Jump to content

Kazneni zakon, interpretacija


anonimno

Preporučene objave

Možda nije pretjerano relevantno, jer se ionako spremaju izmjene u kaznenom zakonu (btw. jel itko zna što se točno mijenja, da li postoji neki prijedlog zakona online?)

Potaknut Sakomanovim kritikama na povećanja kazni u JL ("Ovakva politika odgovara samo organiziranom kriminalu") malo sam listao po Narodnim novinama i gledao zakone koji se odnose na posjedovanje droge "za osobnu uporabu". Ono što sam našao me moram priznati - zbunilo.

 

NN 110/97 (originalni KZ)

"Tko neovlašteno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama, kaznit će se

novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine."

 

NN 27/98 (pravopisne ispravke, ništa zanimljivo)

NN 129/00 (izmjene samo u 2. stavku)

NN 51/01 (ništa zanimljivo)

NN 111/03

"U članku 173. stavku 1. iza riječi: »neovlašteno« dodaju se riječi: »radi prodaje ili stavljanja u promet na drugi način«, a riječi: »novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine« zamjenjuju se riječima: »kaznom zatvora od jedne do dvanaest godina«.

 

NN 105/04 (ništa zanimljivo)

 

 

Znači čl. 173, st. 1 bi nakon ovih izmjena trebao glasiti: "Tko neovlašteno <b>radi prodaje ili stavljanja u promet na drugi način</b> posjeduje tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do dvanaest godina."

 

Dakle, zbog dodanog dijela "radi prodaje..." čl. 173.1 se više ne odnosi na obično posjedovanje, već samo na ono s namjerom za prodaju ?

 

Čudna stvar koju sam doduše primijetio je da se u zadnjoj izmjeni (105/04) uopće ne pozivaju na ovu iz NN 111/03 (a sve druge spominju). Da li je izmjena time poništena ili postoji neka druga kvaka - tj. da li zbilja ovako glasi čl. 173 koji se trenutno primjenjuje ?

 

Poanta: Po kojem onda članku (ako ne 173.1) kazneni sudovi uopće donose presude kod malih količina "za osobnu uporabu"?

Ako se radi o članku 54. ZSZOD (NN 107/01, 87/02, 163/03, 141/04) to povlači prekršajnu odgovornost, no u praksi novčane kazne dodjeljuju posebno prekršajni, a posebno kazneni sud.

 

Naravno, bitnija stvar od same kazne (koja je ionako gotovo uvijek ispod minimalnih 5000kn) je da li onda posjedovanje "za osobnu uporabu" uopće predstavlja kazneno djelo - ili se radi o nekakvoj dekriminalizaciji količina za osobnu uporabu (koja je ostala mrtvo slovo na papiru) ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koji je donio Sabor RH dana 11. srpnja 2003. g. te koji je stupio na snagu danom objave u Narodnim novinama br. 111/2003. dana 15. srpnja 2003., a trebao se početi primjenjivati od 1. prosinca 2003.

 

No odlukom Ustavnog suda RH od 27. studenog 2003. Zakon je ukinut jer je izglasan u Saboru s nedovoljnom većinom- nije bila kvalificirana nadpolovična većina svihh saborskih zastupnika jer se radi o tzv. organskom zakonu kojim se ogranićčavaju ljudska prava.

Zanimljivo je da je odluka Ustavnog suda objavljena u Narodnim novinama br. 190/2003. tek dana 3. prosinca 2003., dakle kada se je Zakon trebao primjenjivati već tri dana, te je stoga dvojbeno da li se je novela Zakona bila u primjeni dva dana ili ne ?! Iako je odluka stupila na snagu danom donošenja, no do adresata je stigla tek trećeg dana nakon početka primjene Zakona.

Nakon toga se promjenila vlast a nova strankla na vlasti HDZ je dugačije izmjenio Kazneni zakon.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija