Jump to content

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. Danas
 2. Život u dvoje

  Poštovani, Molim Vaše mišljenje o sljedećoj situaciji. Naime, od 04-og mjeseca ove godine sam vlasnik stana koji sam kupio novcem od rastave sa bivšom suprugom. Trenutno se družim sa drugom ženskom osobom, a koja mi hoće kupiti novu kuhinju, te kad stan uredim, povremeno ćemo živjeti zajedno i kod mene u stanu, a već par godina ja se viđam s njom u njezinoj kući. Moje pitanje je dali je pametno da pristanem na to njezino ulaganje u moj stan, jer imam dvoje djece koja poslije moje smrti bi trebala naslijediti moj stan. Kako da se osiguram da u budućnosti, bez obzira na razlog, smrt ili raskid veze, da se osiguram da sadašnja družica ne zatraži dio vlasništva stana s obzirom na njezina ulaganja. Navodim da, možda ona neće, ali ima kćer i ne znam što ona razmišlja. Dali da sklopim nekekev ugovor i ovjerim kod javnog bilježnika, ili što drugo? Unaprijed, hvala na svim odgovorima i hvala. S poštovanjem Damir
 3. jučer
 4. Srdačan pozdrav. Moja baka i njen muž posjeduju obiteljsku kuću s zemljištem. Gore navedeno je bilo u bakinom vlasništvu te je prije nekoliko godina darovnim ugovorom polovicu darovala svome mužu. Trenutno baka ne živi ovdje te joj ta kuća ne igra neku ulogu tako da je svoju polovicu spomenute nekretnine darovala mome ocu darovnim ugovorom. Darovni ugovor je potpisan od obje strane te ovjeren kod javnog bilježnika. Znam da nam je nešto profesorica u srednjoj školi spominjala da ako bi došlo do nekog sudskog procesa da darovni ugovor može biti ništavan ako daroprimatelj nije stupio u posjed nekretnine. Što je potrebno da bih otac bio u posjedu spomenute nekretnine, nikakva takva klauzula nije spomenuta u potpisanom ugovoru. Radi se o obrascu ugovora kupljenom u narodnim novinama? Dali je točna moja predpostavka da ako slučajno dođe do sudskog procesa s bakinim mužem nakon smrti bake da bi tata mogao izgubiti svoju polovicu koju mu je baka darovala iz razloga što nije u posjedu te nekretnine. te može li se pitanje posjeda riješiti novim ugovorom.
 5. J.d.o.o. kaznena prijava

  Radi se o tome da mi je porezna na prvoj tvrtci koja je bila u sustavu PDVa blokirala racun jer nisam mogao platiti PDV zbog nelojalne konkurencije. Nakon sta je blokirala nisam imo izbora vec sam otvorio novu tvrtku i prebacio sve na nju, opremu, radnike, isti vlasnik, isti direktor. Posto su blokirali nisam mogao isplatiti place radnicima koje sam uredno placao prije toga. Nakon toga iz istog razloga sam otvorio i trecu, i cetvrtu, koje nisu bile u sustavu pdva. Niti jedna kasnije nije radnicima niti ikome bila duzna. To sam upravo radi toga radio da nebi ponovo bio blokiran te duzan drzavi. Ja mislim da ram radio sve ok po zakonu, heh sad, nemam pojma... Lp
 6. Poštovani, Imam sljedeći problem: prije mjesec dana sam na natječaju primljena u radni odnos na neodređeno vrijeme u školi, mjesto nastavnika engl.jezika. Dakle prošao je školski odbor, ugovor je potpisan. Danas od ravnateljice dobivam informaciju da je kontaktirana od strane glavne osobe sindikata kako moj natječaj nije bio regularan jer od ureda državne uprave nije dobivena suglasnost o nepostojanju viškova te da sad ja trebam potpisati sporazumni prekid ugovora o radu. Ravnateljica prije natječaja od ureda je tražila i dobila USMENO informaciju da nema nikoga za uputit te da može raspisati natječaj. Za pismenu suglasnost joj je rečeno da je samo formalnost i da će ju dobiti naknadno. Međutim, sada kad je osoba zadužena za suglasnosti (ista koja je dala usmenu informaciju da natječaj može ići) tražila od osobe koja predstavlja sindikat da potpiše tu suglasnost, ista ne želi to napraviti retroaktivno već traži od moje ravnateljice da mi se da otkaz, tj. sporazumni prekid. Ravnateljica bi željela izbjeći inspekciju i smatra da mi treba dati raskid ugovora (misli da će moj ugovor svakako poništiti inspekcija ako dođe do nje). Može li inspekcija poništiti moj ugovor zbog te proceduralne pogreške (za koju nisam ni znala)? Koja su moja prava u ovom slučaju? Zahvaljujem na odgovorima
 7. suvlasnici

  Poštovanje nakon smrti roditelja brat i ja smo suvlasnici pola pola zemlje i kuće. Međutim ne možemo se dogovoriti oko obaveza koje treba plačati,t, ja platim a on ne ne plati komunalno ,vodu..dugove(ovrhe od pokojnika). Ne želi me isplatiti.Vrtimo se u krug.Mogu li ja prodati svoju polovicu zemlje bez njegove suglasnosti?? Isto tako struja glasi na njega ali je brojilo u mojem dijelu kuće (usmeni dogovor)pa mi prijeti da ču morati novi priključak platiti.Može li mi uskratiti struju i prebaciti na svoj kat?
 8. Djeca projektanta - dozvola za izmjenu

  OK, sve jasno. Hvala Vam
 9. Nasljeđivanje obiteljske kuće

  Poštovanje, problem je ovaj- nedavno je umrla naša baka koja je bila večinska vlasnica našeg posjeda, ostalog dijela vlasnik je moj otac! I sa njenom smrću, on postaje vlasnik svega, jer mi nismo ni pozvani na ostavinsku raspravu! Uglavnom, on živi sa curom,uopće nije već godinama tu, a u ovoj kući živi moja sestra sa familijom, i ja sa svojim mužem! MUž i ja smo nadogradili treću etažu, jer je u srednjem stanu živjela baka. I sad kako je ona umrla, tata želi njen stan! A mi smo se brinuli za nju, plačali režije, renovirali stan, plačali starački dom i sve, zadnjih 3 godine! Jer do prije 3 godine ona je skrbila sama za sebe! Pitanje bi bilo, šta mi trebamo napraviti, kako bi bili vlasnici,djed i baka su napisali oporuku, koja nije ovjerena kod javnog bilježnika, a u kojoj piše da ko se bude skrbio za njih u starosti tj. kad budu nemoćni, stan pripada njemu! Kuća nije etažirana, i on kao jedini vlasnik je vlasnik i mog i sestrinog stana! Hvala,unaprijed za savjet!
 10. Djeca projektanta - dozvola za izmjenu

  OK, i to se odnosi samo na korištenje tj. preradu autorskog djela. Prema tome isto nema utjecaja na odnose suvlasnika propisanih ZVDSP-om te bih ostao pri odgovoru u temi.
 11. Samostojeći. Zgrada koja se ni jednim dijelom ne naslanja na drugu. Prema tome postoje još i poluugrađene (naslonjene jednom stranom na drugu zgradu) i ugrađene (naslonjene s obje strane na druge zgrade. Bili bi na dobrom tragu da navedenom članku ne prethodi dio odredbi za provođenje pod naslovom "Uvjeti i način gradnje stambenih građevina". Naglasak je na stambenih. Pa se dalje pojašnjava što su te građevine npr., "Obiteljske zgrade su stambene građevine s najviše tri stana", te se u daljnjem tekstu propisa pod "Oblik i veličina građevne čestice", "Veličina i površina građevine", "Smještaj građevine na građevinskoj čestici" itd, sam pojam građevina ne odnosi na sve nego na te građevine. Prema tome, Zakon o gradnji određuje što je to građevina ali ih u daljnjim odredbama razvrstava (čl.4), te prema istomu za postavljanje komunalne opreme (klupe, koš za smeće itd.) JLS (općini) ne treba ni projekt niti dozvola, dok je za postavljanje rasvjetnih tijela potrebna građevinska dozvola. Pri izdavanju iste trebali ste biti pozvani (i to vjerovatno samo javnom objavom prema čl.116 st.1 ZOG) na uvid u spis predmeta gdje bi mogli staviti svoje primjedbe.
 12. Djeca projektanta - dozvola za izmjenu

  Hvala vam puno na brzini i na ovome što radite. U situaciji smo u kojoj nam je važan svaki dan jer na nas stanare vrše pritisak upravitelj zgrade i predstavnik stanara. Nasljednici projektanta dali su pisanu suglasnost za izmjenu autorskog djela (konkretno staklene ograde balkona u betonske) na pisani zahtjev 51% suvlasnika zgrade. Da li je , sukladno zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima , pisana suglasnost nasljednika obvezujuća za sve suvlasnike , dakle i nadglasane, ili se tu primjenjuje čl. 41 i čl. 87 zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te čl. 78 Zakona o autorskom pravu ?
 13. Pozdrav svima, evo stiglo i drugostupanjsko Rješenje, naravno negativno, odnosno prepisane floskule iz odgovora Gradske uprave i u nijednom dijelu se ne dotičnu aktualnih radova na odlagalištu otpada. Pokušat ću rezimirati situaciju, pa ako tko ima volje da mi javi ima li smisla pokretanje Upravnog postupka. Dakle, tražim Naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta otpada sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom članak 41. stavak 1 koji glasi: "Vlasnik postojeće stambene, odnosno stambeno-poslovne građevine koju koristi za stalno stanovanje, koja se nalazi na udaljenosti do 500 metara mjereći od vršne točke katastarske čestice na kojoj se nalazi neusklađeno odlagalište do vršne točke katastarske čestice na kojoj se nalazi stambena i stambeno-poslovne građevine, uz uvjet da je vlasništvo nad nekretninom stekao prije početka građenja te građevine za odlaganje otpada, ima pravo na novčanu naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta. " Sporan dio je "uz uvjet da je vlasništvo stekao prije početka građenja te građevine za odlaganje otpada". Kronologija: 1) odlagalište postoji od 1964g.( u znantno manjim okvirima, zakonski neusklađeno) 2) vlasnici smo nekretnine zabilježene u katastru 2001g., ozakonjenje u listopadu 2015g. 3) Radovi "Sanacije postojećeg odlagališta otpada s izgradnjom novih ploha i pripadajuće infrastrukture" provode se po glavnom projektu od 24.04.2015g. 4) Potvrda izmjene i dopune glavnog projekta od 10.08.2017g. 5) Građevinska dozvola od 07.03.2017g. pravomoćnost dozvole od 07.04.2017g. 6) Datum prijave početka građenja 13.11.2017g. Na gradilišnoj tabli jasno piše GRAĐEVINA: Odlagalište otpada Karepovac Po zakonu o gradnji jasno su definira pojmovi: - GRAĐENJE je izvedba građevinskih i drugih radova (pripremni, zemljani, konstruktorski, instalaterski, završni te ugradnja građevnih proizvoda, opreme ili postrojenja) kojima se gradi nova građevina, rekonstruira, održava ili uklanja postojeća građevina - GRAĐEVINA je građenjem nastao i s tlom povezan sklop, izveden od svrhovito povezanih građevnih proizvoda sa ili bez instalacija, sklop s ugrađenim postrojenjem, samostalno postrojenje povezano s tlom ili sklop nastao građenjem Sukladno navedenim definicijama mislim da su ispunjeni svi uvjeti iz članka 41. stavak 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Evo, molim pomoć i savjet trebam li ulaziti u upravni postupak i ako postoji zainteresiran odvjetnik ako smatra da zahtjev ima smisla. Unaprijed zahvaljujem
 14. suglasnost susjeda za gradnju

  Nema na čemu.
 15. Pozdrav, promijenila sam firmu, poznavajući donekle radna prava i zakone, nije mi jasan dio i ugovor s kojim sam se obavezala. 1.Na ugovoru stoji da u tijeku svog radnog dana ću iskoristit pauzu u trajanju od 30 min. Ono što me muči je kako me poslodavac može obavezati da stanku obavim u skladištu (dućanu) bez da izađem van, a u ugovoru nije ništa navedeno, iako na razgovoru za posao sam bila upućena da se marenda obavlja unutar dućana što je suludo? Dali se je firma obavezala svojim nekim pravilnikom o radu pa na to ima pravo? 2. Zanima me stanka dnevnog odmora koja je najmanje 12 sati prema zakonu, a iz popodnevne i jutarnje smjene mi je razmak 11 sati. Kada sam prijavila to tj., rekla poslodavcu dobila sam odgovor da po novom zakonu i pravilniku 2019 godine razmak dnevnog odmora moze biti najmanje 11 sati. Zanima me dali postoji na internetu objavljen taj članak, zakon jer ga ja nemogu naći?! unaprijed hvala na odgovoru lp
 16. Prema urbanističkom planu općine u stavci Smješataj građevina na građevnoj čestici , članak 8. piše građevine koje se izgrađuju na SS način ( to SS mi nije jasno ) , ne mogu se graditi na udaljenosti manjoj od 3,0 m od susjedne međe, dok se spremnici goriva i sabirne jame mogu graditi na manjoj udaljenosti, ali ne manjoj od 1,0 m od susjedne međe. U Zakonu o gradnji iz 2019 "građevinom" se smatra građenjem nastao i s tlom povezan sklop , izrađen od svrhovito povezanih građevnih proizvoda sa ili bez instalacija , sklop s ugrađenim postrojenjem , samostalno postrojenje povezano s tlom ili sklop nastao građenjem. Prema tome pametna klupa koja je fiksirana u tlo, te kanta za otpatke fiksirana spadaju u građevine, jer su fiksirane, dok za elektrifikaciju nisam sigurna, samo možda mogu utjecati na prekomjerno osvjetljenje prema novom zakonu. Nisam pravne struke, zato tražim savjet da li je ovo pravilno tumačenje Zakona.
 17. Poštovani masa, malo sam se konzultirao sa kolegom i mislim da su Vam točno odgovorili u HZMO. Možete li obrt otvoriti na suprugu ili drugog člana obitelji ili otvoriti firmu (doo ili jdo) na svoje ime ali za direktora odrediti nekog iz obitelji tko je u radnom odnosu ? Lijep pozdrav
 18. Pozdrav, Tek sad vidim kako u Ugovoru stoji 4 tjedna GO dok Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji određuje 5 za osobe s invaliditetom... jeli Ugovor valjan? Kako se postaviti poslodavcu? Lp
 19. HRVI i rad na pola radnog vremena

  Poznanik mi vozi Bolt i Uber a i ja se vozim s njima pa kratimo vožnju pričom. Tko nema svoj auto i firmu vozi za nekoga tko ima. Firma košta, mora imati nekog prijavljenog na puno radno vrijeme, direktora i upravitelja prometa koji ima VSS prometnog smjera, vozilo ne starije od 2014 koje podliježe periodičkom tehničkom pregledu i atest za taxi. Neko tko sve to ima plaća vozačima 30 % od prometa ako su na aplikaciji dnevno do 8 sati a 35 % ako su preko osam sati tj. 12 koliko im dozvoljava aplikacija. Na jedan auto idu 2 vozača koji se smjenjuju svakih 12 sati, jedan tjedan noć drugi tjedan dan. Ako nema kiše promet se za 12 sati kreće oko 500 kn a subotom navečer oko 1000 kn. To da se za 3,5 sati zaradi 100 kn je moguće jedino subotom
 20. suglasnost susjeda za gradnju

  Odlicno! Hvala jos jednom!
 21. poštovani, možete li mi pronaći članak zakona po kojem se može otvoriti obrt jer mi pravna služba u hzmo tvrdi da gubim pravo na cijeli iznos mirovine ako otvorim obrt Hvala unaprijed
 22. Lažno prijavljivanje

  Hvala na savjetu nisam ništa još učinija ali moram nešto 30 000 kn nije malo za ništa. Napisao sam otvoreno pismo ministru pravosuđa stavio CC na znaje ostalim sudionicima (sud, ŽDO,ODO,sabor , presjednik, pravobranitelj) nveo sam imena suca, broj predmeta , ime tužiteljice i svjedokinje što triba izbaciti da izbjegnem prijavu .
 23. Je li moguće prekinuti porodiljni dopust prije isteka 70 dana od poroda što spada u "obavezni porodiljni dopust", ili uopće ne započeti porodiljni? Ako je moguće, koji su uvjeti? Hvala!
 24. Riješenje o izvedenom stanju - došlo krivo

  Fali još tri mjeseca do dvije godine. Kome se obratit, što me čeka sve?
 25. Riješenje o izvedenom stanju - došlo krivo

  Na jednostavan način baš i ne. Naime, možda bi se i moglo da je reagirano odmah dok je još postojalo pravo na pravni lijek, žalbu u roku 15 dana. Ovako, pošto se radi o upravnom postupku u kojem ste imali pravo na žalbu ne možete tražiti direktno obnovu postupka, eventualno podnijeti zahtjev za poništenje rješenja za koji vam je rok dvije godine od dostave rješenja (za ukidanje vam je prošao rok od 1 godine).
 1. Učitaj više aktivnosti


 • Tko je sad tu? (vidi sve)

 • Najutjecajniji članovi

 • Korisnici

  • Registriranih
   89969
  • Najviše online
   122

  Najnoviji korisnik
  mario1995
  Registrirao se
 • Forum

  • Ukupno tema
   99043
  • Ukupno objava
   520871
 • Popularne teme

 • Nove objave

  • Poštovani, Molim Vaše mišljenje o sljedećoj situaciji. Naime, od 04-og mjeseca ove godine sam vlasnik stana koji sam kupio novcem od rastave sa bivšom suprugom. Trenutno se družim sa drugom ženskom osobom, a koja mi hoće kupiti novu kuhinju, te kad stan uredim, povremeno ćemo živjeti zajedno i kod mene u stanu, a već par godina ja se viđam s njom u njezinoj kući. Moje pitanje je dali je pametno da pristanem na to njezino ulaganje u moj stan, jer imam dvoje djece koja poslije moje smrti bi trebala naslijediti moj stan. Kako da se osiguram da u budućnosti, bez obzira na razlog, smrt ili raskid veze, da se osiguram da sadašnja družica ne zatraži dio vlasništva stana s obzirom na njezina ulaganja. Navodim da, možda ona neće, ali ima kćer i ne znam što ona razmišlja. Dali da sklopim nekekev ugovor i ovjerim kod javnog bilježnika, ili što drugo? Unaprijed, hvala na svim odgovorima i hvala. S poštovanjem Damir
  • Srdačan pozdrav. Moja baka i njen muž posjeduju obiteljsku kuću s zemljištem. Gore navedeno je bilo u bakinom vlasništvu te je prije nekoliko godina darovnim ugovorom polovicu darovala svome mužu. Trenutno baka ne živi ovdje te joj ta kuća ne igra neku ulogu tako da je svoju polovicu spomenute nekretnine darovala mome ocu darovnim ugovorom. Darovni ugovor je potpisan od obje strane te ovjeren kod javnog bilježnika. Znam da nam je nešto profesorica u srednjoj školi spominjala da ako bi došlo do nekog sudskog procesa da darovni ugovor može biti ništavan ako daroprimatelj nije stupio u posjed nekretnine. Što je potrebno da bih otac bio u posjedu spomenute nekretnine, nikakva takva klauzula nije spomenuta u potpisanom ugovoru. Radi se o obrascu ugovora kupljenom u narodnim novinama? Dali je točna moja predpostavka da ako slučajno dođe do sudskog procesa s  bakinim mužem nakon smrti bake da bi tata mogao izgubiti svoju polovicu koju mu je baka darovala iz razloga što nije u posjedu te nekretnine. te može li se pitanje posjeda riješiti novim ugovorom.    
  • Radi se o tome da mi je porezna na prvoj tvrtci koja je bila u sustavu PDVa blokirala racun jer nisam mogao platiti PDV zbog nelojalne konkurencije. Nakon sta je blokirala nisam imo izbora  vec sam otvorio novu tvrtku i prebacio sve na nju, opremu, radnike, isti vlasnik, isti direktor.  Posto su blokirali nisam mogao isplatiti place radnicima koje sam uredno placao prije toga. Nakon toga iz istog razloga sam otvorio i trecu, i cetvrtu, koje nisu bile u sustavu pdva. Niti jedna kasnije nije radnicima niti ikome bila duzna. To sam upravo radi toga radio da nebi ponovo bio blokiran te duzan drzavi. Ja mislim da ram radio sve ok po zakonu, heh sad, nemam pojma...   Lp  
  • Poštovani, Imam sljedeći problem: prije mjesec dana sam na natječaju primljena u radni odnos na neodređeno vrijeme u školi, mjesto nastavnika engl.jezika. Dakle prošao je školski odbor, ugovor je potpisan. Danas od ravnateljice dobivam informaciju da je kontaktirana od strane glavne osobe sindikata kako moj natječaj nije bio regularan jer od ureda državne uprave nije dobivena suglasnost o nepostojanju viškova te da sad ja trebam potpisati sporazumni prekid ugovora o radu. Ravnateljica prije natječaja od ureda je tražila i dobila USMENO informaciju da nema nikoga za uputit te da može raspisati natječaj. Za pismenu suglasnost joj je rečeno da je samo formalnost i da će ju dobiti naknadno. Međutim, sada kad je osoba zadužena za suglasnosti (ista koja je dala usmenu informaciju da natječaj može ići) tražila od osobe koja predstavlja sindikat da potpiše tu suglasnost, ista ne želi to napraviti retroaktivno već traži od moje ravnateljice da mi se da otkaz, tj. sporazumni prekid. Ravnateljica bi željela izbjeći inspekciju i smatra da mi treba dati raskid ugovora (misli da će moj ugovor svakako poništiti inspekcija ako dođe do nje). Može li inspekcija poništiti moj ugovor zbog te proceduralne pogreške (za koju nisam ni znala)? Koja su moja prava u ovom slučaju? Zahvaljujem na odgovorima
  • Poštovanje nakon smrti roditelja brat i ja smo suvlasnici pola pola zemlje i kuće. Međutim ne možemo se dogovoriti oko obaveza koje treba plačati,t, ja platim a on ne ne plati komunalno ,vodu..dugove(ovrhe od pokojnika). Ne želi me isplatiti.Vrtimo se u krug.Mogu li ja prodati svoju polovicu zemlje bez njegove suglasnosti?? Isto tako struja glasi na njega ali je brojilo u mojem dijelu kuće (usmeni dogovor)pa mi prijeti da ču morati novi priključak platiti.Može li mi uskratiti struju i prebaciti na svoj kat?
  • Poštovanje, problem je ovaj- nedavno je umrla naša baka koja je bila večinska vlasnica našeg posjeda, ostalog dijela vlasnik je moj otac! I sa njenom smrću, on postaje vlasnik svega, jer mi nismo ni pozvani na ostavinsku raspravu! Uglavnom, on živi sa curom,uopće nije već godinama tu, a u ovoj kući živi moja sestra sa familijom, i ja sa svojim mužem! MUž i ja smo nadogradili treću etažu, jer je u srednjem stanu živjela baka. I sad kako je ona umrla, tata želi njen stan! A mi smo se brinuli za nju, plačali režije, renovirali stan, plačali starački dom i sve, zadnjih 3 godine! Jer do prije 3 godine ona je skrbila sama za sebe!  Pitanje bi bilo, šta mi trebamo napraviti, kako bi bili vlasnici,djed i baka su napisali oporuku, koja nije ovjerena kod javnog bilježnika, a u kojoj piše da ko se bude skrbio za njih u starosti tj. kad budu nemoćni, stan pripada njemu! Kuća nije etažirana, i on kao jedini vlasnik je vlasnik i mog i sestrinog stana!
   Hvala,unaprijed za savjet!
  • OK, i to se odnosi samo na korištenje tj. preradu autorskog djela. Prema tome isto nema utjecaja na odnose suvlasnika propisanih ZVDSP-om te bih ostao pri odgovoru u temi.
  • Samostojeći. Zgrada koja se ni jednim dijelom ne naslanja na drugu. Prema tome postoje još i poluugrađene (naslonjene jednom stranom na drugu zgradu) i ugrađene (naslonjene s obje strane na druge zgrade. Bili bi na dobrom tragu da navedenom članku ne prethodi dio odredbi za provođenje pod naslovom "Uvjeti i način gradnje stambenih građevina". Naglasak je na stambenih. Pa se dalje pojašnjava što su te građevine npr., "Obiteljske zgrade su stambene građevine s najviše tri stana", te se u daljnjem tekstu propisa pod "Oblik i veličina građevne čestice", "Veličina i površina građevine", "Smještaj građevine na građevinskoj čestici" itd, sam pojam građevina ne odnosi na sve nego na te građevine.  Prema tome, Zakon o gradnji određuje što je to građevina ali ih u daljnjim odredbama razvrstava (čl.4), te prema istomu za postavljanje komunalne opreme (klupe, koš za smeće itd.) JLS (općini) ne treba ni projekt niti dozvola, dok je za postavljanje rasvjetnih tijela potrebna građevinska dozvola. Pri izdavanju iste trebali ste biti pozvani (i to vjerovatno samo javnom objavom prema čl.116 st.1 ZOG) na uvid u spis predmeta gdje bi mogli staviti svoje primjedbe.
  • Hvala vam puno na brzini i na ovome što radite. U situaciji smo u kojoj nam je važan svaki dan jer na nas stanare vrše pritisak upravitelj zgrade i predstavnik stanara.  Nasljednici projektanta dali su pisanu suglasnost za izmjenu autorskog djela (konkretno staklene ograde balkona u betonske) na pisani zahtjev  51% suvlasnika zgrade. Da li je , sukladno zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima , pisana suglasnost nasljednika obvezujuća za sve suvlasnike , dakle i nadglasane, ili se tu primjenjuje  čl. 41 i čl. 87 zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te čl. 78 Zakona o autorskom pravu ?
  • Pozdrav svima, evo stiglo i drugostupanjsko Rješenje, naravno negativno, odnosno prepisane floskule iz odgovora Gradske uprave i u nijednom dijelu se ne dotičnu aktualnih radova na odlagalištu otpada. Pokušat ću rezimirati situaciju, pa ako tko ima volje da mi javi ima li smisla pokretanje Upravnog postupka. Dakle, tražim Naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta otpada sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom članak 41. stavak 1 koji glasi: "Vlasnik postojeće stambene, odnosno stambeno-poslovne građevine koju koristi za stalno stanovanje, koja se nalazi na udaljenosti do 500 metara mjereći od vršne točke katastarske čestice na kojoj se nalazi neusklađeno odlagalište do vršne točke katastarske čestice na kojoj se nalazi stambena i stambeno-poslovne građevine, uz uvjet da je vlasništvo nad nekretninom stekao prije početka građenja te građevine za odlaganje otpada, ima pravo na novčanu naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta. " Sporan dio je "uz uvjet da je vlasništvo stekao prije početka građenja te građevine za odlaganje otpada". Kronologija: 1) odlagalište postoji od 1964g.( u znantno manjim okvirima, zakonski neusklađeno) 2) vlasnici smo nekretnine zabilježene u katastru 2001g., ozakonjenje u listopadu 2015g. 3) Radovi "Sanacije postojećeg odlagališta otpada s izgradnjom novih ploha i pripadajuće infrastrukture" provode se po glavnom projektu od 24.04.2015g. 4) Potvrda izmjene i dopune glavnog projekta od 10.08.2017g. 5) Građevinska dozvola od 07.03.2017g. pravomoćnost dozvole od 07.04.2017g. 6) Datum prijave početka građenja 13.11.2017g.   Na gradilišnoj tabli jasno piše GRAĐEVINA: Odlagalište otpada Karepovac Po zakonu o gradnji jasno su definira pojmovi: - GRAĐENJE je izvedba građevinskih i drugih radova (pripremni, zemljani, konstruktorski, instalaterski, završni te ugradnja građevnih proizvoda, opreme ili postrojenja) kojima se gradi nova građevina, rekonstruira, održava ili uklanja postojeća građevina - GRAĐEVINA je građenjem nastao i s tlom povezan sklop, izveden od svrhovito povezanih građevnih proizvoda sa ili bez instalacija, sklop s ugrađenim postrojenjem, samostalno postrojenje povezano s tlom ili sklop nastao građenjem Sukladno navedenim definicijama mislim da su ispunjeni svi uvjeti iz članka 41. stavak 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom.   Evo, molim pomoć i savjet trebam li ulaziti u upravni postupak i ako postoji zainteresiran odvjetnik ako smatra da zahtjev ima smisla.   Unaprijed zahvaljujem
  • Pozdrav, promijenila sam firmu, poznavajući donekle  radna prava i zakone, nije mi jasan dio i ugovor s kojim sam se obavezala. 1.Na ugovoru stoji da u tijeku svog radnog dana ću iskoristit pauzu u trajanju od 30 min. Ono što me muči je kako me poslodavac može obavezati da stanku obavim u skladištu (dućanu) bez da izađem van, a u ugovoru nije ništa navedeno, iako na razgovoru za posao sam bila upućena da se marenda obavlja unutar dućana što je suludo? Dali se je firma obavezala svojim nekim pravilnikom o radu pa na to ima pravo?  2. Zanima me stanka dnevnog odmora koja je najmanje 12 sati prema zakonu, a iz popodnevne i jutarnje smjene mi je razmak 11 sati. Kada sam prijavila to tj., rekla poslodavcu dobila sam odgovor da po novom zakonu i pravilniku 2019 godine razmak dnevnog odmora moze biti najmanje 11 sati. Zanima me dali postoji na internetu objavljen taj članak, zakon jer ga ja nemogu naći?! unaprijed hvala na odgovoru lp  
 • Novi statusi

  • Kristina Antal  »  Ruby_Danderfluff

   Probala sam vas kontaktirat porukom ali ne mogu pa vas molim da mi se javite vazno je
   · 0 odgovora
  • Kristina Antal  »  drot13

   Molila bi vas da mi se javite porukom jako mi je hitno probala sam vam poslat poruku ali ne mogu
   · 0 odgovora
  • Kristina Antal  »  G-man

   Molim vas da mi se javite porukom jako mi je hitno probala sam vas kontaktirat ali ne mogu
   · 2 odgovora
  • Ana.skalic@gmail.com  »  drot13

   Poštovani!
   Ukoliko ste voljni odgovoriti na ovo moje pitanje zanima me da li se zabrana upravljanja vozilom  podrazumijeva odmah prilikom načinjene štete (vožnja u alkoholiziranom stanju, moja krivica nema dvojbe) ili kada mi se točno odredi zaštitna mjera zabrane upravljanja? Da li se do tada legalno smije upravljati motornim vozilom? Ili je ovo sve apsurd uopće što pitam?
   · 2 odgovora
  • siflisivana@gmail.com

   Dobro veče
   Dali neko zna,dali se moze bez prebivališta u Hrvatskoj predati papire za hrvatsko drzavljanstvo u sup.Zivim u Vojvodini . Hvala svima koji znaju nesto.😀😀
   · 2 odgovora
×