Jump to content

otvaranje firme


anonimno

Preporučene objave

Uvozila bih suvenire u Hrvatsku, međutim nemem otvorenu firmu ili obrt. Do sada sam samo radila u suvenirnicama i poznajem tržište. Raspitivala sam se o tome šta bi bilo bolje otvoriti pa mi je rečeno da više pogodnosti ima firma, pogotovo zato šta se radi o uvozu, ali da ju je teže otvoriti ili zatvoriti. Zanima me kakva je procedura kod otvaranja, šta je sve potrebno, kolika bi okvirno bila ulaganja i sam postupak carinjenja. Primjetila sam da su u službama tipa porezna uprava, privredna komora i sl. jako škrti kod davanja odgovora na ovakva pitanja i nerado ljude upute gdje bi se trebalo obratiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tja, sta ces. Ali, u svezi otvaranja firme : napravili su jedan kratak i dobar prospekt u kojem korak po korak pise sto sve treba napraviti i gdje treba napraviti, pa sam u tom smislu spomenuo Hitro.hr nadajuci se da je barem negdje drugdje situacija bolja. Koliko vidim... sve je to malo razvikano ... aaaa, bit ce bolje ... jednog dana...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bolje da mi ne kažeš koje plaće dižu (Hitro) za onaj luksuz i nerad, stoje po jedan u kancelariji i šta god ih pitam-mi to ne radimo-eeeeeeeee lako li je tako. Ja sam u svom poslu svaku kunu znao kako sam je zaradio.

Isto tako kod svih državnih službenika (stoji joj kopirni stroj i neće da mi iskopira-neka idem dole i gubim vrijeme na ulici...kaže"nema papira,nije taj stroj tu radi mene?.....ma ajde loše mi je od svih njih

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

baš i nije točno da će kod odvjetnika puno više koštati

jednostavna osnivanja odvjetnici koji su za to verzirani ne naplaćuju puno, a javni bilježnici naplaćuju polovicu pristojbe ako im odvjetnik preda materijal koji je pripremio. Tako da razmislite malo i o toj opciji (koja bi ušla i u ovu računicu od 26.000 kn)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otvaranje d.O.o. zaista dođe oko 26000 kn. Sve oko otvaranja moze jako dobro obaviti javni bilježnik, koji bi trebao

registrirati, poslati na trgovački sud, kada dođe rješenje od

trgovačkog suda, ići obaviti i ostale poslove koje treba (statistika, otvaranje žiro-računa....), a onda sve ostalo obavlja knjigovodstveni servis, koji je jako dobro ili bi trebao biti dobro upućen oko otvaranja firme........ Tako bi trebalo bit, i sve ovisi u kojoj županiji spadate.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepa moja,

 

prvo i osnovno moraš imati novce. Ne kredit, ne posudba, nego svoje lijepe novce. Sve ostalo u našim uvjetima smrdi na propast.

 

Za početak, moj savjet je obrt. Može sve raditi kao i trg. društvo, ali lakše osnovati, poslovati i zatvoriti, jedino upozoravam na opseg odgovornosti, jer kod obrta odgovaraš cjelokupnom svojom imovinom, a kod trg. društva do visine temeljnog kapitala (pojednostavljeno rečeno).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... sad, jel' me zezate ili ozbiljno ? Ako idemo ozbiljno, post ce mi biti duzi od najduzeg ponedjeljka, a ionak me spotaju da sam predugacak.

 

A ukratko ne znam objasnjavat (to vec i vrapci na krovu znaju).

 

Razlike su u :

 

- vrsti osobe (obrt-fizicka, doo-pravna), a to vuce daljnje posljedice u svim pravnim poslovima

 

- troskovima otvaranja (obrt - cca 3500 kn, doo - cca 26000 kn),

 

- troskovima knjigovodstva (obrt - min. 400 kn, doo - kako gdje, min. 1000 kn),

 

- obavezama (obrt - min. mjes. por.i dopr. cca 1800 kn, doo - ovisno o placi zaposlenih, mora biti najmanje 1 zaposlena osoba),

 

- vrsti imovine (obrt-sve glasi na fiz. osobu, doo- poslovni udjeli osnivaca...),

 

- nacinu obracuna i odbitka PDV-a (doo-po ul. i izl. rn., obrt-po napl. i plac.rn.),

 

- nacinu vodjenja knjgovodstva (obrt-tzv.jednostavno knjigov., knjige KP, KPI, URAIRA, ... doo-dvojno knjigovodstvo),

 

- opsegu obavljanja djelatnosti (obrt-ograniceno, doo-sirok raspon),

 

- nosiocima djelatnosti (uz obrt zna biti dosta nezgodno vezana potrebno obrazovanje, za doo nije toliko bitno),

 

- odgovornost (obrt-fizicka osoba odgovara svojom cijelom imovinom za poslovanje obrta, u doo-u doo odgovara samo imovinom doo-a, ali nitko svojom imovinom kao fizicke osobe), ...

 

- visinama kazni (obrt - manje kazne, doo-vece kazne, kazne za odg. osobe),

 

- min.teh.uvjetima (tzv. MTU) za odredjene djelatnosti obrta, dok ponekad za iste doo to ne mora ispunjavati do pocetka obavljanja takove djelatnosti

 

- vrstama obaveza vezane uz vodjenja obrta i doo-a (izvjestaji, obrasci, ...)

 

- vrstama boniteta (obrt-BON2 koji je u pravilu bezvrijedan za mnoge stvari, doo-BON1 koji puno znaci ako doo posluje pozitivno i kako treba),

 

- prednostima doo-a (mozete biti zaposleni u svojoj firmi, dobivati isplatnu listu, nakon 3 mjeseca u banci stjecete prava otvaranja tek.rn. kredita po tek.rn, ...) i nedostacima obrta (nemate isplatnih listi ako niste u sistemu dobitasa, gubite odredjena prava ...., ako ne placate poreze i doprinose ne priznaje Vam se staz...)

 

- itd.

 

U principu, svatko od nas najbolje zna sto bi zelio raditi i kako.

 

Za neke vrste i opseg poslova se vise isplati obrt ukoliko ste sigurni da je posao isplativ i naplativ i prihodovan dovoljno da pokrije troskove poslovanja obrta (mjesecno cca min 3500 kn), troskove poreza na doh. na kraju godine (od - do, ovisno o poreznoj prijavi, ovisno o ...).

 

Medjutim, za neke vrste poslova je povoljniji doo (velik opseg raznovrsnih poslova, povoljniji nacin obracuna pretporeza, zasticenost privatne imovine, daleko vece mogucnosti prilagodjavanja djelatnosti potrebama trzista, ...).

 

Morate biti jaaakooo uspjesan obrtnik da biste kao fizicka osoba bili barem netko i nesto. Takvih je u RH u odnosu na ukupan broj obrtnika jako malo. Svi ostali su uglavnom nitko i nista dok trebaju rjesavati svoje probleme.

 

Niti doo nije u sjajnoj situaciji ako radi sa gubitkom, ako je nelikvidan, itd... ali ako ima barem osnovne uvjete normalnog poslovanja (redovno placanje racuna i obaveza), tada je direktor doo-a u daleko povoljnijoj situaciji od bilo kojeg obrtnika (koji takodjer posluje uz redovito placanje poreza i doprinosa).

 

Obrtnik ce mnogo teze dobiti kredit, posebno ako se ne radi o proizvodnoj djelatnosti, ili ako nije poljoprivredno/agrarno orijentiran. Ako je obrt trgovacki, gotovo da mozete zaboraviti na poticaje, kredite i slicne stvari.

 

Doo se moze kvalificirati kao proizvodni doo, pa jos ako je proizvodnja vezana uz poljoprivredu, uz odgovarajuce projekte daleko je lakse doci do poticajnih sredstava i kredita ...

 

... ... ... ... (ovo bi znacilo itd itd itd itd itd) ... ... ...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije samog cina otvaranja obrta, dajte si malo truda, proucite prvo dobro Zakon o obrtu. Nije prevelik, dobro ga je procitati.

 

Nadalje, uzmite si vremena, otidjite u neki pametan knjigovodstveni servis u Vasoj blizini, ako treba, platite im savjet, popricajte s njima konkretno :

 

a) sto je to sto bi uvozili

b) kakve su procedure kod uvoza

c) kakve mogucnosti nacina placanja kod uvoza imate

d) sto je sve potrebno napraviti na carini (spedicija i njihove usluge)

e) na koji nacin, racuni koji dobijete vani, moraju biti napravljeni da biste imali sva prava (odbici pretporeza, priznavanje racuna...)

f) na koji nacin je najbolje i najmudrije vrsiti placanja (da ne povrijedite Zakon o platnom prometu)

g) koje knjige sve treba voditi ...

 

... i jos mnogo toga sto je potrebno da znate PRIJE nego sto otvorite obrt i pocnete to raditi.

 

Dobro se raspitajte o uvjetima koje morate zadovoljavati (oblik trgovine, na veliko ili malo, potrebe za skladistem ili je rijec o pokretnoj trgovini, nacin prijevoza/uvoza robe, uvjete koja mora zadovoljavati vozilo kojim se roba uvozi/spediterske usluge) ... zatim, ako mislite biti prodavac, sto po Zakonu o obrtu morate zadovoljiti (min. sprema, ispiti ...) ...

 

... sve to manje kosta ako to napravite i raspitate se PRIJE, nego kada pocnete raditi i kod prve kontrole platite kazne od kojih Vam padne mrak na oci.

 

Ne znam da li ste razumjeli sto sam Vam zelio reci ... poanta : SVE prvo dobro proucite, pricekajte radije tjedan ili dva, nece Vam nista nikud pobjeci, dobro sve proucite.

 

Ako imate priliku u Vasem mjestu otici na neki od seminara koji se vode u centrima za poduzetnistvo, bilo bi jako dobro da si to malo pogledate te ako nadjete nesto slicno onome sto mislite raditi, da riskirate i da odete na takav seminar.

 

Nadalje, ako mislite biti obrtnik, neka Vas u knjigovodstvu dodatno upute na zakone koji propisuju poslovanje sa inozemstvom.

 

Puno srece i uspjeha u buducem poslu zeli Vam B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo to i pokušavam, dobro se raspitat. Mogu vam reć da ste mi najveća podrška do sad, di god sam se raspitivala po javnim službama dobila bi najviše dvi rečenice kao odgovor na moja pitanja. Teško je kad počinješ nešto šta nkad nisi radio i ne znaš gdje se obratiti pa te na kraju dobro izvozaju i onda odustaneš od svega.

Skrenit ću s teme al dogodilo mi se prije3 godine da sam prekinula s dečkom i nakon toga sam proživljavala pakao, proganjao me je i nazivao na sve moguće brojeve telefona i mobitela s prikrivenog broja. Znala sam da je on al ni vip, ni cronet, nitko mi nije htio dati ispis poziva. Javila sam se policiji koja me prvo ismijala, pa kad sem se obratila direktno načelniku onda su uzeli izjavu i spremili je u ladicu stola. Ja sam završila skoro sa slomom živaca obilazeći okolo i tražeći pomoć dok se nisam direktno obratila sutkinji koja je i sama pretrpila maltretiranje od svog muža pa me žena shvatila i odobrila praćenje al na kućni broj na koji više nije zvao. Dala sam napisati i članak u gradskoj novini i uspila sam ga bar malo posramit pa se nije više smio pojaviti u blizini.Konačno se sve završilo kad je izbušio gume na mom autu, sva srića da sam bila pametna pa sam se sklonila kad sam ga ugledala, inače bi mene izbušio 13 puta tupim predmetom. Završilo je na sudu, dobio je godinu uvjetno i to je to. Nikad nisam uspila naplatit štetu, i nikad me nije skroz prestao pozivati. Eto, kad čovik ne zna kome da se obrati, a ustanove koje bi ti tribale pomoć i uputit te ne obavljaju svoj posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, nažalost, i to je život.

 

Nisam Vam zavidan niti malo.

 

Kada procitam ovo sto ste napisali, opet se sjetim one ...

 

"Covjek covjeku je vuk".

 

Nadam se da cete ipak naci svoju srecu i svoju ljubav i razumijevanje ...

 

... a prije otvaranja obrta, zaista se dobro o svemu raspitajte, bolje da potrosite nesto novca na savjete, nego da poslije placate velike kazne.

 

Jos nesto. U svakoj poreznoj upravi postoje porezni savjetnici koji su takodjer zaduzeni za kontakte sa gradjanima, pa i za ovakova pitanja. Oni, za razliku od drugih, ne naplacuju svoje savjete.

 

Medjutim, nemojte sa prevelikim nadama tamo otici. Otidjite, budite strpljivi, ako imate srece, naici cete na susretljivog poreznog savjetnika. Ako imate malo manje srece, mozda ce Vam reci manje nego sto ste ovdje procitali.

 

Svratite po jos koji put na ovu temu, mozda se nadje netko sa slicnim iskustvima u poslu kojeg bi Vi htjeli raditi ... nikad se ne zna.

 

Od srca lijepi pozdrav, B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U poreznoj upravi sam već bila i baš po ono par rečenica šta su mi rekli zaključila sam da je za uvoz bolje otvoriti firmu iako ju je teže zatvoriti ako propadne. Otići ću ponovo da se raspitam, neću odustati, do iduće sezone ima dovoljno vrimena da sve dobro proučim. Inače svaki dan svratim i više puta na ove stranice i stvarno se puno toga korisnog može pročitati. Da sam ih bar prije otkrila...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija