodit Uporabnu ako niste) i to nema više o čemu govora. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija