Jump to content

Imam li ja kakvih prava???


anonimno

Preporučene objave

U braku sam 8 godina. Imamo jedno dijete. Živimo sa suprugovim roditeljima u obiteljskoj kući. Budući da se nismo slagali, preuredili smo stari dio kuće, i sad tu živimo. (Prije toga uredili smo i novi dio vjerujući da ćemo živjeti svi zajedno).

U kuću smo uveli plin, telefon, centralno grijanje, uredili kompletnu kupaonu, promijenili stolariju, uredili dvorište, terasu, i još puno toga. Od kad smo se oženili stalno dižemo kredite, otplaćujemo i ulažemo u kuću. Njegovi roditelji financijski nisu pomogli niti lipe, niti su se ikad protivili da izvodimo radove.

Pitanje: Budući da kuća glasi na suprugove roditelje, koja su naša prava?

Suprug ima sestru koja se udala i koja je kao miraz dobila zemljište. Da li u slučaju smrti roditelja, ona ima prava na vlasništvo.

Koja su moja prava i prava mog djeteta u slučaju da se suprugu nešto dogodi???

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuca je vlasnistvo roditalja vaseg supruga i oni imaju pravo raspolagati njome kako zele. Za ulozeno ukucu, ako to mozete i dokazati (npr. racunima) mozete traziti naknadu, ali isto tako oni od vas mogu traziti da platiti troskove stanovanja u njihovoj kuci (ajmo reci stanarinu).

 

U slucaju smrti roditelja, a da prije toga nisu raspolagali imovinom (darovanje, prodaja, oporuka, dozivotno ili dosmrtno uzdrzavanje.....), dolazi do zakonskog nasljedjivanja imovine. U vasem slucaju, ako ste sve tocno i potpuno naveli, nakon smrti jednog roditelja, nasljedjuju na jednake dijelove imovinu: zivi roditelji, vas suprug i njegova sestra. Nakon smrti i drugog roditelja nasljednici njegovog dijela imovine bi bili vas suprug i njegova sestra na jednake dijelove.

U slucaju smrti vaseg supruga, njegovu imovinu koje bi bio vlasnikom u trenutku smrti, nasljedjujete vi i njegova djeca. Dakle, kako sada stvari stoje, ne i ovu kucu. No, djeca vaseg supruga reprezentiraju svog oca u nasljednopravnom smislu. Hipoteticki gledano, u slucaju da djed i baka nadzive njihova oca (vaseg supruga) oni bi nakon smrti bake i djeda bili nasljednici njihove imovine kao reprezenti svog pok. oca. Vi nemate prava na recenu imovinu u tom slucaju.

 

Pravo predstavljanja

Članak 10.

Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci, na jednake dijelove, a ako je neki od unuka umro prije ostavitelja, onda dio koji bi njemu pripao da je bio živ u času ostaviteljeve smrti nasljeđuju njegova djeca, praunuci ostaviteljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostaviteljevih potomaka.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Tako sam i ja mislila, no htjela sam čuti poruku nekog stručnog.

Žao mi je što sam bila tako naivna i povjerovala u nečije priče. Na početku je sve bilo bajno i ok, dok nisu počele trzavice i nije nam dano do znanja tko je gazda u kući. U ovih 8 godina smo u kuću uložili preko 150 000 kn sigurno. Neke račune čuvam, ali većinu ne. Dosta toga su nam radili i majstori preko oglasa (na crno). Isto tako smo puno toga odradili moj suprug i ja.

Poruka svima koji se planiraju udati/oženiti i živjeti u nečijoj kući- nemojte.

Ja da sam digla kredit za stan već bi otplatila lijepu svotu, i sad ne bih imala ove probleme.

Pozdrav od D iz Zagreba

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

u vašem se slučaju radi o stjecanju prava vlasništva nad onim što se u pravnoj znanosti naziva priraštaj. naime, priraštaj je korist koja nastaje a) od stvari (odvajanjem plodova ili djelova), b) sjedinjenjem tuđe stvari sa vlasnikovom stvari (uključujući sjedinjenje tuđeg novca i rada) c) preradom vlasnikove stvari. kod vas se radi o ovom drugom slučaju tj. o povećanju vrijednosti stvari zbog spajanja priraštaja - tuđeg (vašeg) rada/novaca sa vlasnikovom stvari - glavnom stvari - (kućom/stanom suprugovih roditelja). vi time što ste ulagali u tuđi stan, samo na toj pravnoj osnovi, bez neke druge pravne osnove, ne možete dobiti nikakva stvarna prava na glavnoj stvari. naime, pravna vlast na glavnoj stvari na temelju zakona automatski se proteže na priraštaj, i to u trenutku njegova nastanka. dakle, roditelji vašeg supruga postaju automatski vlasnici priraštaja i ostaju vlasnici glavne stvari. vama bi eventualno moglo pripadati pravo na nekakvu naknadu, a o kojem se pravu prosuđuje prema pravilima obveznog prava (poslovodstvo bez naloga i sl.)

 

suprugova sestra u slučaju smrti suprugovih roditelja: a) ukoliko ne bi postojala valjana oporuka, ima pravo na zakonski dio nasljednog prava; b) ukoliko bi postojala valjana oporuka, ima pravo na nužni dio nasljednog prava, koji iznosi polovica zakonskog dijala, obzirom da ulazi u krug potencijalnih apsolutnih nužnih nasljednika. miraz u tome ima ulogu utoliko što bi predstavljao dar koji joj je učinjen i uračunavao bi se prilikom izračuna njezinog nužnog djela. ukoliko bi vrijednost miraza bila veća ili jednaka vrijednosti nužnog dijela, tada ne bi imala pravo na dodatan dio iz ostavine, odnosno miraz bi se smatralo tim nužnim dijelom.

 

u slučaju da vaš suprug umre prije roditelja, u trenutku smrti roditelja nasljedno pravo koje bi on imao da je nadživio svoje roditelje prelazi isključivo na potomke, dakle na vašu djecu, ono ne prelazi na vaskao suprugu. to je načelo reprezentacije po kojemu potomka koji je umro prije ostavitelja predstavljaju njegovi potomci i na koje umjesto na njega prelazi nasljedno pravo. ukoliko bi vaš suprug umro poslje njegovih roditelja, tada se primjenjuje načelo transmisije po kojemu nasljedno pravo koje bi mu inače pripalo prelazi na njegove nasljednike, dakle i na vas.

 

naravno, postoji niz načina da se pravično urede odnosi koje ste navela, a to je prije svega ugovorni prijenos dijela prava vlasništva na vas i supruga, i to najbolje bi bilo u obliku kupoprodaje, s time da bi kupovninu činila vrijednost koja je sadržana u priraštaju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija