Jump to content

Zahtjev za izuzeće suca


LjuboZG

Preporučene objave

Ajde da i ja jednom postavim pitanje..

 

Odvjetnica koja zastupa jednu stranku u postupku je ranije bila predsjednica suda pred kojim zastupa stranku, pa samim time i nadređena sucu koji sudi u tom postupku.

 

Razgovarao sam s nekoliko odvjetnika i nekoliko sudaca. Svi odvjetnici smatraju da postoji relativni razlog za izuzeće, dok svi suci smatraju da zahtjev za izuzeće ne bi bio usvojen jer, u slučaju stvaranja takve prakse, ta odvjetnica zapravo u tom mjestu više ne bi mogla zastupati pred sudom kad bi svi počeli tražiti izuzeće sudaca iz tog razloga.

 

Je li netko imao sličnu situaciju i kako je riješena? Napominjem da se radi o sudu (odnosno sada nakon zadnje reorganizacije stalnoj službi suda) u malom mjestu te da sud ima svega četvero sudaca, a mjesto 4-5 odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi poznata sudska praksa u istovrsnim slučajevima, ali smatram da ovakav zahtjev za izuzeće, temeljen isključivo na činjenici da je konkretna odvjetnica bila predsjednica suda pred kojim sada zastupa stranku, ne bi bio prihvaćen.

 

Naime, smisao relativnih osnova za izuzeće je da se, osim same činjenice koja se smatra razlogom za izuzeće, dokaže njena opravdanost odnosno učini vjerojatnim utjecaj takve činjenice po nepristranost odnosno objektivnost suca.

 

Kod apsolutnih razloga za izuzeće je sasvim drugačija priča, tamo nemate o čemu razmišljati, oni samom činjenicom utvrđenja nepovratno "kontaminiraju" samog suca i brišu ga iz jednadžbe, ali kod relativnih se traži to dodatno utvrđenje da upravo ta činjenica "kontaminira" uređujućeg suca.

 

Stoga, u ovom slučaju, ići odmah sa zahtjevom za izuzeće, baziranim na pukoj činjenici da je odvjetnica nekad radila na istom sudu kao njegova predsjednica, po mom mišljenju, ne bi bilo dovoljno da se zahtjevu udovolji. Među inim bi se desilo i ovo o čemu drugi suci pričaju, da biste prihvaćanjem zahtjeva de facto toj odvjetnici uskratili pravo da zastupa stranke pred navedenim sudom, kontra čega bi ona mogla ustati i ustavnom tužbom, po mom mišljenju i uspjeti s njom.

 

Sve to na stranu, ukoliko bi se u samom postupku pokazalo da uređujući sudac prema njoj i dalje ima nekakav (pre)veliki respekt (deriviran iz njihova ranijeg odnosa) koji se manifestira na njegovo upravljanje raspravom, i da ide kontra druge strane - tu biste onda imali ovo dodatno utvrđenje da je on "kontaminiran" činjenicom da se radi o njegovoj ranijoj šefici, i takav bi zahtjev za izuzećem onda imao uporište i mogao/trebao biti prihvaćen.

 

Ali ovako a priori ići s tom tezom, definitivno ima manjak tog dodatnog utvrđenja utjecaja na samog suca.

 

No, imajte na umu kako na odluke o izuzeću nema prava (posebne) žalbe, pa pogotovo kod onih odluka donesenih povodom zahtjeva koncipiranog na relativnoj osnovi izuzeća, često znade biti drugačijih razmišljanja, čak i kod dva susjedna suda, stoga decidirano anticipirati kako bi konkretan predsjednik suda rezonirao je praktički nemoguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Vaša argumentacija je identična argumentaciji odvjetnika koji zastupa drugu stranku u tom postupku i koji ne želi podnositi zahtjev za izuzećem bez da se pojavi dodatna sumnja na pristranost, pogotovo iz razloga što se radi o nekoliko sudskih postupaka između istih stranaka (pa će, ako su suci pristrani, prije ili kasnije to isplivati u nekom od predmeta). S tim stavom se i ja slažem, ali sam htio čuti još pokoje mišljenje jer se radi o specifičnoj situaciji koju ja osobno u praksi nisam susreo, a nisam niti pronašao u objavljenoj sudskoj praksi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajde da i ja jednom postavim pitanje..

Odvjetnica koja zastupa jednu stranku u postupku je ranije bila predsjednica suda pred kojim zastupa stranku, pa samim time i nadređena sucu koji sudi u tom postupku

Je li netko imao sličnu situaciju i kako je riješena? Napominjem da se radi o sudu (odnosno sada nakon zadnje reorganizacije stalnoj službi suda) u malom mjestu te da sud ima svega četvero sudaca, a mjesto 4-5 odvjetnika.

Poštovani g-dine Ljubo, ja sam imao takav, identičan, slučaj, samo se nije radilo o odvjetnici, već o odvjetniku, koji je bio predsjednik suda, otišao u odvjetnike i u jednom parničnom postupku u kojem sam bio stranka, pojavio se kao odvjetnik...

Uložio sam Zahtijev za izuzeće istog smatrajući da postoje relevantni razlog, ali mi je isti odbijen, sa obrazloženjem da ne postoje razlozi za izuzeće...

Malo me to iznenadilo, ali sam, kako i Vi navodite, od par osoba dobio sasvim podjeljena mišljenja (i da i ne)...

 

Na kraju se to pokazalo i nebitnim, jer te činjenice koje sam naveo u zahtijevu, nisu bile presudni faktor u postupku, kao ni u donošenju same sudske odluke..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija