Jump to content

Help!nepravda na burzi


blazenka cukli

Preporučene objave

Poštovani,

Molim vas za brzi odgovor.Jadna sam i pišem u suzama.Radila sam od 4.4 2018.do 30.09. sezonski na moru,vratim se doma i trdzim naknadu za nezaposlene jer imam 18 mj.staža u 2.god.Dobijem rjesenje sa određenim iznosom naknade od 1651 kn.Ne znsm dal da ubijrm sebe ili nekoga.

U 7.mj primila sam placu 5115 kn

8.mj-6300kn

9mj.-7366kn

Crncila sam ko konj,imam 55 godina,radila uz bolove u ramenu jer imam kronični kalcificirajuci  tendinitis i burzitis ,trpala se s brufenima i u 7 mj.zbog onesposobljene ruke moram na bolovanje.

I objasnjenje je pravnice da zbog boljovanja nije mogla utvrditi osnovicu za utvrđivanje visine naknade pa  je visina naknade utvrdena  u iznosu od 60 % od minimalca.Rjesenje me čekalo kod savjetnice,skoro bi prosao rok za žalbu,a ja sam se skoro onesvjestila od srdžbe i jada.

Utvrdeno prema odredbi članka 42.stavka 1. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Prema mom izracunu bilo bi oko 4.000kn

Pomozi ljudi,hitno moram sastaviti žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , blazenka cukli je napisao:

I objasnjenje je pravnice da zbog boljovanja nije mogla utvrditi osnovicu za utvrđivanje visine naknade pa  je visina naknade utvrdena  u iznosu od 60 % od minimalca.

slaažem se sa mišljenjem @borbena7 da imate još vremena za žalbu

ovo je pravilnik

Članak 42.

(1) Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade za osobu kojoj je prestao radni odnos čini prosjek brutoplaće ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe.

(2) Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade za osobu koja je obavljala samostalnu djelatnost čini prosjek osnovice na koju su obračunani i uplaćeni doprinosi za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku obavljanja samostalne djelatnosti.

(3) U osnovicu iz stavaka 1. i 2. ovoga članka ne ulaze naknade plaće, odnosno druge novčane potpore ostvarene po posebnim propisima.

(4) Ako se osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema odredbi stavaka 1. i 2. ovoga članka, nezaposlenoj osobi utvrđuje se osnovica u visini minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, ovisno o postotku vremena provedenog na radu.

--------------------------

iznijet cu Vam osobno saznanje od jedne poznanice oko toga....

ona je inaće radila (12 mjeseci) pola radnog vremena (što je nebitno) pa je imala plaću 2 000kn mjesecno....i bila je par dana na bolovanju u zaadnjem tromjesječju.....isto joj napravili problem oko toga i tražili su joj "čista" 3 uzastopna mjeseca bilo gdje u tom rasponu od kad je radila...i to su joj priznali kao osnovicu zaa obračun.

sad kad gledam stavak 1 oni su pogriješili jer se mora gledati zadnja 3 mjeseca....u njezinom slučaju oni su trebali onda primjeniti stavak 4,ako je točno to tumačenje kako tebi kažu

uređeno: od Mister-X
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da.i meni je rekla pravnica da bi računali 4.,5. i 6 .mj da nisam pocela 4.04.raditi ali to nije 3 mjeseca i po tome ne moze racunati.

To je nebuloza,bolovanje je naknada koja ne ulazi u obracun ,pa nek skinu tu naknadu iz izracuna.Pa nisam prekinula radni odnos nego bila na bolovanju i to je pravo svakog radnika.Imate kakav prijedlog za navesti u žalbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, blazenka cukli je napisao:

Imate kakav prijedlog za navesti u žalbi.

navedi da ti priznaju osnovicu za obračun za zadnja tri mjeseca ,a za mjesec za u kojem si imala i bolovanje da ti uzmu za osnovicu dio plaće (broj sati) bez dijela bolovanja......pri tome im navedi da se osnovica određuje i za osobe koje rade pola radnog vremena npr. 90 sati mjesecno kao da su imali puni fond sati i njima se računa isplata kao daa su radili puno radno vrijeme...ali sumnjam daa ce ti to pomoći

logika je da bi se trebalo uzimati zadnja tri mjeseca,bez obzira bila na bolovanju ili ne...ali zakoni se donose tako kako se donose ,često bez logike......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušajte se pozvati na to da nisu dokazali da se prema čl. 42. st. 4. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti (dalje u tekstu Zakona), osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema odredbi stavaka 1. istog članka. Navedite da ne osporavate čl. 42. st. 1. Zakona, a koji kaže da osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade za osobu kojoj je prestao radni odnos čini prosjek brutoplaće ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, ali da tražite da primjene čl. 42. st. 3. Zakona, te da predmetnu osnovicu iz st. 1. Zakona, a s obzirom da u nju ne ulaze naknade plaće, odnosno druge novčane potpore ostvarene po posebnim propisima, jednostavno umanje za ova primanja i na taj način da imaju osnovicu za utvrđivanje novčane naknade. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija