Jump to content

Iznos alimentacije za dvoje djece


Ribalko

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam pitanje u vezi iznosa alimentacije za dvoje djece. Djeca imaju 7 i 10 godina, živjet će s majkom u zajedničkom stanu i ja sam spreman potpisati da neću tražiti pola stana do njihove punoljetnosti. Ja idem u podstanare i iznajmljivat ću stan.

Imam plaću od 10000 Kn i honorarna primanja od 27000 godišnje to je cca 2200 mjesečno ali neredovito (nekad je i više, a ima mjeseci kad ne dobijem ništa).

 

Koliko mogu očekivati da će mi sud razrezati? Sa suprugom sam se načelno dogovorio za 4500 Kn dok se službeno ne razvedemo (računali smo 20% po djetetu što bi na kraju bilo 4800 pa sam spustio na 4500).

Da li je to puno, jesam li mogao proći i sa 4000? Mislim da mojoj djeci ne bi bilo loše ni s tim iznosom, a ipak moram misliti i na sebe, svoje troškove, iznajmljivanje stana.

 

Hvala,

Tata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.mojauprava.hr/portal/dp.nsf//mojaUprava?OpenForm&r=|http://www.mojauprava.hr/portal/dp.nsf/wDok/87DAB1D6B7BDA824C1257441003E34F6?OpenDocument&p=

 

http://www.roditelji.hr/obitelj/1245-alimentacija-ili-uzdrzavanje-djeteta/

 

alimentaciju plaćaj na račun ( na ruke samo uz izjavu o primitku novca za akontaciju alimentacije).

na uplatnicama navedi "akontacija alimentacije za mj. ?"

tek primitkom odlukuke suda ćeš znati iznos određene alimentacije.

uplatama akontacija izbjegavaš kamate i plaćanje večeg iznosa odjednom.

 

sve što daš više od onog što sud odredi je dar djeci (ili bivšoj koja tim novcem raspolaže).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu ali to ne odgovara na moje pitanje o iznosu.

Na svim linkovima se spominje samo minimalni iznos koji ovisi prosječnoj plaći u RH a moja je veća od prosjeka.

Stvarno mi je nevjerojatno da nigdje ne postoji jasna tablica sa iznosima prihoda i postocima u odnosu na dob djeteta. Ja mogu samo odokativno računati sa npr. 20% ali što ako to vrijedi samo za jedno dijete? Možda za 2 nije automatski 40% jer bi to značilo da ako imaš petero djece da čitavu plaću moraš davati za alimentaciju što je naravno apsurd. Kažu da će po novom zakonu postojati tablica alimentacije gdje će se točno vidjeti, ajde da i to dočekamo.

 

Također, nemam još odgovora da li se isto gleda redovita plaća i povremeni, neredoviti prihodi od honorara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno mi je nevjerojatno da nigdje ne postoji jasna tablica sa iznosima prihoda i postocima u odnosu na dob djeteta.

 

Također, nemam još odgovora da li se isto gleda redovita plaća i povremeni, neredoviti prihodi od honorara.

 

Kako ne postoji - http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_03_38_716.html

 

Naravno da se objavljuje minimum, a koji je opet vezan uz prosječnu plaću u RH. Pa ne očekujete valjda da se za svaku predviđenu plaću objavljuje i predviđena visina uzdržavanja? O tome što će novi OZ donijeti - pustite to, još se ni ne zna kako će novi zakon uopće izgledati, da bi se radile takve pretpostavke.

 

Odgovor na vaše pitanje nalazi se u odredbi čl. 231. st. 3. Obiteljskog zakona -

 

"Pri ocjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna uzdržavati uzet će se u obzir njezino imovinsko stanje, sva njezina primanja i stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade, njezine vlastite potrebe i druge zakonske obveze uzdržavanja."

 

Evo, ajmo za vaše prihode okvirno izračunati - prema ovim minimalnim iznosima, vi bi za dvoje djece, koje se nalaze u istom "dobnom razredu" (da ostvarujete prosječnu plaću u RH) trebali izdvojiti minimalno - 1.643,40 kuna.

 

Obzirom zarađujete i više nego duplo od prosječne plaće u RH (navodite cca 12.200,00 kuna mjesečno), to bi analogno na vašu obvezu uzdržavanja iznosilo za dvoje djece - 3.660,00 kuna.

 

Imajte na umu kako je ova računica napravljena isključivo na temelju ovih podataka koje ste prezentirali, i bez ikakvih podataka o vašim eventualnim obvezama (neki kredit, ili neka druga osoba za uzdržavati ili ovo što ste i sami naveli), tako da je uzmite s rezervom i samo kao neki okvirni "orijentir".

 

Napominjem kako vi, ukoliko jeste u mogućnosti plaćati više od minimalna iznosa - to svakako možete, to vam nitko ne brani - ako naravno želite. Na kraju krajeva, taj novac se ne "baca", on je za vašu djecu, jasno ukoliko je druga strana razumna i ponaša se kao čovjek. Drugi je par cipela što nažalost, druga strana često zna "svojatati" uzdržavanje i ponašati se kao da se radi o njenom pravu, a ne pravu djeteta/djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man,

Hvala na iscrpnom odgovoru ali još uvijek mi nije jasno zašto im je teško objaviti nešto tipa: 1 dijete 20%, 2 djece 35% svih primanja itd.

Možete li pojasniti kako ste došli do iznosa od 1643 Kn minimum ako je minimalni iznos za dijete te dobi 1095 Kn? Ako me matematika ne vara 2x1095 je 2190 Kn.

Unaprijed hvala,

Tata

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li pojasniti kako ste došli do iznosa od 1643 Kn minimum ako je minimalni iznos za dijete te dobi 1095 Kn? Ako me matematika ne vara 2x1095 je 2190 Kn.

 

Temelj je u čl. 232. st. 5. Obiteljskog zakona -

 

"Ako je obveznik uzdržavanja dužan uzdržavati više djece u skladu s ovim Zakonom, obveza uzdržavanja može biti određena i u manjem iznosu od onoga u stavku 4. ovoga članka, ali tako da ne bude manja od jedne polovice iznosa iz toga stavka."

 

Ali... I ja sam se malo" preračunao", jer sam uzdržavanje za samo jedno dijete računao pod "polovicu" minimuma.

 

Ispravno je sljedeće - na prosječnu plaću u RH, za dvoje djece minimalan iznos uzdržavanja bio bi - 1.095,60 kuna. Na vaš prosječan mjesečni prihod (od cca 12.200,00 kuna) - 2.440,00 kuna. To je dakle minimum ispod kojeg se, po mom mišljenju sigurno ne bi išlo, a sve iznad je dogovor, dobra volja i mogućnost.

 

Jasno, ako računate svako dijete bez da koristite ovu mogućnost "umanjenja" iz čl. 232. st. 5. Obiteljskog zakona, tada bi obveza uzdržavanja, analogno vašim prihodima iznosila - 4.880,00 kuna. Sredina je već ranije spomenutih - 3.660,00 kuna.

 

Još jednom napominjem - ove brojke su okvirne i date isključivo na temelju vaših podataka, a da pritom nisam uzeo u obzir vaše obveze i eventualne troškove, kojih sigurno (sada) bude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prosječna netto plaća isplaćena po zaposlenome u pravnih osoba prethodne godine je, u stvari orijentir prema kojemu nadležni ministar svake godine do 1.4. (čitaj: zadnji tren) objavljuje minimalne iznose koje je dužan plaćati roditelj koji s djetetom ne živi, a u 3 kategorije uzrasta (0-6g, 7-12g i od 13g). Postoci 18, 20 i 22% su vezani uz visinu netto plaće isplaćene po zaposlenome u pravnim osobama u prethodnoj godini, dakle je ovog trena aktualan iznos iz NN 38/13, a računat po podacima za 2012. i tako će biti do najkasnije 1.4.'14. (zašto baš aprililili svake godine, ne pitajmo se).

 

Za jedno dijete koje je roditelj dužan uzdržavati ne postoji mogućnost smanjenja tog iznosa, ma koliki mu sveukupni prihod bio (ili ne bio uopće), osim ako dijete ima vlastiti prihod pa je dužno sudjelovati u vlastitom uzdržavanju. Ako je netko dužan uzdržavati više djece, sud može odrediti i niži iznos od minimalnog, ali ne manje od 50%. Može znači da i ne mora, ali je tu pokazana barem osjetljivost za ljude koji nemaju prihod toliki da bi mogli više djece uzdržavati minimalnim iznosom.

 

Maksimalna visina nije određena, a logično je smatrati da bi dijete moglo barem djelomice pratiti standard svog roditelja ako ne i imati ga. Postoji pojam povećanih potreba djece i povećanih mogućnosti roditelja. Kako se uzdržavanje određuje prema očitih više faktora, ono što vam bude određeno preko minimalnog iznosa po svakom djetetu (a po svoj prilici hoće), bit će orijentirano i prema vašim povećanim mogućnostima. Koliko... nije nimalo zahvalno prognozirati jer ovisi o prosudbi suca/sutkinje, ali da će biti manje nego li vi predložite... možemo slobodno prognozirati sa 99.99999% sigurnošću - da neće :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija