Jump to content

Ročišnik


ledena_kisa

Preporučene objave

  • 1 godina kasnije...

Imao sam kazneni proces koji je završen u 2015. godini. Isto se i dalje nalazi u online Ročišniku Općinskog suda te mi stvara neugodnosti na poslu budući da prilikom pretraživanja na internetu isto biva pronađeno. Proslijedio sam zamolbu predsjedniku suda te sam zvao nadležnog suca koji je vodio proces da se isto makne. Još uvijek nije. Što još mogu učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Našao ja i odluku: http://www.vsrh.hr/CustomPages/Static/HRV/Files/2019dok/Priopcenja/VSRH_Su-IV-397-2019_UP_19110413370.pdf
Napravio sam novi zahtjev za brisanjem podataka iz Online Ročišnika pa ću to proslijediti sutra na pisarnicu od suda, na mail koji sam poslao na ured predsjednika suda 10.06.2020. mi nisu ništa odgovorili do sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno se ne slažem sa novim rezoniranjem, iz dva razloga. Prvo - presumpcija nevinosti, a znamo jako dobro što javno eksponiranje čini tome (većina ljudi razmišlja po onoj staroj "gdje ima dima, ima i vatre"). I drugo - ispada da su počinitelji djela u predmetima u kojima je isključena javnost zapravo privilegirani.

Ukoliko govorimo o nekoj publicitetnoj funkciji ovakvih urbi et orbi dostupnih informacija, uzmimo sljedeći primjer u kontekstu determiniranja tko je "opasniji" po društvo - imamo Jožu kojemu se sudi za krađu, i Franju, kojemu se sudi za silovanje 2 maloljetne djece u osnovnoj školi u kojoj radi kao učitelj. Za Jožu će cijeli svijet znati i rezonirati "gle ovog kradljivca, pazi da i tebe ne pokrade", a Franjo, poradi zaštite djece i isključenja javnosti, u  toj istoj javnosti će biti smatran uzornim građaninom (jedino će djelatnici u školi znati da nešto ne štima, jer će biti suspendiran s posla sve do okončanja postupka). Logika?

Glede vašeg upita Potvrda, ako vas "otkantaju" na Općinskom, idite dalje (ŽS, VSRH) i naglasite kolike probleme vam ova činjenica radi u svakodnevnom životu, kako na poslovnoj, tako i privatnoj razini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa koliko uopće ima smisla da stoji online raspored ročišta iz 2015. Da ne govorim ako ste oslobođeni, ili ako je nastupila rehabilitacija, ma i bez toga. Osobni podaci, ovo ono. Ima tu. Slažem se sa G-man oko pojašnjenja, ali kod nas je sve tako kako je. Dakle, koliko vidim, neki pišu imena i prezimena optuženika, a neki ništa. Ova moja tema je otvorena jer mi nije jasno bilo zašto jedan sud ne objavljuje ročišnik. Ne radi to ni danas nakon naputka VSRH. Ne navodi ni inicijale ni nikakve podatke. A neki pišu sve. 

I što se tiče komunikacije sa sudom, predlažem onu papirnatu. Jer sveti prijemni štambilj vam jamči da odgovor dobiti morate. Elektronička pošta.. Ah, nema smisla dalje. Sretno i javite ishod 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo ovaj "ćušpajz" pridonosi nejednakosti, pa i pravnoj nesigurnosti u širem kontekstu. Po meni, ranije rješenje bilo je daleko bolje - anonimiziranje podataka glede optuženja. Pa to i sam DORH ne radi, već u svojim priopćenjima uvijek idu sa inicijalima i godištima optuženika.

A ako se već želi dati nekakav dojam transparentnosti (kojeg, eto, nema svugdje, nego otprilike pola-pola), onda smatram da nema nikakve zapreke da se, kada postane pravomoćnom, objavi cijela presuda online (ili barem njen dipozitiv u predmetima u kojima je javnost bila isključena sa zaštitom žrtve), jer presude se ionako izriču i objavljuju javno, u ime RH. Ali, stavljati samo optuženje sa punim imenom i prezimenom - promašaj iz opisanih razloga (i bez spominjanja činjenice da svi sudovi to ne rade, kako Atomic piše).

Imam osjećaj da se pokušava izmisliti topla voda i biti većim vjernikom od Pape u stvarima, koje su zapravo irelevantne u konačnoj slici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija