Jump to content

zemlja kao dugotrajna imovina


duki

Preporučene objave

Izdaci za kupnju poljoprivrednog zemljišta (nepotrošive dugotrajne imovine) koja se nalazi u popisu dugotrajne imovine ali ne podliježe amortizaciji, mogu se iskazati tek prilikom otuđenja ili izuzimanja ove imovine.

 

Jednako tako i izdaci u svezi s kupnjom zemljišta (npr.porez na promet nekretnina,izdaci za geodetu u svezi s izmjerom zemljišta,izdaci za javnobilježničke i odvjetničke usluge i sl.) iako su plaćeni ne ulaze u Knjigu primitaka i izdataka već su uključeni u nabavnu vrijednost zemljišta i unose se u popis DI.

I ovi će plaćeni izdaci imati utjecaj na dohodak tek kada se zemljište proda jer će se tada njegova nabavna vrijednost knjižiti u KPI kao "izdatak u naravi".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, puno ste mi pomogli, poljoprivreda je specifična. Imam još jedno pitanje ako mi možete pomoći. Poljoprivrednik je u fazi izgradnje farme za muzne krave, izgradnja još nije gotova, odnosno nema konačne situacije od izvođača radova da mi se objekat upisao kao dugotrajna imovina. Međutim krave su došle u farmu i upisane kao dugotrajna imovina. Što sada napraviti voditi farmu kao dug. imov. u izgradnji ili po privremenim situacijama upisati kao dugotrajnu imovinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poljoprivrednik, obveznik poreza na dohodak ukoliko vodi jednostavno knjigovodstvo nema "investicije u tijeku".

 

U slučaju kada se poljoprivrednik javlja u ulozi investitora (znači,ne gradi objekt u vlastitoj režiji) već je izgradnju građevinskog objekta povjerio drugom poduzetniku (građevinskom obrtu ili trgovačkom društvu), građevinski objekt unosi se u Popis dugotrajne imovine tek po njegovom završetku i predaji u uporabu.

 

Plaćeni predujmovi izvođaču radova kao i plaćene privremene obračunske situacije koje je izvođač ispostavio ne unose se u Knjigu primitaka i izdataka niti u popis DI ,već samo u knjigu U-RA kako bi se po njima priznao pretporez.

 

Npr., kada budete utvrđivali cijenu proizvodnje građevinskog objekta uzeti ćete u obzir izdatke za projektiranje i nadzor,vrijednost radova po računu izvođača za konačnu situaciju,izdatke za uređenje okoliša,ostale izdatke po ulaznim računima u svezi s građenjem (sve navedeno bez PDV-a) i to će Vam biti cijena tj.nabavna vrijednost koju unosite u Popis dugotrajne imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija