Jump to content

Bakina dosljetljivost!


Teich

Preporučene objave

Unuka sam bake i djeda koji u svom vlasništvu imaju dosta zemljišnih parcela i kuću trokatnicu. Ti isti baka i djed su imali troje djece: prvog sina koji je kao beba poginuo, drugu djevojčicu, moju majku, koja je preminula i trećeg sina, jedinog živučeg s dvoje djece i suprugom u inozemstvu.

Moja baka je otkad ja znam za sebe i za života moje majke uvijek govorila da njezina kuća i sve što ona posjeduje pripada mome ujcu. Moja majka se iz ljubavi i strahopoštovanja prema roditeljima nikada nije zauzela za dio koji njoj pripada već je sve šutke podnosila i slagala se s tim. Čvrsto sam uvjerena da je moja baka, u jednom od rijetkih posjeta moga ujca (jedanput u dvije godine) kuću njemu i prepisala te ona sada slovi na njega.

Mene zanima slijedeće: da li ja i moja sestra imamo pravo na kakav kat kuće, dio ili zemljišni teren kao majčini nasljednici, odnosno unučad do nedavno živuće a sada blagopokojne moje majke, bakine kćeri.

Napominjem da sam u nekoliko navrata razgovarala sa bakom da mi daruje komad zemlje kako ja ne bih morala kupovati (ja i sestra smo u fazi kućenja) jer ionako sva silna zemlja propada a ona ju u grob neće nositi, međutim zavlači me s tvrdnjom da su papiri kod odvjetnika i čekaju da mi se daruju. U međuvremenu, ja sam sebi kupila teren i izgradila obiteljsku kuću. :)

Dragi moji, imamo li na išta pravo po blagopokojnoj majci?

 

Hvala najljepša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Mogućnost pobijanja pravnog posla s obzirom na pravo na nužni dio ovisi o poslu o kojem se radilo.

 

Ako se radilo o prijenosu za života ostavitelja temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ili temeljem kupoprodaje, ne može se tražiti nužni dio bez prethodnog pobijanja toga posla, tj. - s malim izgledom na uspjeh - treba pobijati sam taj pravni posao (npr. dokazivati da je kupoprodaja bila fiktivna, a da se zapravo radilo o darovanju).

 

Slično i za ugovor o doživotnom uzdržavanju, ali se ovdje vjerojatno ne radi o tome jer je prijenos vlasništva (navodno) izvršen za života ostaitelja.

 

Nužni dio moguće je tražiti, i to bez posebnog pobijanja pravnog posla, ako se radilo o darovanju. Tek ako se daroprimatelj u ostavinskom postupku usprotivi ili tvrdi da se nije radilo o darovanju, treba ići u parnicu.

 

Da bi se tražio nužni dio od darovanoga, nije nikakva zapreka to da je prijenos vlasništva na daroprimatelja izvršen za života ostavitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija