Jump to content

Pokretanje stečajnog postupka


kum

Preporučene objave

Sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, te Stečajnom zakonu kao direktor trg. društva dužni ste nadležnom trg. sudu PODNIJETI prijedlog za otvaranje steč. postupka. Iz toga proizlazi da u biti niste dužni i pokrenuti odnosno otvoriti sam stečajni postupak.

Prema iziričitoj odredbi Stečajnog zakona član uprave koji ne podnese prijedlog za otvaranje steč. postupka u roku od 21 dan od nastupa insolventnosti osobno odgovara za štetu koju im je prouzročio takvim propustom svoje dužnosti.

Upravo zbog takve nedorečenosti zakona, obveza je člana uprave samo podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, a ne i otvoriti stečaj. Podnošenjem prijedloga za otvaranje steč. post. član. uprave oslobađa se osobne odgovornosti prema vjerovnicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stečajni postupak nemože nitko SAM otvoriti.

 

Stečajni postupak se "OTVARA" rješenjem SUDA o pokretanju stečajnog postupka.

 

No, direktor društva MORA u roku od nastupanja razloga za otvaranje stečajnog postupka podnjeti zahtejev sudu za pokretanje postupka !!!

 

Morali bi biti precizni u odgovorima !!

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Obveze zakonskih zastupnika, upravitelja imovine i osoba s pravom raspolaganja imovinom

 

Članak 16.

 

(1) Zakonski zastupnici fizičkih i pravnih osoba i poslovodne osobe udruženih osoba radi ostvarivanja prihoda i imovinskih masa bez pravne osobnosti moraju ispunjavati porezne obveze osoba koje zastupaju.

 

(2) Ako udružene osobe bez pravne osobnosti (u daljnjem tekstu: udružene osobe) nemaju poslovodnu osobu, obveze u smislu stavka 1. ovoga članka moraju ispunjavati članovi udruženja. Smatrat će se da je svaki član udruženja porezni obveznik.

 

(3) Za imovinske mase bez pravne osobnosti koje nemaju zakonskog zastupnika, poreznim obveznicima smatrat će se svi njihovi vlasnici.

 

(4) Ako imovinom upravlja druga osoba, smatrat će se poreznim obveznikom za porezne obveze koje proističu iz imovine kojom upravlja.

 

(5) Tko stvarno koristi ili raspolaže tuđom imovinom, bez pravne osnove, smatrat će se poreznim obveznikom za porezne obveze koje proističu iz korištenja ili raspolaganja tom imovinom.

 

Odgovornost zastupnika

 

Članak 26.

 

Ako su zakonski zastupnici fizičkih i pravnih osoba i poslovodne osobe udruženih osoba i imovinskih masa bez pravne osobnosti, u obavljanju poslova počinili kazneno djelo utaje poreza ili sudjelovali u utaji poreza ili bespravno ostvarili smanjenje poreza ili druge porezne povlastice za zastupane osobe, tada se zastupnik smatra jamcem za manje plaćeni porez i kamate.

 

Odgovornost za neplaĆanje poreza po odbitku

 

Članak 27.

 

Tko je dužan obračunavati, obustavljati, uplaćivati i prijavljivati porez u ime i za račun druge osobe, solidarno jamči za taj porez.

 

Odgovornost poreznog jamca

 

Članak 30.

 

(1) Porezni jamac odgovara za porezni dug ako ga u roku nije platio porezni dužnik (supsidijarni jamac). Porezno tijelo pozvat će poreznog jamca na plaćanje poreznog duga.

 

(2) Odredba stavka 1. ovoga članka ne primjenjuje se ako je porezni jamac solidarni jamac ili je sam utajio porez ili je sudjelovao u utaji poreza.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma daj čovječe ne piši gluposti !!!

Čovjek će odgovarati za svoje obveze ovisno o tome o kakvoj je pravnoj osobi riječ, tj. o kakvoj tvrtci!!!, sukladno tome radi li se o trgovačkomj društvu u kojem članovi odgovaraju solidarno neograničeno cijelom svojom imovinom za obveze društva ili ne (kao kod dd-a ili doo-a)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

je napisao:

Draga Ester, ako hoćeš nekome pomoći daj onda savjet a ne varijantu!

Pogledaj malo u Stečajni zakon pa utvrdi što sve treba priložiti član uprave kada predlaže otvaranje stečajnog postupka! Pored toga postoji obveza plaćanja predujma i dodatne pristojbe - računajte oko 20.000 kn

 

Ovo je upravo odgovor iz prakse i to iz vise razloga.

1. prokazni popis je skup

2. iako je sudu podnesen prokazni popis od clanova uprave uz odgovarajuce isprave treba platiti sudsku pristojbu 500 kn, također u praksi TS Zagreb, iako sami clanovi uprave podnose prijedlog za otvaranje st. post- pa su ostvareni uvjeti za otvaranje st. post bez provođenja prethodnog postupka- suci ipak određuju rješenjem pokretanje prethodnog postupka i traže pristojbu od cca 20.000,00 kn ili vise, u protivnom odbacuju prijedlog!!!! - cest slucaj jer članovi insolventnog društva nemaju toliko novaca

ali u pravu su ono je bila varijanta a ne savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zasto onda porezna uprava ne tereti upravu kao jamce ako je tvrtka u blokadi!!

Drzava ceka otvaranje stecaja, pa onda prijavi svoja enormna potraživanja s osnova neplacenih poreza u viši isplatni red, pa onda stranke koje su predložile i platile otvaranje stecaja ostanu kratkih rukava!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija