Jump to content

Najbezbolniji nacin


ocajan-otac

Preporučene objave

Dobar dan,

Nakon 10 godina veze i testiranja supruga i ja smo se odlucili ozenit. U toku tih 10g dobili smo i vanbracno dijete koje nas je trebalo jos vise zblizit, ali nakon samo mjesec dana braka supruga odlucuje da to nije to i da ona ne moze vise "tako zivit". Imamo kucu, auto, osigurana primanja ali nesto ne valja, svi njeni razlozi ne drze vodu i onda doznajem da ima drugog. Povrijeden mi je ponos, ali sta je tu je mene trenutno muce drugi problemi uz slomljeno srce. Supruga se odselila i uzela dijete, te odreduje pravila vidanja te zahtijeva alimentaciju od minimum 5,000.00kn. Da bi vidao dijete ja joj vec mjesecima isplacujem tu cifru iako me to polako gusi jer ni nevidim dijete koliko bi zelio niti vjerujem da taj novac ide na njegove potrebe, ali na neki nacin alimentacijom kupujem vidanje s djetetom. S obzirom da ja radim na platformi i godisnje sam pola godine kuci, ne zelim se borit za dijete jer mu jednostavno zbog opisa posla nemogu pruzit sta mu majka moze pruzit, ali svejedno zelim sudjelovat maximalno u njegovom zivotu i odgoju te me zanima koliko realno mogu ocekivat da cu moc vidat i druzit se s njim i koliku alimentaciju mogu ocekivat da ce sud presudit s obzirom da radim na ugovor i posao mi nije siguran. Trenutno podnosim izdatke jer je to kad zbrojim i oduzmem 20% moje place, ali sta ako ja to prihvatim i sutra ostanem bez posla jer u biti svaki put kad dodem kuci ja sam nezaposlena osoba.

Vidim da se na forumu i u praksi vrte neki postoci i da je zena zasticena vrsta te u mom slucaju ispada da sam ja jedino dobar za placanje mjesecne naknade i cuvanje djeteta kad supruzi odgovara i jos moram bit zahvalan na svemu tome jer ko zna sta se moze dogodit u suprotnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najbolji savjet koji cete dobit na forumu, uzmite tih 5000kn i ulozite ih u dobrog odvjetnika.

Uvjek postoji nacin smanjit alimenticaju bez obzira na vasa stvarna primanja (vi sudu kazete da ste nezaposleni pa nek zena dokazuje da imate sa nekom stranom firmom ugovor).

Inace, naravno ukoliko bi pristali na placanje alimentacije od 5000 kn i izgubili posao, mogli bi sudskim putem utuziti placanje manje alimentacije. Ali zasto pristat na 5000 kn i onda ako dode do tog slucaja vuc se pola godine ili godinu po sudu a nemate novca ni za sebe. Izborite se za sta manju alimentaciju a visak opet mozete dobrovoljno uloziti u djete u mjeri koju zelite i koja vama odgovara.

Nadalje, ako imate dobrog odvjetnika, on ce se izborit i za to da dobijete redovite,relativno ceste i tocno određene termine za viđanje djeteta. Ako te termine imate, majka ne moze tek tako reci da vam eto nece dat djete jer joj placate 2000 a ne 5000 kn alimentacije, nego vi je onda jednostavno prijavite policiji/CZSSu/sudu i ubrzo ce morat popustit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vaše priče vidljivo je da vam se supruga osvećuje i ucjenjuje vas na najgori mogući način, a to je uključivanjem vašeg zajedničkog djeteta. Nemojte to dozvoliti jer vaše dijete ima pravo na oca. Slažem se sa prethodnim savjetom, odmah angažirajte odvjetnika da vam se izreguliraju susreti i druženja sa djetetom koji su prije svega pravo tog djeteta. Što se tiče novca za uzdržavanje djeteta, nastavite sa plaćanjem svaki mjesec 1500 - 2000 kn isključivo na tekući račun supruge i čuvajte svaku uplatnicu.

Već sada sami obavijestite kratkim dopisom nadležni CZSS o uskraćivanju susreta sa djetetom, kad niste na platformi iskoristite to te obiđite i interesirajte se o djetetu u jaslicama (ako ide), te obiđite djetetovu pedijatricu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam posjetio odvjetnika te sam se opet neugodno iznenadio tumacenjem zakona. Laicki gledano:

1.Dijete bi mogao jedino dobit da je majka tesko psihicki poremecena.

2.Vidanje djeteta ispada na kapaljku ili par sati dva puta tijedno i s obzirom da je dijete malo cak i u prisustvu nekog tj. CZSS

3.Alimentacija od 5000kn je normalna s obzirom na moja primanja jer navodno bi mogla trazit jos i vise.

 

Iz gore navedenog ispada da ja kao otac imam prava samo na placanje, pa se pitam dal je to stvarno Hrvatska realnost i dal sud uistinu moze dosudit gore navedene cinjenice ili sam ja izabrao krivog odvjetnika. Shvacam da nisam u poziciji da se brinem za sina zbog opisa svoga radnog mjesta pa prihvacam da je dijete kod majke, ali nikako nemogu prihvatit cinjenicu da ga vidam na kapaljku.

Nemogu vjerovat da ja ko otac moram ispastat veliki dio svog zivota zbog tudih odluka i dalje financirat suprugu koja me je napustila jer do jucer smo na sina trosili 1500 do 2000kn a danas su mu potrebe skocile na 5000kn.

Molio bi konkretan odgovor i dali itko zna kakva je pretezno odluka suda u vezi duljine vidanja dijeteta i stvarna alimentacija.

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žao mi je što proživljavaš no u sličnim smo problemima i mogu ti samo predložiti uzmi dobrog odvjetnika jer bez njeg nemaš nikakve šanse. na žalost očeva takav zakon koji je donešen je katastrofa kako za očeve tako i za djecu. nitkom od nas nije žao platiti za svoje dijete ali kad ti uskrate da viđaš i budeš sa dijetetom onda je to katastrofa psihički za oboje.osobno živim sa od subote do subote jer svake subote dobijem sina na tri sata dok mi ovi dani prolaze kao stoljeća a ta tri sata susreta prođu kao tri minute.mislim da CZSS treba odraditi tu ponajviše svojim zalaganjem kod suda da ta viđanja budu što češća i svi će biti sretniji i zadovoljniji.. želim ti puno sreće da ostvariš svoja prava i uživaj u vremenu kad budeš sa dijetetom.. sretno !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ocajan-otac,

1. Koliko je točno staro vaše dijete? (vidim da je rođeno za vrijeme veze prije braka ali...)

2. Živjeli ste s zajedno (s djetetom) koliko dugo? (prisutni)

3. Koliko dugo ne živite s djetetom?

4. Koliko vremena ste do sada uspjevali provoditi s njim od kad ne živite zajedno, na koji način organizirali i provodili? (kod vas, kod majke, vani, s majkom ili bez, koliko često, koliko dugo)

 

..da jednostavnije usporedimo iskustva i preciznije usmjerimo savjete što možete očekivati ili učiniti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

@ocajan-otac,

1. Koliko je točno staro vaše dijete? (vidim da je rođeno za vrijeme veze prije braka ali...)

2. Živjeli ste s zajedno (s djetetom) koliko dugo? (prisutni)

3. Koliko dugo ne živite s djetetom?

4. Koliko vremena ste do sada uspjevali provoditi s njim od kad ne živite zajedno, na koji način organizirali i provodili? (kod vas, kod majke, vani, s majkom ili bez, koliko često, koliko dugo)

 

..da jednostavnije usporedimo iskustva i preciznije usmjerimo savjete što možete očekivati ili učiniti...

 

1. Sin je star godinu i pol, a mi smo se ozenili kad je on imao 6mj.

2. Sa dijetetom smo zivili 6mj u vanbracnoj zajednici i onda jos dva mjeseca ko obitelj, te sam ja morao radi posla tj financija otici na platformu. Kad sam se vratio cekalo me je iznenadenje. Zelim rastavu braka, te pocinje sapunica zelim, nezelim, neznam i tako do danasnjeg dana.

3. Cim sam dosao s platforme ona je s dijetetom otisla svojima, ali mi smo se vidali na dnevnoj bazi svi skupa a dijete je jedan dan spavalo kod nje a drugi kod mene. Naizgled je sve izgledalo dobro s obzirom da ne zivimo zajedno i ja sam gaio nade da ce moju suprugu proc ta faza i da ce mo ponovo profunkcionirat kao obitelj, ali umjesto toga sve je to postalo ko zacarani krug.

4. Kao sto sam rekao u pocetku sam sina vidao svaki drugi dan tj. svaki drugi dan bi spavao kod mene i bili bi zajedno skoro 24sata. Moja prednost, a ocigledno i mana je sta kad sam kod kuce ja sam 24sata slobodan i mogu mu se posvetit u potpunosti, a kad sam na platformi me nema. Postepeno mi je zabranila da mali spava kod mene preko tjedna te da ga mogu samo uzet u toku dana, te da svaki drugi vikend moze prespavat kod mene. Kad sam se predzadnji put vratio s platforme ogranicenja su bila jos i veca vise nema vikenda vec samo svaki drugi dan u toku tjedna i sad dolazi do vrhunca da ga mogu u biti vidit kad njoj nesto treba, toboze ga mogu vidit svaki drugi dan ali jucer sam dosao na njena vrata a njih nema, zovem ju na sta mi ona odgovara da ona nece mene cekat cijeli dan da se ja pojavim na vratima. Za info dosao sam na vrata u 8:45 a mali se obicno budi oko 8:30.

 

Kad sve ovo pisem neznam zasto nisam prije reagirao i podigao tuzbu, valjda jer je bez obzira na sve jos uvjek volim i potajno se nadam da ce se nesto promjenit na bolje, ali u stvarnosti sve ide na gore i ja gubim tlo pod nogama osjecam se koda placam da nemogu vidit dijete. Koliko sam ja upucen nisam joj trebo dat niti kune jer sluzbeno nismo ni razvedeni niti je podignuta tuzba, al to nemogu napravit radi sina, a s druge strane se bojim ako joj smanjim novcanu potporu da ce situacija bit jos i gora te da ce svim silama pokusat izvuc jos i vise i u tom procesu ce sve otici kvragu. Ja volim svoju zenu i obozavam sina al svaka dobrota ima svojih granica, a trenutno za sebe mislim "dobar da ga mozes zvat budala"

 

Unaprijed zahvaljujem na savjetima i smjernicama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaša prednost, koju nemaju baš mnogi, jest da se ne može reći kako niste aktivno brinuli o djetetu do sada, da je premaleno da bi boravilo s vama vikendima i cijele dane, ostajalo na spavanjima, da se to čak neuobičajenom učestalošću nije zbivalo upravo u još mlađem dojenačkom periodu koji bi trebao zapravo biti i veći problem.

Minus je ako dijete prorjeđivanjem i smanjivanjem gubi kontinuitet i vremenom postaje manje spremno na to. S druge strane, to može biti i dobar argument u prilog zašto češće upravo kao u nekom od predhodnih perioda jer nije potrebno pretpostavljati može li se i koliko- provjereno je da umijete sve što treba, a kao najvažnije: dijete samo nije imalo problem s tim.

 

Maleno dijete kao što je vaše ide roditelju 2x tjedno par sati uz nazdor czss-a kad je nužno uspostaviti odnos koji nemaju, roditelj se s njim bavio sam i dulje nije, potrebna je prilagodba djeteta, nadzor kao kraći (!) prijelazni period ima zadaću pratiti razvoj i kvalitetu izgrađenog odnosa kako bi što prije bili spremni na samostalno i dulje provedeno vrijeme- a ne jer tako piše u kolektivnom ugovoru za bebe i roditelje u stavci Starost do 24 mjeseca.

 

Pročitajte opisana druženja iz predhodnog vašeg posta, obrnite redoslijed čitajući ga unatrag, nađite odvjetnika koji će se argumenata uhvatiti zdušno i iz njih izvući najbolje što može po vas obojicu (sina i vas).

 

Sjednite sa ženom i iznesite oboje mišljenja o statusu vašeg braka: bespovratno ili nije. To zadnja odluka i ne mora biti ali ćete zauzeti uvodni položaj glede djeteta- oboje.

Prioritetom daljnjeg postupka proglasite rješavanje susreta i druženja s djetetom: privremenim rješenjem o povjeravanju (majci, obzirom da je malo izgledno da ćete sina staviti u džep kad izbivate radi prirode posla?) a istovremeno regulirati susrete i druženja na ipak malo pouzdaniji način od dosadašnjih dogovora klasifikacijske oznake KVP (kako vjetar puhne).

 

Oko uzdržavanja, obzirom na povećane mogućnosti (mada ne i pouzdane i trajne), plus različitost primjera uokolo... nije baš zahvalno prognozirati pobliže. Možemo se poigrati matematike, primanja su vam oko 5x viša od prosječne plaće prema kojoj je za taj uzrast određeno kao min. 800tinjak kn, ali da bi se trebalo hvatati za proporcionalnost kao siguran pokazatelj... i nije baš. U svakom slučaju, osim osjećaja odgovornosti, redovita uplata (proizvoljnog iznosa) rješava i problem kasnijih dugovanja. I... sačuvajte dokaze o izvršenim uplatama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima, sad mi nepreostaje nista nego naoruzat se strpljenjem i pravna borba za dijetetovu dobrobit. Nije da nezelim placat i dalje 5000kn, ali za dijete ne za nju, al jednostavno vidim da taj novac ne odlazi na dijete nego ga zena trosi na sebe, a dijete je ko cigance, tako da uz 5000kn koje dajem za dijete a ne nju potrosim jos dosta da ga obucem i sredim,a ona trosi na krpice, frizuru, kavice, izlaske itd., a ne na dijete, iako je novac namjenjen djetetu. Jer to je i bit alimetacije, uzdrzavanje djeteta, a ne financiranje zeninog provoda i zivota. To me strasno smeta te sam misljenja da je dijetetu ove zivotne dobi dosta 2500kn a ako imam ja imat ce i on. I ovako kupujem sve u duplo jer jos se nije dogodilo da mi je zena dala torbicu sa hranom, robom i pelenama kad bi dosao po sina, ja to niti ne trazim, al bilo bi ljepo i ljudski kad bi se makar ponudila s obzirom da sve to ja financiram.

Jos jednom hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče alimentacije, žena bi trebala napraviti djetetove troškove, koji se kasnije dijele na pola za svakog roditelja.

Meni su na sudu rekli da moram znat da dijete živi kod majke, te se ona brine o njemu svakodnevno, pa sam im na to odgovorio da je po meni to privilegija, a ne opterećenje.

Također sam im predložio da dijete može biti dodijeljeno meni, a ja u tom slučaju ne bi tražio ni kune alimentacije od strane majke!

Međutim, obzirom da otac u Hrvatskoj nema apsolutno nikakve šanse dobiti dijete (ako je majka normalna i nije kriminalac), nije bilo smisla tražiti zahtjev za skrbništvo kad unaprijed znaš da gubiš.

5000kn je previše za dijete te dobi. Istina, ovisno što djetetu želiš priuštit, ali ne dozvoli da majka preko alimentacije "zarađuje" sebi džeparac!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spleecho je napisao:

Meni su na sudu rekli da moram znat da dijete živi kod majke, te se ona brine o njemu svakodnevno...

...jer svakodnevnu brigu o djetetu zakon vrednuje...

Spleecho je napisao:

...a ja u tom slučaju ne bi tražio ni kune alimentacije od strane majke!

...nitko se nema pravo odreći prava na uzdržavanje u djetetovo ime.

Dakle, ovo što ste im iznijeli bi išlo više pod izražavanje osobnog stava...

 

Dijete bi trebalo imati pravo na standard kakav bi imalo da i dalje živi s oba roditelja, što je između ostalog predviđeno pod "povećane mogućnosti". Naravno, dijete, ne bivša/bivši.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozda smo malo skrenuli s teme. Meni je najvaznije da sudjelujem u dijetetovom zivotu cim vise mogu, pa makar to znacilo kupovat djetetovu majku alimentacijom. Ovo je zalosno ali istinito i vidim preko svojih prijatelja da svi "kupuju" vidanje sa djetetom jer u hrvata je mozda zakon dobar al je percipiranje zakona seksisticko. Takoder alimentaciju sam spomenuo jer navodno dijete treba pratit standard roditelja, a to sta ja dobro zaradujem ne znaci da imam neki visoki standard jer zivim ispod svojih mogucnosti s obzirom na placu tj. zivim ko normalan covjek ne gledam dal cu kupit novine i popit kavu pa necu imat za salamu al definitivno ne veceram vani i trosim novce na manikure, pedikure itd. i stalno razmisljam dal cu sutra imat posao ili ne, te se nesto treba stavit i sastrane za crne dane a i za jednog dana neku novu obitelj i njihove potrebe. Kao sto sam napisao dok god ja budem imao imat ce i moj sin bez obzira dal me njegova mama voli ili mrzi, on nece patiti financiski, al ja se bojim da ce patiti emotivno ako ga ja budem moga vidat na kapaljku.

A sta se tice dijetetovog standarda ono ce imat veci standard sad nego kad je zivilo s oba roditelja iz jednostavnog razloga sta ce s vremenom obje strane kupovat njegovu ljubav kroz materijalne stvari, a ja mislim da nije sve u kvantiteti nego kvalileti. Niko mi nemoze rec al nazalost moze dosudit da tjetetu treba xx novaca, a realno svi znamo da mu treba yy novaca, nazalost taj ostatak xy ide na tude potrebe a ne djetetovu stednu knjizicu i na kraju otac postane "dubre" jer nije dovoljno dobro skrbio o djetet.

Od kad sam se nasao u ovom zacaranom krugu ispada mi da se sve radi po jednoj te istoj sabloni oni koji daju uvjek im je puno, a oni koji primaju uvjek im je malo, nemogu vjerovat ako minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u svibnju iznosili 6.387,98 kunu da je 5000kn za dijete od 1.5 godina malo ili knap i da neki sudovi mogu rec posto ti mozes ti daj 10000kn ne zato sta je to potrebno djetetu nego jednostavno ti mozes. Nije problem u davanju problem je u tome sta ja ne zlim hranit i oblacit nekoga ko vise nije dio moga zivota a to je zena. Ok dok smo bili zajedno imali smo standard koji smo imali, al njezina odluka je bila da njoj to neodgovara. Ocigledno da joj standard odgovara al joj ne odgovaram ja. Pa duso draga kad su tvoji kriteriji visoki nek onda i moralni dosegnu tu razinu pa radi,stedi jos malo radi i jos malo stedi i postigni taj standard svojim znojem a ne mojim. Mene niko nepita kako ti je na platformi, kako ti je bez obitelji i daleko od svih, svi vide samo lovu i kazu oderi ga lako njemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

Spleecho je napisao:

Meni su na sudu rekli da moram znat da dijete živi kod majke, te se ona brine o njemu svakodnevno...

...jer svakodnevnu brigu o djetetu zakon vrednuje...

Spleecho je napisao:

...a ja u tom slučaju ne bi tražio ni kune alimentacije od strane majke!

...nitko se nema pravo odreći prava na uzdržavanje u djetetovo ime.

Dakle, ovo što ste im iznijeli bi išlo više pod izražavanje osobnog stava...

 

Dijete bi trebalo imati pravo na standard kakav bi imalo da i dalje živi s oba roditelja, što je između ostalog predviđeno pod "povećane mogućnosti". Naravno, dijete, ne bivša/bivši.

 

Možda smo se malo krivo razumjeli. Ja sam osobno na sudu naveo da ne bi tražio, a ne da bivša žena ne bi smjela pridonositi. To sam rekao iz razloga, jer je u cijelom tom razvodu kojeg smo prolazili, visina alimentacije njoj bila najbitnija stavka, dok meni raspodjela "drva, metala" i ostalog što smo stekli, nije bila najbitnija stvar. Više sam razmišljao o tome kako sad moje dijete, koje mi je najbitnije na svijetu, više neće živjeti sa mnom. To je bio moj osobni stav. Možda kriv, ali tako je.

 

Vjerujem ja da zakon vrednuje svakodnevnu brigu o djetetu, ali mislim da bi u tom slučaju trebao dati ista prava ocu i majci djeteta, a vjerujte mi, ne daje. Ja kao otac, to sam najbolje iskusio. Nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ocajan-otac je napisao:

Mozda smo malo skrenuli s teme....

 

Bez potrebe da sve citiram, točno od riječi do riječi.

S tom razlikom da moj sin ima 8 godina i ja njega ne trebam kupovat materijalnim stvarima. Više mu znači otić malo na nogomet sa mnom ili u šetnju i pričat o novom "albumu sa slijama", iako ga ništa ne razumijem. :-D Ali on priča i njemu je to bitno.

 

Vremenom će i vaš dijete narasti i bez obzira da li mu Vaša bivša supruga priča neistinu o Vama i cjelokupnoj situaciji, skužit će dijete samo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ocajan-otac je napisao:

Meni je najvaznije da sudjelujem u dijetetovom zivotu cim vise mogu...

Viđanja tj. druženja nemaju uzročno-posljedično relaciju sa uzdržavanjem osim što obje stvari spadaju u prava djeteta. Problem je kad su termini i trajanje ovisni isključivo o dogovoru što podrazumjeva obje roditeljske osobe.

 

Prodavanje vremena, tj. za 1000kn mjesečno više biti više voljan/na djetetu omogućiti i dan više s roditeljem s kojim ono ne živi ili za 2000kn spavanje vikendom govori dovoljno samo o sebi ali ne spada u elemente odlučivanja o dinamici susreta i druženja, kao ni objašnjenje prilikom prijedlaganja pred sudom.

Kad i ako se dvoje ne može dogovoriti, odlučuje treći na način koji bi morao biti bolje i po dijete kvalitetnije rješenje.

Nažalost, problem je i vrijeme koje protekne do realizacije...

Da je npr. u vrijeme kad ste provodili intenzivnije vrijeme s djetetom postojala takva odluka suda, majka ne bi smjela proizvoljno smanjivati vaše kontakte i način, a vi biste imali nešto temeljem čega bi mogli dalje postupati kad se to dogodi.

 

Upravo zato bi bilo važno da procijenite možete li se dogovarati u skladu s najboljim interesom djeteta ili isto riješiti putem suda što prije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos jednom hvala na visestrukim odgovorima. Poruku sam prvenstveno napisa da znam sta mogu ocekivat u buducnosti, a to je ocigledno par sati dva puta tjedno pa s vremenom se nadam sve vise i vise iako mozda u procesu i supruga malo popusti pa vrati sve na staro tj. svaki drugi dan jer bi u biti to bilo najbolje za naseg sina. Takoder me zanimalo sta mogu ocekivat kao presudu za uzdrzavanje djeteta, al ocigledno da je to realativan pojam i svako ga dozivljava drugacije 800kn je mizerija, a 5000kn mislim da je previse pa cu nastavit sa 2500kn i strpljivo cekat da pravna sluzba rijesi sve na obostrano zadovoljstvo ili nezadovoljstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija